Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C

Tizenöt fiatal vonult be katonának

2023. február 13. 14:36
Tizenöt huszonéves fiatal kezdte meg a katonai alapkiképzést hétfő reggel a veszprémi Toborzó Központban. A nyolchetes kiképzésen a fizikai felkészítés mellett olyan, a katonai hivatáshoz kapcsolódó képességeket is elsajátítanak majd, mint a bajtársiasság, a katonai hierarchia és viselkedésminták helyes alkalmazása, valamint betekintést nyernek majd a különböző hadtestek feladataiba, hogy aztán az alapképzés után ennek a tudásnak a birtokában dönthessenek arról, hogy milyen területen folytatnák pályafutásukat.

A tizenöt fiatalt – akik Veszprém, Vas és Győr-Moson Sopron vármegyékből érkeztek – Soós Gyula alezredes, a Toborzó Központ parancsnoka köszöntötte a veszprémi laktanyában hétfőn délelőtt, ahol az adminisztrációs feladatok után felkészültek, hogy még aznap megkezdjék az alapkiképzési munkát Várpalotán.

A parancsnok köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség nagyszabású haderőfejlesztésen esik át éppen, ennek viszont csak egy része az, hogy új, modern haditechnológiákat vásárolnak, ugyanis ezeknek a beruházásoknak csak úgy van értelme, ha a honvédségen belül vannak olyan katonák, akik megfelelően tudják kezelni is az új gépparkot.

Ennek érdekében a katonai toborzásra különösen nagy hangsúlyt fektetnek a honvédségen belül, számos nyílt nap és kitelepülés alkalmával a veszprémi toborzókkal is lehetett találkozni fesztiválokon, közösségi rendezvényeken.

Ennek a munkának az eredményeképp februárban tizenöt fiatal jelentkezett, hogy az alapkiképzéssel megkezdje pályafutását a katonai területen. Ők a nyolchetes kiképzést Várpalotán fogják teljesíteni, ahol a fizikai állapotfelmérésen túl megismerik a katonai érintkezés szabályait, a viselkedésformákat a rangjelzések szerint, de ennél mélyebben a katonai gondolkodásmódba is bevezetik a kiképzők őket.

Horváth Gábor őrnagy a veszprémi bevonuláskor elmondta a fiataloknak, nagyon fontos, hogy egyenruhásként a civil életben és hivatásvégzés közben is kifogástalanul viselkedjenek, hiszen a magyar társadalom általánosít, egy katona megjelenéséből a teljes honvédségre leszűrik a következtetéseket az emberek.

Ezen külsőségek mellett a bajtársiasságra, a gyengébbek segítésére és csapatmunkára is nagy figyelmet szentelnek majd a kiképzés során amellett, hogy további katonai ismereteket szereznek a fiatalok, akik az alapképzés után dönthetnek arról, hogy a honvédségen belül melyik terület felé orientálódnak a későbbiekben.

Soós Gyula alezredes újságírói kérdésre elmondta, tapasztalataik szerint egyre vonzóbb a katonai életpálya a fiataloknak. Bár rendszeresen felmerül, hogy a szomszédban dúló háború mennyire tántorítja el a jelentkezőket, Soós Gyula megnyugtatásképp hozzátette, Magyarország egyértelműen ki akar maradni a háborúból, ezért ezt nem tartja hátráltató tényezőnek a toborzás során.

A jelentkezők közül a húszéves Varsányi Márk adott interjút portálunknak, tőle megtudtuk, hogy izgalmasnak és vonzónak találja ezt az életpályát, a kezdő fizetést is versenyképesnek tartja – ez egyébként nettó 260 ezer forintot is eléri – valamint a baráti társaságából is volt olyan, aki belépett a honvédségbe és pozitív élményekről számolt be. Márkot egyébként a későbbiekben a toborzás és a helikopteres hadtest érdekli, valószínűleg ilyen irányban folytatja majd a pályafutását.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.