2023. június 8.
//
Medárd névnap

Apró betűméretben, 14 oldalon keresztül sorolják az EKF programjait

Közzétették azokat az eseményeket, amelyek a következő két hónapban következnek az Európa Kulturális Főváros program égisze alatt. A lista elérhető online, valamint nyomtatott füzetben is. Ezt lapoztuk át.

A programsorozatot lebonyolító VEB 2023 Zrt-nél azt ígérték, hogy a teljes 2023-as évben időről időre közzéteszik azt a frissített programfüzetet, amiben a soron következő események találhatók. Ennek első lépéseként a március és április hónapok programjait összegző kiadvány került a nyilvánosság elé, a későbbiekben pedig havi rendszerességgel lehet majd találkozni az új füzetekkel.

A most elérhető kiadvány közel 60 oldalon keresztül mutatja be az EKF projektjeit és programjait, a 60 oldalból pedig 14 csupán a következő két hónap eseményeinek listájával van megtöltve, ráadásul nem is a klasszikus 12-es betűméretben, hanem annál jóval kisebb formában, hogy kiférjen minden esemény.

Ez közel 260 programot jelent Veszprémből és az EKF-régióból, hangsúlyozottan csak a következő két hónapban.

A programfüzetben - ami ide kattintva tölthető le, de nyomtatott formában több vendéglátóhelyen és kulturális intézményben is ingyenesen elérhető – az események mellett több információt is meg lehet találni az olyan kiemelt programokról, mint például az április 13-án érkező Veszprém Blues Fesztiválról. A fesztiválról Podlovics Péterrel készült interjú ad mélyebb betekintést, amelyben a blues-zene helyzetét is külön érintik. A főszervező itt úgy nyilatkozott: „Mivel a blues az összes populáris műfajra termékenyítőleg hatott, így lehetetlen leválasztani róluk. Ha megnézzük, mennyire népszerű mondjuk a Stones, a Black Keys, a White Stripes, a Morcheeba vagy akár Eminem, akkor nagyon nem kell aggódnunk, mivel ezek valahol mind olyan zenék, amik a blues hagyományaiból táplálkoznak. Persze, van a fejekben egy sztereotípia a blues kapcsán, amit mi igyekszünk a sokszínű kínálatunkkal árnyalni.”

Maradva a zenei vonalon, szintén áprilisban rendezik meg az Ez az a nap című nemzetközi keresztény könnyűzenei koncertet a Veszprém Arénában, ahol a Grammy-díjas Michael W. Smith is fellép, a keresztény könnyűzene egyik legismertebb alakja. A további fellépők névsora szintén megtalálható a füzetben.

Folytatódik a Rendhagyó terek sorozat is, aminek a legfőbb küldetése, hogy a kortárs színházi formanyelvek minél szélesebb spektrumát mutassa be a veszprémi és régiós közönség számára, valamint, hogy elvigye a színházat az emberek közé: utcákra, tornacsarnokokba, parkokba, piacokra, strandokra, és akár olyan extrém helyszínekre is, mint egy obszervatórium vagy egy bánya.

Erről is lehet olvasni a füzetben, ahogy képzőművészeti vonalon is tartalmaz plusz információkat, már-már kulisszatitkokat, például Bak Imre – Helyzetek című kiállításáról. Erről a kurátor, Fehér Dávid nyilatkozik, aki megemlíti, Bak Imre művei a digitális képek és a hagyományos festmények kapcsolatára reflektáltak, arra a kérdésre, hogy a digitális világ képei mennyiben befolyásolják az emberi látást és a klasszikus festészethez fűződő viszonyunkat.

A füzet ezek mellett olyan érdekességeket is tartalmaz, mint például aktualitás szerint a 48-as szabadságharcról néhány kevésbé ismert információ, például az, hogy Petőfi éppen veszprémi tartózkodása során értesült arról, hogy Franciaországban kitört a forradalom.

Ezek mellett még további olyan hasznos tudnivalók is szerepelnek a füzetben, mint a kedvezményes, 2023 forintos vonatjegyekről szóló tájékoztató, vagy éppen az EKF hivatalos applikációjának a letöltési linkje, ahol különösebben böngészni sem kell a programlistát, néhány szűrő beállításával témakörönként és helyszínek szerint is lehet keresgélni.

vehir.hu

További cikkek