Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
20°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
20°C

Tizenöt fiatal vonult be katonának

2023. február 13. 14:36
Tizenöt huszonéves fiatal kezdte meg a katonai alapkiképzést hétfő reggel a veszprémi Toborzó Központban. A nyolchetes kiképzésen a fizikai felkészítés mellett olyan, a katonai hivatáshoz kapcsolódó képességeket is elsajátítanak majd, mint a bajtársiasság, a katonai hierarchia és viselkedésminták helyes alkalmazása, valamint betekintést nyernek majd a különböző hadtestek feladataiba, hogy aztán az alapképzés után ennek a tudásnak a birtokában dönthessenek arról, hogy milyen területen folytatnák pályafutásukat.

A tizenöt fiatalt – akik Veszprém, Vas és Győr-Moson Sopron vármegyékből érkeztek – Soós Gyula alezredes, a Toborzó Központ parancsnoka köszöntötte a veszprémi laktanyában hétfőn délelőtt, ahol az adminisztrációs feladatok után felkészültek, hogy még aznap megkezdjék az alapkiképzési munkát Várpalotán.

A parancsnok köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség nagyszabású haderőfejlesztésen esik át éppen, ennek viszont csak egy része az, hogy új, modern haditechnológiákat vásárolnak, ugyanis ezeknek a beruházásoknak csak úgy van értelme, ha a honvédségen belül vannak olyan katonák, akik megfelelően tudják kezelni is az új gépparkot.

Ennek érdekében a katonai toborzásra különösen nagy hangsúlyt fektetnek a honvédségen belül, számos nyílt nap és kitelepülés alkalmával a veszprémi toborzókkal is lehetett találkozni fesztiválokon, közösségi rendezvényeken.

Ennek a munkának az eredményeképp februárban tizenöt fiatal jelentkezett, hogy az alapkiképzéssel megkezdje pályafutását a katonai területen. Ők a nyolchetes kiképzést Várpalotán fogják teljesíteni, ahol a fizikai állapotfelmérésen túl megismerik a katonai érintkezés szabályait, a viselkedésformákat a rangjelzések szerint, de ennél mélyebben a katonai gondolkodásmódba is bevezetik a kiképzők őket.

Horváth Gábor őrnagy a veszprémi bevonuláskor elmondta a fiataloknak, nagyon fontos, hogy egyenruhásként a civil életben és hivatásvégzés közben is kifogástalanul viselkedjenek, hiszen a magyar társadalom általánosít, egy katona megjelenéséből a teljes honvédségre leszűrik a következtetéseket az emberek.

Ezen külsőségek mellett a bajtársiasságra, a gyengébbek segítésére és csapatmunkára is nagy figyelmet szentelnek majd a kiképzés során amellett, hogy további katonai ismereteket szereznek a fiatalok, akik az alapképzés után dönthetnek arról, hogy a honvédségen belül melyik terület felé orientálódnak a későbbiekben.

Soós Gyula alezredes újságírói kérdésre elmondta, tapasztalataik szerint egyre vonzóbb a katonai életpálya a fiataloknak. Bár rendszeresen felmerül, hogy a szomszédban dúló háború mennyire tántorítja el a jelentkezőket, Soós Gyula megnyugtatásképp hozzátette, Magyarország egyértelműen ki akar maradni a háborúból, ezért ezt nem tartja hátráltató tényezőnek a toborzás során.

A jelentkezők közül a húszéves Varsányi Márk adott interjút portálunknak, tőle megtudtuk, hogy izgalmasnak és vonzónak találja ezt az életpályát, a kezdő fizetést is versenyképesnek tartja – ez egyébként nettó 260 ezer forintot is eléri – valamint a baráti társaságából is volt olyan, aki belépett a honvédségbe és pozitív élményekről számolt be. Márkot egyébként a későbbiekben a toborzás és a helikopteres hadtest érdekli, valószínűleg ilyen irányban folytatja majd a pályafutását.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben Megérkezett Veszprémbe annak a radarrendszernek az eleme, ami háromdimenziós technológiájával jelenleg a legmodernebb légvédelemi rendszerek közt van számontartva a világon. Ugyanez a rendszer védi az izraeli légteret is, amit sokan csak „Vaskupolaként” emlegetnek. A péntek délutáni ünnepélyes átadón jelen volt Szalay- Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a gyártó Rheinmetall Canada vezérigazgatója, Pietro Mazzei, valamint az összes városi és országos katonai elöljáró is. 2024. június 7. 19:49 Hazatért a Mi-24-es Hazatért a Mi-24-es Különleges helyszínen egy különleges emlékművel lett gazdagabb a környék, bár akik régóta élnek a régióban, azoknak nem kell bemutatni, hogy milyen, amikor megjelenik egy Mi-24D típusú harci helikopter a látómezőn. A 005-ös vasmadár immáron emlékműként él tovább egykori otthonának bejáratánál, mégis olyan, mintha harcra készen emelkedne éppen a levegőbe. 2024. május 29. 23:34 Kinyílt a katonai bázis a civilek előtt is Kinyílt a katonai bázis a civilek előtt is Olyan helyszín nyílt meg a látogatók előtt pénteken, ahová egyébként kevés lehetőség van civilként bejutni. A „0” ponti lőtéren tartott nyílt napon nemcsak a magyar haderő több harci járművét lehetett testközelből megtekinteni, hanem a Gyulafirátót határában épülő katonai bázist is bemutatták. Képgalériával bemutatjuk ezt is. 2024. május 25. 11:22 Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon A Magyar Honvédség technikai eszközeinek és katonáinak, valamint számos civil hagyományőrző részvételével rendezi meg a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU a VI. Veszprémi Honvédelmi Napot május 25-én, szombaton a városi múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán. 2024. május 24. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.