Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Navracsics Tibor: válaszút előtt áll az Európai Unió

2023. február 17. 9:41 // Forrás: mti
Ismét válaszút előtt áll az Európai Unió, ahogy ez az európai integráció során már többször megtörtént - jelentette ki a területfejlesztési miniszter csütörtökön Veszprémben, az érseki főiskolán.

Navracsics Tibor az Európa jövőjéről tartott háromnapos, többnyelvű konferencia nyitónapján hangsúlyozta, az elmúlt időszakban az Európai Unión belüli és az azon kívüli viszonyok is megváltoztak, ez vezetett ahhoz, hogy a közösség válaszút elé került.  Azt mondta, elképzelése szerint gazdasági közösségként, föderatív egységként vagy kulturális közösségként képzelhető el az Európai Unió.  Háború dúl az unió keleti határain, a pandémia is súlyosbította a helyzetet, ezek következtében az európai gazdaság megrogyott. Így vált aktuálissá a kérdés, hogy merre lép tovább az Európai Unió - húzta alá a miniszter.

Az unió lehetséges jövőjéről szólva Navracsics Tibor elmondta: az első modell gazdasági közösségként tekint az unióra, ebből adódóan a közös piacra koncentrál és a tagállamokkal szemben semmilyen politikai elvárást nem fogalmaz meg.  A második föderatív egységnek tartja az uniót, államfejlődési folyamatként fogja fel az európai integráció jövőjét, és fokozódó politikai követelményeket is megfogalmaz a tagállamokkal szemben.

(MTI / archív)(MTI / archív)

"A harmadik, általam preferált modell, kulturális közösségként tekint az Európai Unióra" - közölte a területfejlesztési miniszter, hozzátéve, e szerint az unió a nemzetek jobb megismerését és az európai kultúra gazdagodását szolgálva a "közösségek közösségeként" működne, amelyet az európai kultúra azonossága köt össze.

 A szombaton záruló ifjúsági konferencia annak a rendezvénysorozatnak a része, amelyet az Európai Katolikus Teológiai Társaság szervezett Európa témakörben a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolával, a Veszprémi Római Katolikus Főegyházmegyével és a Veszprémi Érseki Főiskolával közösen. 

 A rendezvényen előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők, jórészt teológus hallgatók szólalnak fel, a többi között olyan témákban, mint a zsidó-keresztény kultúra jelentősége vagy Európa jövője a hitoktatás tükrében.   Az esemény célja, hogy Európa különböző országaiból összehozza a fiatal teológusokat, és új elképzeléseket fogalmazzon meg a kontinens jövőjét illetően. A konferencián 16 országból több mint 70 fiatal teológus vesz részt.

vehir.hu
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. tegnap 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.