Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C

Apró betűméretben, 14 oldalon keresztül sorolják az EKF programjait

2023. március 8. 15:54
Közzétették azokat az eseményeket, amelyek a következő két hónapban következnek az Európa Kulturális Főváros program égisze alatt. A lista elérhető online, valamint nyomtatott füzetben is. Ezt lapoztuk át.

A programsorozatot lebonyolító VEB 2023 Zrt-nél azt ígérték, hogy a teljes 2023-as évben időről időre közzéteszik azt a frissített programfüzetet, amiben a soron következő események találhatók. Ennek első lépéseként a március és április hónapok programjait összegző kiadvány került a nyilvánosság elé, a későbbiekben pedig havi rendszerességgel lehet majd találkozni az új füzetekkel.

A most elérhető kiadvány közel 60 oldalon keresztül mutatja be az EKF projektjeit és programjait, a 60 oldalból pedig 14 csupán a következő két hónap eseményeinek listájával van megtöltve, ráadásul nem is a klasszikus 12-es betűméretben, hanem annál jóval kisebb formában, hogy kiférjen minden esemény.

Ez közel 260 programot jelent Veszprémből és az EKF-régióból, hangsúlyozottan csak a következő két hónapban.

A programfüzetben - ami ide kattintva tölthető le, de nyomtatott formában több vendéglátóhelyen és kulturális intézményben is ingyenesen elérhető – az események mellett több információt is meg lehet találni az olyan kiemelt programokról, mint például az április 13-án érkező Veszprém Blues Fesztiválról. A fesztiválról Podlovics Péterrel készült interjú ad mélyebb betekintést, amelyben a blues-zene helyzetét is külön érintik. A főszervező itt úgy nyilatkozott: „Mivel a blues az összes populáris műfajra termékenyítőleg hatott, így lehetetlen leválasztani róluk. Ha megnézzük, mennyire népszerű mondjuk a Stones, a Black Keys, a White Stripes, a Morcheeba vagy akár Eminem, akkor nagyon nem kell aggódnunk, mivel ezek valahol mind olyan zenék, amik a blues hagyományaiból táplálkoznak. Persze, van a fejekben egy sztereotípia a blues kapcsán, amit mi igyekszünk a sokszínű kínálatunkkal árnyalni.”

Maradva a zenei vonalon, szintén áprilisban rendezik meg az Ez az a nap című nemzetközi keresztény könnyűzenei koncertet a Veszprém Arénában, ahol a Grammy-díjas Michael W. Smith is fellép, a keresztény könnyűzene egyik legismertebb alakja. A további fellépők névsora szintén megtalálható a füzetben.

Folytatódik a Rendhagyó terek sorozat is, aminek a legfőbb küldetése, hogy a kortárs színházi formanyelvek minél szélesebb spektrumát mutassa be a veszprémi és régiós közönség számára, valamint, hogy elvigye a színházat az emberek közé: utcákra, tornacsarnokokba, parkokba, piacokra, strandokra, és akár olyan extrém helyszínekre is, mint egy obszervatórium vagy egy bánya.

Erről is lehet olvasni a füzetben, ahogy képzőművészeti vonalon is tartalmaz plusz információkat, már-már kulisszatitkokat, például Bak Imre – Helyzetek című kiállításáról. Erről a kurátor, Fehér Dávid nyilatkozik, aki megemlíti, Bak Imre művei a digitális képek és a hagyományos festmények kapcsolatára reflektáltak, arra a kérdésre, hogy a digitális világ képei mennyiben befolyásolják az emberi látást és a klasszikus festészethez fűződő viszonyunkat.

A füzet ezek mellett olyan érdekességeket is tartalmaz, mint például aktualitás szerint a 48-as szabadságharcról néhány kevésbé ismert információ, például az, hogy Petőfi éppen veszprémi tartózkodása során értesült arról, hogy Franciaországban kitört a forradalom.

Ezek mellett még további olyan hasznos tudnivalók is szerepelnek a füzetben, mint a kedvezményes, 2023 forintos vonatjegyekről szóló tájékoztató, vagy éppen az EKF hivatalos applikációjának a letöltési linkje, ahol különösebben böngészni sem kell a programlistát, néhány szűrő beállításával témakörönként és helyszínek szerint is lehet keresgélni.

vehir.hu
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.