Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az aktív kikapcsolódás 3+1 módja, ami télen is kiváló program lehet

2023. február 13. 9:53
Sokaktól hallhatjuk, hogy a tél jóformán semmire sem jó, csak arra, hogy az ember bekuckózzon, és várja, hogy végre tavasz legyen. Mi ezt egészen másként látjuk: a tél egy igazán varázslatos évszak, és számtalan kalandot tartogat az ember számára – főleg, ha nyitottak vagyunk rá!

A következőkben kitérünk arra, hogy milyen izgalmas, aktív programokat érdemes beiktatni a leghidegebb hónapokban, de azt is elmagyarázzuk, miért nem jó ötlet ilyenkor teljesen begubózni.

Megéri formában maradni

Ha úgy döntünk, hogy télen sem mondunk le az aktív időtöltésről, azzal nagy mértékben támogatjuk a testünket, hogy megőrizhesse az egészségét. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően az immunrendszerünk ellenállóbb lesz a különböző külső hatásokkal szemben, így kisebb eséllyel betegszünk meg. Emellett kevésbé rakódnak le a felesleges kalóriák, és mint tudjuk, a plusz kilók számos egészségügyi problémához vezethetnek. És ha ez még nem lenne elég, a kedvünk is jobb lesz a felszabaduló endorfinoknak köszönhetően, így még a naphiányos időszakban is kiegyensúlyozottak maradhatunk. Nézzük, mi mindent tehetünk ezért!

Aktív kikapcsolódás télen

Sokan nem tudják, hogy merre is induljanak, ha egy kis sportra vágynak, miközben kint röpködnek a mínuszok. Most nekik adunk néhány tippet!

Uszoda

Az úszás remek sport, hiszen átmozgatja a teljes testet, fejleszti az izomzatot, zsírt éget és közben kíméletes az ízületekkel. Néhány kör után ráadásul arra is alkalmunk nyílik, hogy egy kicsit szaunázzunk, ami ilyenkor a lelkünknek is jót tesz amellett, hogy méregtelenít. Gondoljunk csak bele, milyen érzés kellemesen elfáradva izzadni egy kicsit a gőzben, megmerítkezni egy hideg merülődézsában, majd belebújni a puha fürdőköpenyünkbe! Ha kifejezetten ilyen célra keresünk fürdőköpenyt, akkor érdemes a pamut változatok között körbenézni, amelyeknek a szuper a nedvszívó képessége!

Túrázás

Bizony, télen is ér túrázni, sőt! A téli – ha szerencsénk van, havas – tájat csodálva egészen más élményt ad egy-egy túraútvonal bejárása, mint tavasszal vagy nyáron. A különbség ilyenkor annyi, hogy jobban fel kell készülnünk: mindenképp öltözzünk rétegesen, vastagon, viseljünk vízhatlan túracipőt és kabátot! Emellett számoljunk azzal, hogy ilyenkor korábban sötétedik, így érdemes minél korábban útnak indulni.

Jóga

A test és a lélek egyaránt megújulhat egy pihentető-átmozgató jógaóra alatt. A rövid nappalok, a hideg levegő és úgy általában a tél atmoszférája megviselheti az embert mentálisan is, éppen ezért jó ötlet néha egy kicsit befelé is figyelni. A jóga, illetve a meditáció pedig tökéletes alkalmat nyújt erre. Nézzünk körül, hogy melyik típusa felel meg leginkább a céljainknak, és tegyünk egy próbát!

Ami mindig beválik télen…

Ha tél, akkor nem lehet elég időt eltölteni a különböző havas sportokkal! Használjuk ki, ha végre van alkalmunk síelni, snowboardozni vagy akár csak szánkózni egyet a gyerekekkel! Ha pedig nincsen hó, akkor elmehetünk egy műjégpályára is, hogy egy kicsit mozogjunk, ez garantáltan szórakoztató program lesz az egész család számára. 

Nem kell tehát ezekben a hónapokban sem lemondanunk a mozgás öröméről, sőt! Érdemes kihasználni ezt az időszakot arra, hogy olyasmit is kipróbáljunk, amit tavasszal vagy nyáron nem tudunk – vagy nem szoktunk, mert maradunk inkább a parkban való futásnál vagy a napi sétánál. Kísérletezzünk és maradjunk aktívak, tavasszal ugyanis megköszönjük majd magunknak a gondoskodást!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.