Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C

Huszonöt éves jubileumát ünnepli idén a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

2023. február 22. 18:00
A negyedszázados évforduló alkalmából május 15. és 21. között négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkció lép majd fel.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján emlékeztetett, 25 évvel ezelőtt fehér hollónak számított a fesztivál: akkoriban egyáltalán nem volt tisztán kortárs táncfesztivál ezen kívül Magyarországon. Ez egy komoly értékválasztás volt akkor, amelyre hat éven keresztül készültek kortárs táncbemutatókkal a Petőfi Színházban, így alapozva meg a törzsközönséget.

Három éve már a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel közösen fejlesztik a rendezvényt, melynek köszönhetően a fesztivál felkerült a nemzetközi térképre: idén is nyolc magasan jegyzett külföldi produkció érkezik, emellett a hazai táncélet trendjeiről, új kezdeményezéseiről is beszámolnak.

A fesztivál rangját bizonyítja, hogy az ország másik jelentős kulturális eseménye, a 10. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt: a Baro d’evel: Là, a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere kiemelte, a nemzetköziség nagyon fontos szempont az EKF programjaiban, a fesztiválnak pedig ebben nagy szerepe van, hiszen a tánc nem ismer nyelvi akadályokat. Ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatok kihasználása mellett is sikerült megőrizni a rendezvény bensőségességét, ami szintén fontos a közönség szempontjából.

Mindemellett az is lényeges szempont, hogy a meghívott előadók és produkciók hűen tükrözzék a fesztivál arcát, saját arculatot kapjon a rendezvény, amellyel biztos ponttá válik a fesztiváltérképen – hangsúlyozta Horváth Csaba fesztiváligazgató. Ennek része a már jól bevált arcok mellett az is, hogy minél több produkció kerüljön ki a crossover műfajból, így a kortárs tánc mellett a néptánc, a klasszikus balett, a zene, a cirkuszművészet és a digitális művészetek, a film is megjelenjenek, mert ezektől lesz különleges és más a fesztivál, mint a többi.

Ezt képviselik többek között a francia Baro d’evel , a japán Hiroaki Umeda split flow + Intensional Particle és a belga Miet Warlop After All Springville előadásai. E produkciókban szervesen együtt él a színház, a tánc, a digitális művészet, a képzőművészet hatásrendszere.

Különleges táncművészeti élményt kínál a Compagnie Parc Motifs című darabja, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, a Frenák Társulat Fiúk című előadása és a Hodworks Pirkad című performansza.

Nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

De a szervezők a gyerekekről se feledkeztek meg, őket Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat Kerekutca mesejáték című produkciója szórakoztatja.

Nyitókép: Szegedi Kortárs Balett - Carmina Burana

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. ma 12:01 Herenden egymást érik a tehetségek Herenden egymást érik a tehetségek Sportegyesületeinek és művészeti csoportjainak szervezett gálát Herend városa szombat este, hivatalosan is elismerve sikeres szerepléseiket. 2023. november 26. 17:27 Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában. 2023. november 26. 9:58 Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.