Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-3°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-3°C

Az utak és járdák a költségvetés vitájának kereszttüzében

2023. február 23. 14:53
Elfogadta a város 2023-as költségvetését az önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

A fontosabb számok röviden

A költségvetés főbb számait korábbi sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester ismertette. 

 • A költségvetés fő összege 49,6 milliárd forint
 • A bevételi oldalon a költségvetési bevételek 29 milliárd forintot, az önkormányzat működési bevétele 22,6 milliárd forintot tesz ki.
 • A kiadási oldalon a fejlesztési kiadások 24,7 milliárd forintot, a működési költségek 24,4 milliárd forintot tesznek ki. 
 • A működési kiadások eloszlása:
  • Sportcélokra 6%
  • Köznevelési feladatokra 16%
  • Szociális és egészségügyi feladatokra 13%
  • Városműködtetés 21%
  • Igazgatás, gazdasági és informatikai feladatok 11%
  • Közművelődés és kultúra 20%
  • Állam felé befizetési kötelezettség 13% 

 


 

A vitát Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) nyitotta meg. A városvezető összegezte: a költségvetés felét továbbra is beruházásokra költhetjük, az önkormányzat működési finanszírozását a stabilitás jellemzi, garantált a város biztonságos működése. “Az idén a belváros kellős közepén átadjuk a város legnagyobb zöldfelületi beruházását, számos régóta üresen álló épületet veszünk újra birtokba, a közszolgáltatások színvonalát magasan tudjuk tartani” – sorolta az éves terveket a polgármester. Mint mondta, a kedvező költségvetési pozíciót a város gazdaságának köszönhetjük, tavaly lényegesen több adóbevétel folyt be a kasszába, mint amire számítottak, ez azt jelenti, hogy a veszprémi cégek teljesítménye növekedett.

Porga GyulaPorga Gyula

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) szerint kétségtelenül jó veszpréminek lenni, távolról kiváltképp így tűnik, sokan irigykedhetnek, mert bizonyos mutatókban jól állunk, dőlnek az EKF-es állami milliárdok, jönnek létre közösségi terek. Más önkormányzatok sóvárogva figyelik, hogy a költségvetésünkben irgalmatlanul nagy a beruházások aránya, és a közbiztonság is kiemelkedő magyarországi viszonylatban. Távolról azonban nem látszik, hogy Veszprémet is sújtják az önkormányzatok önállóságát korlátozó állami rendelkezések, a szolidaritási adó, a közműadó, a gépjárműadó elvonása. Ahhoz, hogy valóban Európa legélhetőbb városai közé tartozzunk, nemcsak ígérgetni, hanem megépíteni kellene a belső körgyűrű hiányzó szakaszát, nincs koncepció a repülőtér hasznosítására, azon sem sikerült javítani, hogy elmozduljunk az utolsó helyről a bérlakás-állomány terén, és nem sikerült előrelépnünk a lakásszigetelés támogatásában vagy a parkolási gondok megoldásában sem – összegezte kifogásait Hartmann. 

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy az energiaválság a működési kiadásokat érintette leginkább. Ezen a téren előrelépés ugyanakkor, hogy idén a város teljes közvilágítási rendszere megújul, ami hosszú távú megtakarítást eredményez majd. Ebben az évben is biztosítani tudják a korábban megszokott támogatásokat a nyugdíjasoknak, civileknek, sportegyesületeknek. Folytatódik az útfelújítási program és befejeződhet a Dózsavárosi Könyvtár felújítása is. 

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökeként ismertette a bizottság álláspontját, melyben alapvetően támogatásra érdemesnek találták a büdzsét. Hozzátette: frakcióvezetőként ugyanakkor nem csak pozitívumokról tud beszélni. Rengeteg problémát lát a választókerületében, kiváltképp az utak állapota a kritikus annak ellenére, hogy az elmúlt fél évben rengeteg közúton zajlottak munkálatok. Az útfelújítások megcsúszása miatt nagyjából háromszáz millió forintos kötbért tud majd érvényesíteni az önkormányzat, a frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy ezt az úthálózat fejlesztésére fordíthatják.

Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) a Tulajdonosi Bizottság elnökeként megosztott néhány számot az ingatlanvagyonnal kapcsolatban. 2022-ben a tervezett 472 millió forintos, ingatlaneladásból remélt bevétel háromnegyede realizálódott. Idén a déli intézményközpontban található telkek, gyulafirátóti telkek és az okmányiroda értékesítése révén 750 millió forintos bevétellel számoltak a költségvetésben.

Strenner ZoltánStrenner Zoltán

Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) a Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság elnöke arról számolt be, hogy 13 kiemelt minősítésű sportszervezet összesen 261 millió forint támogatást kap. Az elnök a többi szervezetet is arra biztatta, hogy éljenek a tavasszal kiírandó pályázat adta lehetőségekkel. Kiemelte még, hogy az önkormányzat 25 millió forinttal támogatja az úszásoktatást. Megmaradt a tanulmányi ösztöndíj, tudjuk biztosítani az Epipen injekciót, a szünidei étkeztetéssel idén is segítséget tudnak nyújtani a rászoruló családoknak – sorolta Sótonyi. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) aggodalmát fejezte ki amiatt, mi lesz, ha nem érkeznek EU-s források? A képviselő szerint bár a Jutasi lakótelepen megkérdezték az ott élőket, milyen fejlesztéseket szeretnének, az elhangzott javaslatokból többet kellene beépíteni a költségvetésbe, mert egyelőre alig van látható nyoma a konzultációknak. A veszprémiek szeretnék, ha minél több út és járda újulna meg, több hulladékgyűjtő edényt helyeznének ki. Hangsúlyozta: frakciójuk szerint a lakhatási helyzet javítása, a repülőtér hasznosítása, a belvárosi rehabilitáció folytatása kulcsfontosságú lesz a veszprémi városfejlesztés következő éveiben.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) azzal nyugtatta képviselőtársát, hogy hitelfelvétel és külső források nélkül is a költségvetési főösszeg felét saját bevételből tudja biztosítani az önkormányzat. A tárgyalási folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy az uniós források megérkezzenek, a kormány tárgyalási stratégiája biztosítani fogja az eredményt az alpolgármester szerint. Brányi egyúttal azt is megígérte, hogy amint a hőmérséklet eléri a meleg kátyúzáshoz szükséges mértéket, kijavítanak minden balesetveszélyes úthibát.  Az alpolgármester hosszasan sorolta azokat a beruházásokat, amik az elmúlt években kormányzati támogatásból valósultak meg: többek között a külső körgyűrű fejlesztésést, a Petőfi színház felújításának első ütemét és az uszoda építését. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint 2023 a nehézségekről szól a világban, a megszokott életünk nehezebbé válik, át kell gondolnunk a kiadásainkat. Ebben a helyzetben gondolnunk kell a munkavállalókra. Guzslován pozitív lépésnek tartja a cafeteria keret emelését, a szociális és gyermekjóléti ágazatban dolgozók bérpótlék növelésére biztosított tétel megjelenését, és hogy a minimálbér és garantált bérminimum emelésére szánt forrás is biztosított. Nagyon fontos lenne ezeket a béreket tovább fejleszteni, ezekkel a pillérekkel is megtámasztani Veszprém gazdaságát – hangsúlyozta.

Porga Gyula zárszavában megjegyezte, hogy ezt a vitát sok magyar város irigyelné tőlünk: a költségvetés számait is, és azt a kultúrát is, amit mi képviselünk. A kormányzati elvonásokat ért kritikákkal kapcsolatban megjegyezte: 2010-ben 3,5 milliárd forint volt a város iparűzésiadó-bevétele, tavaly már 8,8 milliárd. A polgármester szerint ez is a kormányzat gazdaságpolitikájának eredménye, ötmilliárddal nőtt az önkormányzat saját adóbevétele ebben a bő évtizedben.

A költségvetést végül 11 igennel, 3 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadták el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. tegnap 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. tegnap 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. tegnap 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. 2023. november 27. 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.