Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Navracsics Tibor: válaszút előtt áll az Európai Unió

2023. február 17. 9:41 // Forrás: mti
Ismét válaszút előtt áll az Európai Unió, ahogy ez az európai integráció során már többször megtörtént - jelentette ki a területfejlesztési miniszter csütörtökön Veszprémben, az érseki főiskolán.

Navracsics Tibor az Európa jövőjéről tartott háromnapos, többnyelvű konferencia nyitónapján hangsúlyozta, az elmúlt időszakban az Európai Unión belüli és az azon kívüli viszonyok is megváltoztak, ez vezetett ahhoz, hogy a közösség válaszút elé került.  Azt mondta, elképzelése szerint gazdasági közösségként, föderatív egységként vagy kulturális közösségként képzelhető el az Európai Unió.  Háború dúl az unió keleti határain, a pandémia is súlyosbította a helyzetet, ezek következtében az európai gazdaság megrogyott. Így vált aktuálissá a kérdés, hogy merre lép tovább az Európai Unió - húzta alá a miniszter.

Az unió lehetséges jövőjéről szólva Navracsics Tibor elmondta: az első modell gazdasági közösségként tekint az unióra, ebből adódóan a közös piacra koncentrál és a tagállamokkal szemben semmilyen politikai elvárást nem fogalmaz meg.  A második föderatív egységnek tartja az uniót, államfejlődési folyamatként fogja fel az európai integráció jövőjét, és fokozódó politikai követelményeket is megfogalmaz a tagállamokkal szemben.

(MTI / archív)(MTI / archív)

"A harmadik, általam preferált modell, kulturális közösségként tekint az Európai Unióra" - közölte a területfejlesztési miniszter, hozzátéve, e szerint az unió a nemzetek jobb megismerését és az európai kultúra gazdagodását szolgálva a "közösségek közösségeként" működne, amelyet az európai kultúra azonossága köt össze.

 A szombaton záruló ifjúsági konferencia annak a rendezvénysorozatnak a része, amelyet az Európai Katolikus Teológiai Társaság szervezett Európa témakörben a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolával, a Veszprémi Római Katolikus Főegyházmegyével és a Veszprémi Érseki Főiskolával közösen. 

 A rendezvényen előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők, jórészt teológus hallgatók szólalnak fel, a többi között olyan témákban, mint a zsidó-keresztény kultúra jelentősége vagy Európa jövője a hitoktatás tükrében.   Az esemény célja, hogy Európa különböző országaiból összehozza a fiatal teológusokat, és új elképzeléseket fogalmazzon meg a kontinens jövőjét illetően. A konferencián 16 országból több mint 70 fiatal teológus vesz részt.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.