2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

A gyerekek korai fejlesztését támogatták

A Gyermekeinkért’91 Alapítvány szükséges eszközök beszerzésével támogatja a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakmai munkáját. Az adományokat pénteken adták át a Veszprémi Tankerület irodájában.

A Gyermekeinkért’91 Alapítvány matracokkal és diagnosztikai eszközökkel támogatta a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat korai fejlesztő szolgáltatását. 

Fekete János, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az 1991-ben alapított szervezet elsősorban gyermekek egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését támogatja. Kezdetben kórházaknak jutattak adományokat, de úgy látták, hogy ezek a jól látható intézmények több támogatást is vonzanak, míg például a védőnői szakszolgálatok iránt kisebb az ilyen jellegű érdeklődés. Az elnök hangsúlyozta: az alapítvány legnagyobb bevételét az adó 1 százalékának felajánlása jelenti, és minden hozzájuk beérkező forintot – az adófelajánlásokat és a közvetlen támogatást is – adományokra fordítanak.

Szedlák Bernadett, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta, hogy szerencsére az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a korai fejlesztés, pályázati források is rendelkezésre álltak. Egy jogszabály-változás következtében minden járásban biztosítaniuk kell a korai fejlesztést elindító vizsgálatot, ami eddig csak a megyeszékhelyen volt elérhető. Az alapítványtól ezért elsősorban olyan Seed diagnosztikai eszközt kértek, amivel már néhány hónapos kortól diagnosztizálható, hogy a gyermek milyen eltérést mutat a normál fejlődéstől.

Az adománynak köszönhetően ezek az eszközök minden járási kirendeltséghez eljutottak. Szedlák Bernadett elmagyarázta, hogy a diagnosztikát követően a szakemberek a család aktív bevonásával kezdik meg a gyerekek fejlesztésést, a szülőknek, nagyszülőknek is megtanítják azokat a feladatokat, amikkel otthon, a mindennapokba beépítve is segíthetik a fejlődést.  A mostani adománynak emellett részei olyan matracok is, amelyekre a még nem ültethető kisgyerekeket higiénikus és biztonságos körülmények között fektethetik le a vizsgálat és a foglalkozások idejére. 

Az alapítvány munkáját Szauer István, a Veszprémi Tankerület vezetője is megköszönte.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.