2023. május 31.
//
Angéla névnap

Nyíltvízi dömping Veszprémben

Az idei úszószezon Veszprémben, a medencés hosszútávúszó országos bajnoksággal indul, amelyen valamennyi nyíltvízi válogatottunk részt vesz.

10, 7.5, 5, 3 és 1.5 kilométer – ez vár a hétvégén a IX. medencés országos bajnokság indulóira. Ahogy a magyar szövetség honlapja emlékeztet, tavaly a 10 km parázs csatát és meglepetéseket tartogatott, hiszen a kiváló formában versenyző Betlehem Dávid megdöntötte a nem hivatalos országos csúcsot 10 ezer méteren – akkor még ezt utolsó éves juniorként teljesítette. Tavaly a felnőttek között Rasovszky Kirstóf nyert, így idén nagy csatára számíthatunk a felnőtt bajnoki címért a két csapattárs – Rasovszky és Betlehem között. A 10 km-re nevezett még Kalmár Ákos, a Gálicz testvérek és megannyi merész junior.

Tavaly Mihályvári-Farkas Viktória nyerte a 10 km-t, idén viszont nem indul a leghosszabb távon, sőt, mindösszesen hat hölgy vállalta be a tízezer métert. A maratoni távra csak Olasz Anna, Balogh Vivien, Fábián Betti, Szimcsák Mira, Flück Nóra és Csulák Lia nevezett.

A veszprémi uszoda várja a magyar elitmezőnyt (archív fotó)A veszprémi uszoda várja a magyar elitmezőnyt (archív fotó)

A maratoni 10 kilométeren túl még 7500, 5000 és 3000 méteren mérkőznek meg a legjobb hosszútávúszó utánpótlás versenyzők. Továbbá az utolsó nap az 1500 gyorsot rendezik meg, ahol nem csak nyíltvízi specialistáink, hanem medencés sztárok is vízbe ugranak. A teljes Virth-csapat tiszteletét teszi a veszprémi uszodában, hiszen Kapás Bogi, Márton Richárd és Zombori Gábor nevét is felfedezhetjük a nevezők között, továbbá ott lesz Telegdy Ádám és Mihályvári-Farkas Viktória is. A medencés juniorok közül Pádár Niki és Molnár Dóra is nekiveselkedik az ezerötszáz gyorsnak.

A IX. medencés hosszútávúszó országos bajnokság programja (Veszprém Sportuszoda):

Péntek 15.00: férfi és női 10 000 méter
Szombat 10.00: férfi és női 7500 m, 5000 m, 3000 m
Vasárnap 10.00: férfi és női 1500 m

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Párizs 2024: Rasovszky kvótáért úszik majd a vb-n 10 kilométeren
Párizs 2024: Rasovszky kvótáért úszik majd a vb-n 10 kilométeren
A nyári világbajnokságon az első három között szeretne végezni a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében Rasovszky Kristóf, hogy ezzel kvótát szerezzen a párizsi olimpiára.
Két veszprémivel lett aranyérmes a magyar úszóváltó
Két veszprémivel lett aranyérmes a magyar úszóváltó
A Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (utóbbi kettő Balaton ÚK Veszprém) összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók világkupa-sorozata harmadik állomásának váltóversenyében, Portugáliában.
Betlehem bronzérmes Portugáliában, Rasovszky negyedik
Betlehem bronzérmes Portugáliában, Rasovszky negyedik
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid bronzérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának harmadik állomásán, Portugáliában. Klubtársa, Rasovszky Kristóf negyedik lett.
Nyíltvízi úszó-vk: Rasovszky Kristóf aranyérmes Olaszországban
Nyíltvízi úszó-vk: Rasovszky Kristóf aranyérmes Olaszországban
A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának második állomásán, Olaszországban.
Világkupa: Rasovszky Kristóf negyedik az egyiptomi nyitányon
Világkupa: Rasovszky Kristóf negyedik az egyiptomi nyitányon
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Rasovszky Kristóf a negyedik helyen végzett a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának hétfői nyitóállomásán, amelyet Egyiptomban rendeztek meg.