Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Ellenálló képesség a bizonytalanság korában

2023. február 21. 11:54
Ötödik alkalommal rendezik meg február 20. és 24. között az UNESCO MOST Téli Egyetemet, most először Veszprémben, ahol nemzetközi és magyar előadók keresik a lehetséges ellenszert a hibrid háborúk terjedésére, az éghajlatváltozásra, a világjárványokra és a napjainkban fellépő megannyi más kihívásra.

A konferenciát a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (iASK) rendezi meg, a szervezésben partnerei az UNESCO Kulturális Örökség-menedzsment és Fenntarthatósági Tanszéke, a Társadalomtudományok és Európa-Tanulmányok Intézete (ISES) Alapítvány és a Pannon Egyetem. Az UNESCO MOST Téli Egyetemen 16 ország csaknem 40 előadója mellett mintegy ötven ország több mint száz diákja vesz részt. 

Réthelyi MiklósRéthelyi Miklós

Fontos, hogy fejlesszük a világ ellenálló képességét, reakciós képességét a bizonytalan körülményekkel szemben – fogalmazott Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Mint mondta, a bizonytalanságból sokan szeretnének visszatérni egy korábbi, biztonságosabbnak gondolt állapotba, ez azonban nem lehetséges, előrefelé kell haladnunk. Ehhez stratégiát kell alkotnunk a jövőbeli kihívások kezelésére, amely a tudáson, az oktatáson, a kultúrán és az információn alapul. 

Gelencsér AndrásGelencsér András

Mind tisztában vagyunk azzal, hogy bizonytalan korban élünk, a 21. század egyelőre nem egy sikersztori – jegyezte meg Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Mint mondta, ez az évszázad a World Trade Center tornyai elleni terrortámadással indult, aminek a következményei a mai napig hatnak. A kutató szerint a fenntartható fejlődés önellentmondás, az erőforrásaink végesek, és bár a tudomány erre már fél évszázaddal ezelőtt is felhívta a figyelmet, csak mostanában kezdünk valóban ráeszmélni. Megjegyezte, hogy az internet terjedése soha nem látott mennyiségű információt tett elérhetővé, a szűretlen tartalom azonban végül hiteltelenítette a tudományt – az emberek kevésbé vannak tisztában a természet működésével, mint korábban –, a politika pedig alternatív valóságok létrehozására használja a világhálót. Csakhogy mindannyian a valódi világban élünk, annak korlátaival együtt. Gelencsér rámutatott: a globalizáció elért egy pontot, ahonnan már nem lehet visszafordítani a folyamatot, nem lehet többé sok kicsi, egymástól független rendszerre visszabontani a világot. Ráadásul nem egyetlen krízissel nézünk szembe, hanem egyszerre többel is, és nem létezik egyszerű megoldás ezek ellen. Éppen ezért kell nagyon tudatosan viselkedni, egyesíteni az erőinket, oktatni az embereket, hogy képesek legyünk meghaladni az előttünk álló kihívásokat.

Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (iASK) általános igazgatója megjegyezte: az ötnapos konferencián nagy kihívást jelentő témák kerülnek napirendre, a résztvevők feladata pedig az, hogy mélyebben gondolkozzanak, feltárják az okokat; vitára, az érvek ütköztetésére van szükség, hogy utat vágjanak a számos eltérő értelmezés között. Mint mondta, a paradoxonok korát éljük, véget értek a biztosnak ismert dolgok, egy orwelli világban létezünk, ahol minden jelenthet valamit és annak az ellenkezőjét is egyszerre.  Miszlivetz ilyen paradoxonnak nevezte azt is, hogy miközben háború dúl Európában, Veszprémben a kultúrát ünnepeljük. Hozzátette: miközben fontos, hogy az orosz tankokat megállítsák, nem szabad az orosz kultúrának is megálljt parancsolnunk, nem tilthatjuk ki a koncerttermeinkből Csajkvszkijt, ahogy azt több helyütt megtették. 

Miszlivetz FerencMiszlivetz Ferenc

A konferencia további napjain központi kérdés lesz az ukrán-orosz háború világtörténelmi hatásának, hosszútávú következményeinek elemzése, valamint a katonai biztonsággal szemben az emberi biztonság fogalmának újragondolása. Emellett kiemelten foglalkoznak a környezeti válság és a migráció összetett problematikájával, a digitális technológiák alkalmazhatóságával, a közösségi média hatásmechanizmusával, a mesterséges intelligencia jövőjével, a digitális jóléttel és a traumák hosszútávon érvényesülő hatásával.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.