Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Kalandtúra csak nőknek

2023. február 27. 0:15 // Forrás: Ecoport
Évszázadokon át a férfiaknak megvoltak a saját elit elfoglaltságai: szivarklubokba jártak, politikáról diskuráltak és a nagy felfedezések is jobbára nekik jutottak. Egyre inkább úgy tűnik, a 21. század viszont a nőké lesz: az utazásban például ma már egyértelműen a nők dominálnak, sőt, terjednek az olyan utazási irodák, amelyek már kizárólag nőkre építenek.

2021-ben a szabadidős célú utazók 56%-a nő volt, de a családi utazással kapcsolatos döntések 85%-áról is ők döntöttek, ideértve a helyszínt, az időpontot, a szállást és a kikapcsolódási lehetőségeket – írja a Condé Nast Traveler. Ráadásul a hölgyeket egyre kevésbé zavarja, ha egyedül kell útnak indulniuk – éppen ellenkezőleg: a statisztikák szerint jóval gyakrabban teszik meg ezt férfi társaiknál.

Az ok többrétű, de leginkább az önmegvalósításhoz és a megújuláshoz van köze. Általános igazság, hogy az utazás egyre kevésbé szól csupán a világ kötelező látványosságainak kipipálásáról. Ma, aki útra kel, gyakran azért is teszi, hogy mélyebb rétegeit fedezze fel önmagának, kitolja a határait, formálja a jellemét azáltal, hogy más kultúrákat, más életigazságokat ismer meg. A nőkben pedig különösen él ez a vágy: a történelem során túl sokáig ültek a kispadon, és végre ők is labdába akarnak rúgni, új szerepeket felpróbálni és megtalálni bennük a leginkább hozzájuk passzolót. Egy szóló utazás erre remek alkalmat kínál: mivel ilyenkor az egyén magára van utalva, sokkal figyelmesebb lesz a környezete és saját belső világa iránt.

Az ehhez szükséges anyagi és magánéleti függetlenség egyre többek számára adott, hiába azonban a demokratizálódás, a világ még mindig valamivel veszélyesebb az egyedül utazó nők számára. De nem csak arról van szó, hogy biztonságosabb másokkal vagy egy utazási iroda segítségével utazni: sokak számára fontos a kapcsolódás, a tapasztalatcsere. A kutatások régóta igazolják, hogy önmagunk lehető legjobb verziójává nem elszigeteltségben válunk, hanem olyan közösségekben, emberi kapcsolatokban, amelyek erősítenek bennünket. Az elmúlt években pedig az is bebizonyosodott, hogy a nők egyáltalán nem (csak) vetélytársak lehetnek, hanem kiváló támogatói is egymásnak.

Nem véletlen, hogy a turizmusban is szaporodnak azok a vállalkozások, amelyek kizárólag női utazóknak kínálnak utakat. A trendet mindenkinél előbb lovagolta meg az AdventureWomen utazási iroda, tulajdonképpen azelőtt, hogy az trenddé vált volna. Az eleve nők által működtetett vállalkozás 1982 óta kínál kalandtúrákat a hölgyeknek, felismerve, hogy azok sokkal összetartóbbak, mint vegyes csoportokban, és hatásosabban képesek bátorítani egymást, hogy olyasmit is kipróbáljanak, amit korábban nem. A szervezők kifejezetten a kalandvágyó nőkre összpontosítanak, de arra is figyeljenek, hogy túráik során a résztvevők találkozhassanak a helyi életet és kultúrát formáló nőkkel: beszélgethetnek például gésákkal, thai kézművesekkel vagy éppen együtt szüretelhetik a rózsaszirmokat a török asszonyokkal. 

Illusztráció: UnsplashIllusztráció: Unsplash

A kalandot még magasabb szintre emeli a REI Adventures utazási iroda: ők főleg Észak-Amerika vadonjába és nemzeti parkjaiba szerveznek túrákat, vadvízi evezést, sziklamászást vagy akár hegyi kerékpározást. Ezek ugyanis egyre kevésbé csupán férfias tevékenységek: sok nő saját erősségének visszaigazolására is használja ezeket a kalandokat, hiszen nemtől függetlenül sokat tud lökni az önbizalmunkon, ha bebizonyítjuk magunknak, a mostoha vagy extrém körülmények között is megálljuk a helyünket. 

Azt se felejtsük el, hogy a nők nagyon sokszor motorjai a társadalmi ügyeknek, a marginalizált csoportok vagy a környezet védelmének. Erre épít a Purposeful Nomad, akik kifejezetten hisznek az etikus utazásban és abban, hogy annak pozitív hatásai is lehetnek a helyi közösségekre, például azáltal, hogy rávilágít az eltűnőben lévő ősi tradíciók fontosságára. Marokkói útjukon a résztvevők például betekinthetnek a berber szőnyegszövés kulisszáiba, az indiai Rajasthanban pedig a helyi nőjogi szervezeteknek segíthetnek. De hasonló elképzelésre épít a Seven Women is, amely a nepáli hátrányos helyzetű nőket segíti útjaikon keresztül.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy bár a vállalkozások egy része valóban jól aknázza ki a női energiákban rejlő erőt, s biztonságos körülményeket biztosít az egyedülálló, de utazni, kapcsolódni vágyó nőknek, még mindig elsősorban a felső kategóriás pénzkeresőkre alapoz. Márpedig amikor egy pár napos elvonulás több ezer dollárt kóstál, felvetődik a kérdés, mennyire az egyenjogúságról szól mindez, s mennyire a bizniszről. 

Az élet más területein vannak jó példák arra, mennyi pozitívum születhet abból, ha a nők összeadják erejüket, segítik egymást saját nőiességük megélésében, önmaguk kibontakoztatásában, anélkül hogy ezért horror összegeket kellene kiadni – gondoljunk csak a kreatív fejlődésben segítséget nyújtó BENT Egyesületre vagy a Womenspirationre, netán a testi-lelki egészséget támogató Nia Egyesületre. Örvendetes lenne, ha ez a szemlélet a turizmusban is meghonosodna.  

A cikk az Ecoport magazin 2022/4. számában jelent meg.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban újságírás Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban Kipróbálta magát a veszprémi média szinte minden szegmensében, és előfordult, hogy csak egy hétvégéje volt egy teljesen új terület elsajátítására, de megugrotta a lécet. Ha új kihívással néz szembe, nem megijed, inkább kíváncsisággal és optimizmussal fordul felé. Cseh Zoltán ezzel az attitűddel valószínűleg a jég hátán is megélne, de ő szívesebben van Veszprémben – bár éppenséggel utazni is szeret, meg az ezzel kapcsolatos tudását megosztani másokkal. 2024-ben ő kapta meg a város Szabad Sajtó-díját, ennek kapcsán ültünk le vele beszélgetni szerteágazó tevékenységéről. 2024. április 6. 18:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.