Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rajtam is segíthet a lézeres látásjavítás?

2023. február 13. 9:57
Ma már nagyon sokan tudnak a lézeres látásjavítás lehetőségéről, de vajon azt is tudják, hogy rajtuk segíthet-e? Valójában ma már sokféle látásproblémát lehet lézerrel kezelni, de hogy mindenki tisztán láthassa a helyzetet, jönnek is a konkrétumok!

A különböző lézeres látásjavító eljárásokban az a közös pont, hogy egy lézersugár energiáját felhasználva változtatják meg a szem szaruhártyájának fénytörését. De mit is jelent ez? Gyakorlatilag azt, hogy pár perc alatt, egy fájdalommentes eljárásnak hála visszakaphatjuk az éles látásunkat, és végre megszabadulhatunk a szemüvegtől és a kontaktlencsétől.

Kezelhető a rövidlátás lézerrel?

Először is tisztázzuk azt, hogy ki számít rövidlátónak. A rövidlátók a közeli tárgyakat élesen látják, de a távoliakat nem, mert az azokról visszaverődő fénysugarak fókuszpontja nem a látóhártyára, hanem a retina elé vetül. Ezt általában az átlagosnál hosszabb szemtengely vagy a kelleténél domborúbb szaruhártya okozza. A lézeres látásjavítás során a szaruhártya felszínét formálja át úgy a lézer, hogy ezek az apró hibák megszűnjenek, tehát a fő kérdésre a válasz az, hogy igen, a rövidlátás kezelhető lézerrel!

Mi a helyzet a távollátással?

Míg a rövidlátóknál a szembe érkező fénysugarak ugye a retina előtt találkoznak, addig a távollátóknál mögötte, de valójában az lenne az ideális, ha pont a retinán lenne ez a találkozási pont. Ebből kiindulva nem nehéz kitalálni, hogy (a rövidlátókkal ellentétben) a távollátók a távoli tárgyakat látják élesebben, míg a közelieket csak elmosódva. A távollátók esetében olyan is előfordulhat, hogy sem közelre, sem távolra nem látnak élesen, sőt idősebb korban a túllátók éles távollátása is homályosabbá válthat. A távollátás azonban szintén javítható ideiglenes megoldásokkal (például kontaktlencsével vagy szemüveggel), vagy véglegessel, azaz a lézeres szemműtéttel.

Mi a helyzet az asztigmiás, azaz a cilinderes szemmel?

Az asztigmiás - vagy a köznyelvben csak cilinderesnek hívott - szem szaruhártyája nem tökéletesen gömb felszínű. Jellemzője, hogy az egyik átmérő irányában domborúbb, a másik átmérő irányában pedig kevésbé domború. Az eltérő görbületű felszínen áthaladó fénysugarak így eltérő módon egyesülnek gyűjtővonalakká, és mi emiatt látunk homályosan akár közelre és távolra is egyszerre. Szerencsére ez a probléma is megoldható lézeres látásjavítással. Az eljárás során a szem felszínét úgy változtatják meg, hogy két különböző helyett egy helyre, pontosan a látóhártyára vetüljenek a fénysugarak.

Az öregszeműek számára is van megoldás

A félreértések elkerülése végett először is tisztázni kell, hogy az öregszeműség nem egyenlő az öregséggel. Sajnos minél idősebbek vagyunk, annál többet veszít a szemlencsénk a rugalmasságából, és ez (kivétel nélkül) látásproblémákhoz vezethet. A probléma hátterében a kötőszöveti rostok rugalmasságának csökkenése áll, ami miatt a szemlencse egyre kevésbé képes fókuszálni, tehát valójában ezt a jelenséget nevezzük presbyopiának, azaz öregszeműségnek.

Általában ezt  40-45 éves kor környéként tapasztaljuk meg először. A legjellemzőbb tünet az, hogy amikor fárad a szemünk, nehezebben fókuszálunk a közeli tárgyakra, később pedig már nem csak a nap végén tapasztaljuk ugyanezt. Szerencsére azonban erre is van megoldás!

Aki nem szeretne kontaktlencsét, vagy olvasószemüveget és sima szemüveget cipelni magával, vagy esetleg befizetni egy nem túl fiatalos hatást keltő bifokális lencsére, az választhatja a lézeres látásjavítást, ami nemcsak tüneti kezelést, hanem végleges megoldást jelent!

Az erre a célra fejlesztett eljárást olvasószemüveg-kezelésnek nevezik. A fájdalommentes szemműtét során az egyik szemet a távoli és a közepes, a másikat pedig a közeli és közepes távolságra állítják be. Hiába lesz különböző a két látott kép, az agy a két különböző képet tökéletesen össze tudja illeszteni, hogy a távoli, a közepes és a közeli dolgokat is élesen láthattuk.

Aki magára ismert a felsorolt látásproblémák olvasása közben, és elmúlt már 18, de még nincs 65, annak érdemes bejelentkeznie egy alkalmassági vizsgálatra a margitszigeti Focus Medicalhoz, hogy kiderüljön, megszabadíthatják-e a szemüvegétől és a látásproblémáitól egy csapásra!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.