Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Huszonöt éves jubileumát ünnepli idén a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

2023. február 22. 18:00
A negyedszázados évforduló alkalmából május 15. és 21. között négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkció lép majd fel.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján emlékeztetett, 25 évvel ezelőtt fehér hollónak számított a fesztivál: akkoriban egyáltalán nem volt tisztán kortárs táncfesztivál ezen kívül Magyarországon. Ez egy komoly értékválasztás volt akkor, amelyre hat éven keresztül készültek kortárs táncbemutatókkal a Petőfi Színházban, így alapozva meg a törzsközönséget.

Három éve már a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel közösen fejlesztik a rendezvényt, melynek köszönhetően a fesztivál felkerült a nemzetközi térképre: idén is nyolc magasan jegyzett külföldi produkció érkezik, emellett a hazai táncélet trendjeiről, új kezdeményezéseiről is beszámolnak.

A fesztivál rangját bizonyítja, hogy az ország másik jelentős kulturális eseménye, a 10. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt: a Baro d’evel: Là, a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere kiemelte, a nemzetköziség nagyon fontos szempont az EKF programjaiban, a fesztiválnak pedig ebben nagy szerepe van, hiszen a tánc nem ismer nyelvi akadályokat. Ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatok kihasználása mellett is sikerült megőrizni a rendezvény bensőségességét, ami szintén fontos a közönség szempontjából.

Mindemellett az is lényeges szempont, hogy a meghívott előadók és produkciók hűen tükrözzék a fesztivál arcát, saját arculatot kapjon a rendezvény, amellyel biztos ponttá válik a fesztiváltérképen – hangsúlyozta Horváth Csaba fesztiváligazgató. Ennek része a már jól bevált arcok mellett az is, hogy minél több produkció kerüljön ki a crossover műfajból, így a kortárs tánc mellett a néptánc, a klasszikus balett, a zene, a cirkuszművészet és a digitális művészetek, a film is megjelenjenek, mert ezektől lesz különleges és más a fesztivál, mint a többi.

Ezt képviselik többek között a francia Baro d’evel , a japán Hiroaki Umeda split flow + Intensional Particle és a belga Miet Warlop After All Springville előadásai. E produkciókban szervesen együtt él a színház, a tánc, a digitális művészet, a képzőművészet hatásrendszere.

Különleges táncművészeti élményt kínál a Compagnie Parc Motifs című darabja, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, a Frenák Társulat Fiúk című előadása és a Hodworks Pirkad című performansza.

Nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

De a szervezők a gyerekekről se feledkeztek meg, őket Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat Kerekutca mesejáték című produkciója szórakoztatja.

Nyitókép: Szegedi Kortárs Balett - Carmina Burana

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.