Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába

2023. február 3. 12:00
Vannak pillanatok, amikor jobb hallgatni. Átgondolni a miérteket, más nézőpontból tekinteni az adott helyzetre. Ítélkezés helyett mérlegelni, megvetés helyett elfogadni.

Gyermeket várni az élet egyik, ha nem a legcsodálatosabb dolga. Mégis akarva-akaratlan történhetnek velünk dolgok, amelyek átírják a későbbi történetünket.

Hazánkban erre a helyzetre reagálva már évtizedekkel ezelőtt létrehoztak egy újszülöttmentő-programot, amelynek keretében a válsághelyzetbe került szülő(k) a kórházak területén elhelyezett inkubátorban magukra hagyhatják gyermeküket, akik előtt így lehetőség nyílik egy életre, amelyben a méltó körülmények is adottak.

Lássuk be, egy ilyen döntést meghozásához komoly felelősségtudat és éppenannyi lelkierő is szükséges. Kilenc hónap az anyai szív ölelésében, világra küzdés, szerelembeesés. Talán pont ezek a lelki tényezők diktálnak a szülőknek, mintsem, hogy éhezni, fagyoskodni, nélkülözni kelljen látniuk a gyermekeiket.

A kép illusztráció (forrás: MTI/Lehoczky Péter)A kép illusztráció (forrás: MTI/Lehoczky Péter)

A témában megkerestük a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat is. Megtudhattuk, az intézmény babamentő inkubátora 2002 óta üzemel, a mentőbejáró mellett található. Éjjel-nappal igénybe vehető, azonnal fűtött környezetet biztosít a csöppségnek, akinek a behelyezését követően egy késleltetett hangjelzés (az anonimitás megőrzése érdekében) figyelmezteti a portaszolgálatot. 

Az újszülött-osztályon dolgozó szakemberek ezek után azonnal elindulnak a babáért. A kórháztól kapott információk szerint az elmúlt húsz évben három csecsemőt helyeztek az inkubátorba. Egy újszülöttért a könnyes búcsúzást követő napon jelentkeztek a szülei, az azonosítást követően pedig együtt távozhattak vele.

A másik két kisbaba örökbefogadóknak köszönhetően már szerető családban él. A legutóbbi eset épp az óévben, 2022-ben történt.

Simon Dani
további cikkek
Csolnoky Ferenc örökségét viszik tovább a díjazottak Csolnoky Ferenc örökségét viszik tovább a díjazottak A harmincharmadik Csolnoky-emlékülést tartották meg szerdán a vármegyei kórházban, mely lehetőséget teremt többek között arra is, hogy az egészségügyben betöltött példaértékű munkájukért és emberközpontú hozzáállásukért az arra érdemesek megkapják a Csolnoky-emlékérmet.   2024. május 30. 10:22 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. 2024. május 3. 15:33 Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Hartmann Ferenc és Kovács Rajmund, a Híd a Városért ellenzéki tömörülés két tagja azonnali válaszokat vár a Csolnoky Ferenc Kórház működésével kapcsolatban, a polgármestertől pedig azt kérik, habár nem az ő hatáskörébe tartozik a megyei kórház, intézkedjen a helyzet normalizálásáért. 2024. április 12. 13:53 Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club Csolnoky Ferenc Kórház Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club A Veszprém Lions Club három, együttesen közel 3 millió forint értékű modern műtőlámpát adományozott a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának. 2024. március 7. 13:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.