2023. június 6.
//
Norbert névnap

Betlehem Dávid: megnyugvást jelentene, ha már az első körben megszereznénk a kvótát

Betlehem Dávid, csapatban világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes nyíltvízi úszó és olimpiai második veszprémi edzőtársa, Rasovszky Kristóf idén a kvótaszerzést helyezi előtérbe.

A 19 éves Betlehem az M1 aktuális csatorna megkeresésére elmondta, hogy nehezen dolgozza fel a hírnevet, amely a hazai vb-n és a római Eb-n csapatban szerzett ezüstéremmel járt, és most érzi leginkább, hogy "felkapta a média".

"Amikor jönnek oda a kicsik képet, autogrammot kérni, az nagyon jól esik, de egyúttal nagyon új is nekem, és egy kicsit nehezen tudom feldolgozni. Nehéz ezt a hírnevet kezelni, de szerencsére ebben is mellettem van Kristóf és Laci bácsi" - mondta a Balaton Úszó Klub sportolója edzőjére, Szokolai Lászlóra és csapattársára, Rasovszky Kristófra utalva. Utóbbival a nyári, fukuokai vb-n a dobogót tűzték ki célul, mivel az érem mellé olimpiai kvótát is szerezhetnek Japánban.

"Nagy megnyugvást jelentene, ha már az első körben megszereznénk a kvótát, és már nem kellene ezen izgulni a jövő évi, dohai vb-n. Remélhetőleg meglesz, ezért küzdünk, de ha mégsem jönne össze, akkor sem esünk kétségbe, mert utána a top 13-ban kell lenni a vb-n a kvótaszerzéshez" - tette hozzá a veszprémi versenyző.

Betlehem Dávid - Fotó: MÚSZ (archív)Betlehem Dávid - Fotó: MÚSZ (archív)

Betlehem megerősítette, hogy a jövő évi párizsi olimpia után a North Carolina Egyetemen folytatja tanulmányait, amely 2024 decemberéig tart fenn helyet számára a továbbtanulásra. Az egyetem mellett továbbra is versenyezhet majd a világkupákon és Európa-kupákon, így nem tart attól, hogy visszavetné pályafutását ez a lehetőség.

"Látszik az amerikai utánpótláson, hogy egyre erősebb a nyíltvíz és szerencsére egy egész jó csapathoz kerülök, ahol nagyon erős a hosszútávúszás" - mondta a 10 kilométeren junior világbajnok úszó, aki a jövő évi ötkarikás játékoktól teszi függővé a medencés karrierjét, mivel egy jó eredmény után Sós Csaba szövetségi kapitány javaslatára szívesen "kacsingatna" az 1500 méter felé.

vehir.hu

További cikkek

Párizs 2024: Rasovszky kvótáért úszik majd a vb-n 10 kilométeren
Párizs 2024: Rasovszky kvótáért úszik majd a vb-n 10 kilométeren
A nyári világbajnokságon az első három között szeretne végezni a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében Rasovszky Kristóf, hogy ezzel kvótát szerezzen a párizsi olimpiára.
Két veszprémivel lett aranyérmes a magyar úszóváltó
Két veszprémivel lett aranyérmes a magyar úszóváltó
A Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (utóbbi kettő Balaton ÚK Veszprém) összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók világkupa-sorozata harmadik állomásának váltóversenyében, Portugáliában.
Betlehem bronzérmes Portugáliában, Rasovszky negyedik
Betlehem bronzérmes Portugáliában, Rasovszky negyedik
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid bronzérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának harmadik állomásán, Portugáliában. Klubtársa, Rasovszky Kristóf negyedik lett.
Nyíltvízi úszó-vk: Rasovszky Kristóf aranyérmes Olaszországban
Nyíltvízi úszó-vk: Rasovszky Kristóf aranyérmes Olaszországban
A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának második állomásán, Olaszországban.
Világkupa: Rasovszky Kristóf negyedik az egyiptomi nyitányon
Világkupa: Rasovszky Kristóf negyedik az egyiptomi nyitányon
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Rasovszky Kristóf a negyedik helyen végzett a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának hétfői nyitóállomásán, amelyet Egyiptomban rendeztek meg.