Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Apró betűméretben, 14 oldalon keresztül sorolják az EKF programjait

2023. március 8. 15:54
Közzétették azokat az eseményeket, amelyek a következő két hónapban következnek az Európa Kulturális Főváros program égisze alatt. A lista elérhető online, valamint nyomtatott füzetben is. Ezt lapoztuk át.

A programsorozatot lebonyolító VEB 2023 Zrt-nél azt ígérték, hogy a teljes 2023-as évben időről időre közzéteszik azt a frissített programfüzetet, amiben a soron következő események találhatók. Ennek első lépéseként a március és április hónapok programjait összegző kiadvány került a nyilvánosság elé, a későbbiekben pedig havi rendszerességgel lehet majd találkozni az új füzetekkel.

A most elérhető kiadvány közel 60 oldalon keresztül mutatja be az EKF projektjeit és programjait, a 60 oldalból pedig 14 csupán a következő két hónap eseményeinek listájával van megtöltve, ráadásul nem is a klasszikus 12-es betűméretben, hanem annál jóval kisebb formában, hogy kiférjen minden esemény.

Ez közel 260 programot jelent Veszprémből és az EKF-régióból, hangsúlyozottan csak a következő két hónapban.

A programfüzetben - ami ide kattintva tölthető le, de nyomtatott formában több vendéglátóhelyen és kulturális intézményben is ingyenesen elérhető – az események mellett több információt is meg lehet találni az olyan kiemelt programokról, mint például az április 13-án érkező Veszprém Blues Fesztiválról. A fesztiválról Podlovics Péterrel készült interjú ad mélyebb betekintést, amelyben a blues-zene helyzetét is külön érintik. A főszervező itt úgy nyilatkozott: „Mivel a blues az összes populáris műfajra termékenyítőleg hatott, így lehetetlen leválasztani róluk. Ha megnézzük, mennyire népszerű mondjuk a Stones, a Black Keys, a White Stripes, a Morcheeba vagy akár Eminem, akkor nagyon nem kell aggódnunk, mivel ezek valahol mind olyan zenék, amik a blues hagyományaiból táplálkoznak. Persze, van a fejekben egy sztereotípia a blues kapcsán, amit mi igyekszünk a sokszínű kínálatunkkal árnyalni.”

Maradva a zenei vonalon, szintén áprilisban rendezik meg az Ez az a nap című nemzetközi keresztény könnyűzenei koncertet a Veszprém Arénában, ahol a Grammy-díjas Michael W. Smith is fellép, a keresztény könnyűzene egyik legismertebb alakja. A további fellépők névsora szintén megtalálható a füzetben.

Folytatódik a Rendhagyó terek sorozat is, aminek a legfőbb küldetése, hogy a kortárs színházi formanyelvek minél szélesebb spektrumát mutassa be a veszprémi és régiós közönség számára, valamint, hogy elvigye a színházat az emberek közé: utcákra, tornacsarnokokba, parkokba, piacokra, strandokra, és akár olyan extrém helyszínekre is, mint egy obszervatórium vagy egy bánya.

Erről is lehet olvasni a füzetben, ahogy képzőművészeti vonalon is tartalmaz plusz információkat, már-már kulisszatitkokat, például Bak Imre – Helyzetek című kiállításáról. Erről a kurátor, Fehér Dávid nyilatkozik, aki megemlíti, Bak Imre művei a digitális képek és a hagyományos festmények kapcsolatára reflektáltak, arra a kérdésre, hogy a digitális világ képei mennyiben befolyásolják az emberi látást és a klasszikus festészethez fűződő viszonyunkat.

A füzet ezek mellett olyan érdekességeket is tartalmaz, mint például aktualitás szerint a 48-as szabadságharcról néhány kevésbé ismert információ, például az, hogy Petőfi éppen veszprémi tartózkodása során értesült arról, hogy Franciaországban kitört a forradalom.

Ezek mellett még további olyan hasznos tudnivalók is szerepelnek a füzetben, mint a kedvezményes, 2023 forintos vonatjegyekről szóló tájékoztató, vagy éppen az EKF hivatalos applikációjának a letöltési linkje, ahol különösebben böngészni sem kell a programlistát, néhány szűrő beállításával témakörönként és helyszínek szerint is lehet keresgélni.

vehir.hu
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.