Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Nem látszik, mégis veszélyes az íny alatti fogkő

2023. február 20. 11:29

A helytelen fogmosási technika következtében kialakuló fogkő viszonylag könnyen észrevehető, így az eltávolításáról is lehet időben gondoskodni. De mi a helyzet azzal a fogkővel, amit nem látunk, mert az íny alatt gyűlik fel? Sajnos amennyire láthatatlan, annyira veszélyes, hiszen ha nem foglalkozunk vele, akkor a fog elvesztését is okozhatja. 

Viszlát, fogkő!

A kialakult, kemény fogkövet otthon már nem lehet eltávolítani, ellenben vannak már nagyon modern, kíméletes módszerek erre. Az egyik a hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás, ami nagyjából 20-30 perces beavatkozást igényel. A másik egy komplex, nyolc lépéses program, a Budapest Dental Guided Biofilm Therapy nevű kezelés. Ennek a módszernek az előnye, hogy rendszerben gondolkodik, és a fogak megtartását egy életre szóló program keretein belül segíti. Ultrahangos eszköze a hagyományos eljárásokhoz képest sokkal kíméletesebb, így a fogkőleszedés szinte teljesen fájdalommentes. Az extrafinom polírozás pedig tökéletesen simává teszi a fogfelszíneket, az íny alatti kritikus területeken is. Ez megakadályozza a fogkő korai feltapadását, hosszan tartó gyulladásmentességet biztosít.

A terápia hasznos kiegészítő eleme, hogy a résztvevőket pontos, személyre szabott otthoni ápolási tanácsokkal látja el, és később utánkövetést is biztosít. Az eljárás során nem csak simává válik a fogfelszín, de természetes fogfehérítő hatással bír és megelőzhető a fogszuvasodás is. Alkalmazható fogszabályozó készülék vagy implantátum esetén is.

Problémák sora, ami a felszín alatt zajlik

Intő jel arra vonatkozóan, hogy a szervezet küzd valami ellen, ami szemmel nem látható, a fogínygyulladás megléte. Ilyenkor az íny alatti fogkövön megtelepedett baktériumok ellen a szervezet védekezni próbál, belobosodik. A gyulladás megpróbálja a kórokozókat hatástalanítani, ez a normál immunválasz. 
A kórokozók ugyan pusztulnak, de ezzel együtt a csont is. A kórokozók utánpótlása azonban mindaddig folyamatos, míg a fogkő a fognyakon, és az íny alatti területeken megmaradhat. Ennek megfelelően a gyulladás és a következményes csontpusztulás is jelen van a mélyben.

Amíg a probléma forrása, azaz a fogkő ott van, addig a baktériumok tudnak táplálkozni, sokasodnak és egyre intelligensebb típusaik jelennek meg. Egy vastagabb plakk mélyebb rétegeiben olyan kórokozók vannak jelen, amik oxigén nélkül is életképesek és kártékonyak. Az általuk kibocsátott mérgező savak a gyulladáson kívül roncsolják a fogat tartó csontszerkezetet valamint a csontszövetet is.

Veszélyzóna

A két legérintettebb terület, ahol a fogkő a leggyakrabban előfordul az alsó metszőfogak mögött, illetve a felső fogsor hatos fogak külső részén van. Itt találhatók ugyanis a szájüregben a főbb nyálmirigy kivezetések. Ráadásul a metszőfogak gyökerei jellemzően rövidek és vékonyak, tehát sérülékenyek. Emiatt duplán ki vannak téve a fogkőképződés veszélyének: 

Itt gyűlik össze a legtöbb nyál.
A gyökerek csenevészsége miatt meglazulhat a metszőfog és a csont is károsodásnak van kitéve.

Tudatosan kell vigyázni a maradandó fogakra

Az egészségünk megfizethetetlen érték. Fogainkra éppúgy kell vigyáznunk, mint bármelyik másik testrészünkre. Hiszen a hiányos fogazat miatt kevésbé tudunk megrágni bizonyos ételeket, vagy le is kell mondanunk róluk. Ez nehezebbé teszi a változatos táplálkozást és az emésztőrendszerre is kedvezőtlenül hathat.

Évente minimum egyszer okos dolog meglátogatni a fogorvost, és ha szükséges, akkor eltávolíttatni a fogkövet. Ez nem nagy fáradság azért, hogy fogaink sokáig épek maradjanak, és ne veszítsük el őket.

Jelentkezzen be a Budapest Dental Guided Biofilm Therapy kezelésére, és számoljon le az alattomos baktériumkolóniákkal hosszú időre!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.