Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Jubileumi közgyűlést tartott a VEAB

2023. február 28. 9:34
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága pénteken délután tartotta ötvenéves jubileumi közgyűlését.

A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Kollár László, a szervezet vezetése nevében köszöntötte a megjelenteket, s elismerését fejezte ki a VEAB tagjainak, akik ötven éve járnak a tudomány útján, s nincs végső megérkezés, a kutatás ugyanis részeredmények sorozata. Kifejtette, a kutatói munkához nyitottságra és alázatra van szükség, függetlenül attól, milyen tudományágról beszélünk.

Brányi Mária alpolgármester a VEAB jelentőségéről beszélt, hiszen megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen annak létjogosultsága, Veszprém és térsége szellemiségének meghatározó pontja, mely hozzásegítette és segíti a várost a sikerekhez.

Padisák Judit, az MTA VEAB elnöke részletes beszámolót tartott a szervezet idei tevékenységéről, s a jövőt is felvázolta.

Ezután Abonyi János professzor, az MTA doktora, a Pannon Egyetem dékánhelyettese A mesterséges intelligencia és a tudomány – A kutatás tárgya a kutatás eszköze címmel tartott előadást. Az eseményen közreműködött a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára, Tóth-Hraska Anna és növendéke, Király Eszter Liliom, akik fuvolajátékukkal lepték meg a közönséget.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is. 2024. február 19. 16:54 A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével - Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással - hangzott el beszélgetés felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában. 2024. február 12. 14:27 Már lábadozik az az ember, akinek elsőként ültették be az agyába Elon Musk chipjét tudomány Már lábadozik az az ember, akinek elsőként ültették be az agyába Elon Musk chipjét A techguru Neuralink nevű cégének az a célja, hogy a páciensek agyát és idegrendszerét összekapcsolják, pont mint a számítógépeket, ez pedig új távlatokat nyithat az orvostudományban. 2024. február 7. 15:20 Lehet, hogy nem is ismerjük eléggé az éltető víz minden tulajdonságát Balaton Lehet, hogy nem is ismerjük eléggé az éltető víz minden tulajdonságát A víz száz fokon felforr, nullán megfagy. Ha pedig hetekig tartósan mínusz fokok vannak, akkor már biztonsággal rá lehet menni a Balaton jegére is. Ezzel az általános iskolás ismerettel és szülői intéssel nagyjából mindenki tisztában van, pedig, ha tudományos oldalról vizsgáljuk a kérdést, már egyáltalán nem biztos, hogy ennyire egyértelmű, mikor fagy meg a víz. Jókaitól a XXI. századi laboratóriumokig megnézzük, hogy mit tud az emberiség a víz mibenlétéről. Hiszen egyáltalán nem törvényszerű, hogy 0 °C-on fagy meg. 2024. január 13. 11:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.