2023. június 7.
//
Róbert névnap

Huszonöt éves jubileumát ünnepli idén a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

A negyedszázados évforduló alkalmából május 15. és 21. között négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkció lép majd fel.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján emlékeztetett, 25 évvel ezelőtt fehér hollónak számított a fesztivál: akkoriban egyáltalán nem volt tisztán kortárs táncfesztivál ezen kívül Magyarországon. Ez egy komoly értékválasztás volt akkor, amelyre hat éven keresztül készültek kortárs táncbemutatókkal a Petőfi Színházban, így alapozva meg a törzsközönséget.

Három éve már a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel közösen fejlesztik a rendezvényt, melynek köszönhetően a fesztivál felkerült a nemzetközi térképre: idén is nyolc magasan jegyzett külföldi produkció érkezik, emellett a hazai táncélet trendjeiről, új kezdeményezéseiről is beszámolnak.

A fesztivál rangját bizonyítja, hogy az ország másik jelentős kulturális eseménye, a 10. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt: a Baro d’evel: Là, a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere kiemelte, a nemzetköziség nagyon fontos szempont az EKF programjaiban, a fesztiválnak pedig ebben nagy szerepe van, hiszen a tánc nem ismer nyelvi akadályokat. Ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatok kihasználása mellett is sikerült megőrizni a rendezvény bensőségességét, ami szintén fontos a közönség szempontjából.

Mindemellett az is lényeges szempont, hogy a meghívott előadók és produkciók hűen tükrözzék a fesztivál arcát, saját arculatot kapjon a rendezvény, amellyel biztos ponttá válik a fesztiváltérképen – hangsúlyozta Horváth Csaba fesztiváligazgató. Ennek része a már jól bevált arcok mellett az is, hogy minél több produkció kerüljön ki a crossover műfajból, így a kortárs tánc mellett a néptánc, a klasszikus balett, a zene, a cirkuszművészet és a digitális művészetek, a film is megjelenjenek, mert ezektől lesz különleges és más a fesztivál, mint a többi.

Ezt képviselik többek között a francia Baro d’evel , a japán Hiroaki Umeda split flow + Intensional Particle és a belga Miet Warlop After All Springville előadásai. E produkciókban szervesen együtt él a színház, a tánc, a digitális művészet, a képzőművészet hatásrendszere.

Különleges táncművészeti élményt kínál a Compagnie Parc Motifs című darabja, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, a Frenák Társulat Fiúk című előadása és a Hodworks Pirkad című performansza.

Nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

De a szervezők a gyerekekről se feledkeztek meg, őket Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat Kerekutca mesejáték című produkciója szórakoztatja.

Nyitókép: Szegedi Kortárs Balett - Carmina Burana

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz.
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.
Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.