Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Az okos eszközök használata a Házasság Hete apropóján

2023. február 13. 11:01
Fejleszt vagy rombol az okos eszköz? Hol húzódik a függőség határa? Dr. Pécsi Rita neveléstudományi szakember a képernyőzés és a fejlődő idegrendszer kettőséről is beszélt a Házasság Hete keretén belül megrendezett esten, az evangélikus templomban, szombat este.

Isó Dorottya lelkész köszöntötte a résztvevő, érdeklődő közönséget. Az idei Házasság Hete szlogenje: szeretetbe kapaszkodva. Isó a jelmondatról így fogalmazott: „A házasság nem csupán egy papír, ahogy ma divatosan mondják, hanem egy erős, érzelmi szál, amely egy életen át összeköti a párokat. Azt is jelenti, az ember nincs egyedül, ha baj van, számíthat a másikra, erről is szól az egymásba kapaszkodás.

Héthelyi Réka, a Veszprémi Házasság Hete program életre hívója és mentora úgy fogalmazott, a „szeretetbe kapaszkodva” szlogen minden korosztályt megérinthet. Idén új programelemek is lesznek, sőt, új közösséggel is bővült az esemény, méghozzá a Veszprémi Evangéliku Közösséggel.            

Dr. Pécsi Rita az okos eszközökről úgy fogalmazott, szembe kell nézni a ténnyel, miszerint a határ meghúzása elengedhetetlen. Véleménye szerint módszeresen kell használni a különböző okos eszközöket, nem valami szélsőséges gondolatról van szó, tehát nem az elhagyását javasolja a szakember, de látni kell, hogy nincs jó hatással az idegrendszerre, így muszáj megtanulni kezelni.

A szülőknek is kell ebben a segítség, érdemes olyan közösségekben létezni, ahol hasonlóan gondolkodnak az okos eszközök használatáról. Fontos, hogy a gyermekeknek legyen meghatározva egy úgynevezett médiamentes övezet, lássák azt, hogy nem mindenhol van helye. Pécsi felhívja a figyelmet arra, hogy életkoronként más és más az időkeret, ahol még nem egészségtelen az eszközök használata, és kiemelte azt is, hogy sokszor elkerülhetetlen a tájékozódáshoz, vagy adott esetben a munkához. Ez így van rendjén, a több órán át tartó folyamatos használat viszont már káros lehet.

Szabó Eszter
további cikkek
Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak… 2024. február 17. 22:01 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés Házasság hete A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés „És boldogan éltek, míg meg nem haltak...” – hangzik el a mese végén, pedig a valóságban ritkán így zajlanak a házasságok. Néha vannak nehéz pillanatok benne, de ha jól csináljuk, ezek nem töréspontok lesznek, hanem lehetőségek a fejlődésre. Erre világít rá az idei Házasság hete rendezvénysorozat is február 11–18. között. 2024. február 8. 17:03 Logókba zárt családi értékek Házasság hete Logókba zárt családi értékek Szerdán délután a Városházán kihirdették az eredményét annak a rajzpályázatnak, amit a Házasság hete alkalmából szerveztek meg helyi gyermekeknek. A feladat a szakmai zsűri szerint sem volt egyszerű, logót, vagy pecsétmintát kellett tervezni, aminek központi motívuma a család volt. 2023. február 23. 14:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.