Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Akiknek játék egy ember megmentése

2023. február 17. 14:09
A tragikus törökországi földrengések után bejárták a világsajtót azok a megrendítő képek, ahol az összedőlt házak alatt a mentésben résztvevők fáradhatatlanul keresik a túlélőket. De nem csupán az emberek, hanem azok a kutyák is, akiket erre, az emberi élet megmentésére képeztek ki. Olyan kutyák, akik nem is tudják pontosan, hogy mekkora felelősség van rajtuk, egészen másképp jár az agyuk. Hogy ember és kutya között milyen magas szintű együttműködés tud kialakulni, és ezzel hogyan menekül meg számos élet, arra egy veszprémi csapat is példaként szolgál. Ők a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány tagjai.

Hirschl János az alapítvány elnöke és a csapat szolgálatvezetője két fekete labradorral érkezett meg az interjúra. Ez – hogy a kutyák gazdájukkal együtt jönnek-mennek – nem csupán az interjú kedvéért történt így. Folyamatosan együtt mozognak, ha pedig riasztást kapnak egy eltűnt személyről, azonnal el tudnak indulni a keresésére.

De miért nem éppen Törökországban vannak? – merül fel egyből a kérdés, János pedig elmondta magyarázatul, hogy ők elsősorban keresőkutyákkal dolgoznak, olyan ebekkel, akiket kifejezetten a helyi, azaz Veszprém megyei környezeti adottságra képeztek ki: hogy a Bakony sűrű erdeiben, mezőkön is jól elboldoguljanak, és megtalálják azt az embert, aki eltűnt. Tehát nem a romok alatt kutatnak.

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az János elmondása szerint nem is különbözik sokban attól, amit a filmekben látunk. Ha kapnak egy segélyhívást egy ember eltűnéséről, ők azonnal elkezdik a felkészülést a kutatásra. János telefonja a nap 24 órájában megcsörrenhet, ekkor azonnal felveszik az adatokat, a csapat koordinátora értesíti a szolgálat többi tagját, valamint további önkénteseiket, János pedig már el is indul oda, ahol utoljára látták az eltűnt személyt.

Ezután a kutyával szagmintát vetetnek a keresett személy valamelyik személyes tárgyáról, leginkább ruhadarabjáról, majd megindul a keresés, amihez már önkéntesek és a hivatalos hatóságok is csatlakoznak. Ha nem lenne a kutya, akkor a szélrózsa bármelyik irányába elindulhatnának, így viszont a szag alapján a kutya tudja, hogy melyik a helyes út az elveszett személy megtalálásához.

A Kutató-Mentő Szolgálatnak – akik 11-en vannak és ugyanennyi kutyával dolgoznak – azon kívül, hogy kutyáik szaglása révén olyan „eszköz” áll a rendelkezésükre, ami nem helyettesíthető semmilyen műszerrel, a csapatban műszaki mentők is vannak, akik speciális hordággyal, vagy adott esetben alpin-technikával olyan helyekre is el tudnak jutni, ahová a hivatásos mentők nem. „A kutyák keresnek, az emberek mentenek” – így foglalta össze legegyszerűbben János a saját tevékenységüket.

De térjünk vissza a kutyákhoz! Vajon bármelyik alkalmas arra, hogy keresőnek képezzék ki? János elmondása szerint nem, viszont ez nem feltétlenül fajtaadottság kérdése. Habár a legtöbb keresőkutya a juhászkutyák közül kerül ki – retrieverek, labradorok, belga juhászok, border collie-k – lényegében a tréner személye a fontos, aki ki tudja választani, hogy melyik kutya alkalmas erre a feladatra, és már a kutya négyhetes korától elkezdi a kiképzését.

Amikor kiskutyák születnek, ők azokat keresik, akik a többieknél úgymond kajlábbak, játékosabbak. Őket megtartják keresőkutyáknak és elkezdik a képzésüket, a többiek kerülnek a családokhoz, meséli János. Ez némileg furcsán hangozhat addig, amíg János nem magyarázza el, hogy pont erre a játékosságra van szükségük, hiszen amikor az állat elindul valakinek a keresésére, ő azt játéknak fogja fel. Amikor pedig egész nap egy erdőben kell követni a szagot, akkor fontos, hogy legyen kellő energia és motiváció benne.

A kutyáknak fogalmuk sincs arról, hogy az, amit csinálnak, emberéleteket menthet meg, ők csupán egy jutalomfalatért, vagy János labradorjai esetében egy teniszlabdáért teszik mindezt, játékból.

Ezeket a kutyákat körülbelül három évig képzik, majd egy nemzetközileg meghatározott vizsgarendszerben kell bizonyítaniuk rátermettségüket. Ezután jöhet csak az első éles bevetés, a kutya szempontjából viszont ez egy újabb játék, ahol meg kell találnia egy szagminta forrását.

Hogy mekkora hatékonysággal tudnak dolgozni, abban nagy szerepe van az időfaktornak – folytatja János –, hogy mielőbb elindulhasson a keresés. A kutyák helyzetét persze nehezítheti az időjárás is: az eső, a köd, de a forró meleg is. Ők mindenesetre nem adják fel a keresést; volt, akit két nap kutatás után sikerült élve megtalálniuk.

Ilyenkor a kutyák megkapják a várva várt jutalmukat, Jánosék legnagyobb elismerése pedig az – ahogy ő fogalmaz –, ha őszintén megköszönik nekik a munkájukat.

 

Képek: Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány

Az interjú visszahallgatható a Méz Rádió csatornáján is.

Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.