2023. június 6.
//
Norbert névnap

Erősítették a csapatszellemet a jobboldali fiatalok

A Fidelitas, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) tagjai találkoztak helyi és országos politikusokkal a héten Veszprémben. A találkozón a veszprémi fiatalokat érintő ötletek és kritikák is megfogalmazódtak.

Ahhoz, hogy egy politikai szervezet ifjúsági tagozata jól működjön három tényezőnek kell érvényesülnie: civil alapon kell szerveződni, szükséges önkéntes politikai munkát vállalni, valamint időről időre foglalkozni kell a csapatépítéssel, kötetlenebb programok szervezése által.

Ez utóbbi céljából szervezték meg a Club Unionba a héten azt az ifjúsági találkozót, ahol Halmay Gábor, önkormányzati képviselő, az IKSZ helyi elnöke ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az eseményt, amelyen a helyi jobboldali beállítottságú fiatalok az országos szervezetek vezetőivel, valamint politikusokkal találkozhattak és beszélgethettek személyesen az őket érintő kérdésekről.

Az eseményen jelen volt Hegedűs Barbara, alpolgármester is, aki korábban a Fidelitas országos alelnöke is volt. Ő saját példáján keresztül szemléltette, hogy azoknak a fiataloknak, akik politikai pályán gondolkodnak kiváló lehetőséget kínálnak ezek az ifjúsági szervezetek, ugyanakkor akkor is hasznos tapasztalatokhoz lehet jutni ezekben a közösségekben, ha valaki nem feltétlen ilyen irányban képzeli el a jövőjét.

Hegedűs Barbara után Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő, az IKSZ országos elnöke kitért Veszprém jelenére is, amikor a városban eddig soha nem tapasztalt fejlesztések zajlanak éppen. Ő ezekkel kapcsolatban kifejtette, egyik sem magától értetődő, sokat dolgozott értük a város jobboldali vezetése, de ha letérnek erről az útról, akkor nagyon könnyen megállhat ez a felfelé ívelő pályája Veszprémnek, sőt vissza is fejlődhet a város.

Kitért arra is, hogy a baloldali liberális közösségek egyik bevett szokása, hogy bűntudatot keltsenek a konzervatívokban, ráadásul hiába vannak kevesen, jól szerveződnek közösségekbe. A social mediát pedig uralják jelenleg, ezért sokan hihetik a jobboldali beállítottságúak közül, hogy egyedül maradtak véleményükkel, ezért is fontos, hogy megerősítsék a saját közösségeiket a politikai pálya jobboldalán állók is Nacsa Lőrinc szerint.

Ami a fiatalok politikai lehetőségeit illeti, Farkas Dániel, a Fidelitas országos elnöke megemlítette, számos helyen az országban Fidelitas-tag fiatalok töltenek be önkormányzati képviselői helyeket, az itteni jelenlétük pedig nagyon fontos, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a jövő generációjának véleménye a döntéshoztalban is.

A találkozón jelen volt Ovádi Péter is, a térség országgyűlési képviselője is, aki azzal a jó tanáccsal szolgált a megjelenteknek, hogy merjenek fiatalok lenni, merjenek megfogalmazni ötleteket, terveket a saját igényeik szerint, ahogy annak idején ő is tette, amikor a helyi Fidelitast vezette.

Kitért arra is, hogy a saját csapatában is többen a fiatal generáció tagjai, ez a dinamizmus pedig, amit ők képviselnek neki is sokat segít a mindennapos munkájában.

Az est további részében már a párbeszédé volt a főszerep. A közönség soraiból többek közt elhangzott, hogy igény lenne kifejezetten a fiatalokra szabott közösségi helyekre, Hegedűs Barbara pedig az idei Fiatalok napja programjainak összeállításába szeretné aktívabban bevonni az érintetteket.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Puszta jelenlétükkel fegyelmeznek
Puszta jelenlétükkel fegyelmeznek
Egy szociális problémára sikeresen reagáltak a Haszkovón, ami viszont egyből szült egy másikat. A régóta fennálló kellemetlenségek ellen most úgy látszik, sikerült megtalálni a megoldást.
Kilökték az iskolát a fáradt állapotból
Kilökték az iskolát a fáradt állapotból
Lezárult a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban a „Támogató iskola” első felvonása. A féléves projektben nem csupán új közösségi hellyel és saját készítésű bútorokkal gazdagodott az iskola, hanem szellemileg is sokkal gazdagabbak lettek a diákok és oktatók egyaránt.