Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

SZENT MIKLÓS-SZEGI KÁLVÁRIA-DOMB ÉS KÖRNYÉKÉNEK INFRASTRUKTURÁLIS FELÚJÍTÁSA ÉS FUNKCIÓBŐVÍTÉSE

2023. február 27. 10:21
A TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00078 azonosítószámú projekt keretében megvalósult a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósulhatott meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból biztosított vissza nem térítendő támogatás mértéke 255 000 000 Ft. A kivitelezés költsége összesen 706 405 823 Ft, amelyhez 462 703 068 Ft összegben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program nyújt támogatást.

A „Kulturális negyed” és a Kulcsprojektként definiált „Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése” projektek egymással szinergiában valósítják meg a fejlesztési területre tervezett koncepció célját, hogy egy olyan zöldfelület jöjjön létre a belváros szívében, amely komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyező, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítő funkciók jöjjenek létre.

A fejlesztéssel érintett terület a Megyeház tér – Egyetem utca – Erzsébet sétány által határolt belvárosi részen helyezkedik el. A fejlesztés célja, hogy a beruházás a környező intézmények és az akcióterület zöld felületét összekapcsolja, a fejlesztés által élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt. 

A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrész gyalogos közlekedési és rendezvényterületként definiálódott, ahol a rendezvények színvonalas megtartásához szükséges színpad is elhelyezésre került. 

Az Erzsébet sétány és a Bakony Ház környezetének rendezése során az etnobotanikus kert bővítésére került sor. 

A Kálvária-dombon található, középkori Szent Miklós templom feltárt alapfalának megközelíthetőségét a domboldalon felfutó rámpa biztosítja. A környező zöld felületek rendezése, utcabútorok kihelyezése is a projekt keretében valósult meg. A rom mellé kulturális hagyományok, örökség bemutatására alkalmas térelemként részletes ismertető táblát helyeztek el. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.