2023. április 1.
//
Hugó névnap

Kis beruházás, de sok ember életét könnyíti meg Nemesvámoson

Az önkormányzat, a magyar kormány és helyi cégek összefogásával újult meg Nemesvámoson a Huszárok útja melletti járda.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a forgalom a nemesvámos szélén lévő Huszárok útján. Habár nem központi útszakaszról van szó, mégis két nagyobb helyi vállalkozás, a Vesz-Mont 2000 Kft. és a Bock Hungária Kft. valamint a közelben lévő Waldorf iskola miatt gyerekek és munkába igyekvő emberek is sűrűn használják ezt a szakaszt.

Ennek okán a település a Magyar Falu Program keretében pályázatot nyújtott be, hogy megépíthessék a télen és nyáron is biztonságosan használható járdaszakaszt.

Magyarország kormánya a sikeres pályázat keretében 5 millió forint támogatást nyújtott Nemesvámosnak, ez a járda kiépítésének anyagköltségét fedezte.

A két helyi cég viszont együttműködve az önkormányzattal vállalta, hogy biztosítja a megépítéshez szükséges munkadíj költségét, így gyakorlatilag a saját telephelyük környezetéért is tettek, valamint biztonságosabbá tették a közlekedést az iskolásoknak is.

A projekt keretében összesen 703 négyzetméter járda épült meg 340 méter hosszan.

A helyszínen Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere elmondta, büszke rá, hogy ilyen jó a kapcsolat a településen működő vállalkozókkal, akik példát mutatnak a társadalmi felelősségvállalásból is. Hozzátette, ez a fejlesztés egy nagyobb terv része, szeretnék a későbbiekben az útfelületet is felújítani, ehhez bíznak benne, hogy a Magyar Falu Program a jövőben is folytatódik.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte az összefogást, ami több egy egyszerű beruházásnál, a helyi közbiztonságot is jelentősen javította. Bár látszólag kisebb beruházás történt, valójában sok ember életét könnyíti meg, tette hozzá.

A Magyar Falu Programról elmondta, az 5000 lakos alatti településeket segíti ezzel a Kormány 100%-os támogatási intenzitással, ami rendkívül népszerű volt a magyar települések között és a térségben is számos sikeres projektet ebből valósítottak meg.

Nemesvámos kommunális eszközbeszerzésre is nyújtott be pályázatot, amelynek célja, hogy olyan gépekkel gazdagodjon a falu, ami segítik a közterületek, emlékhelyek gondozását, karbantartását, valamint a téli síkosságmentesítést. A projektben 1 fűnyírót, levélgyűjtő rendszert, 1 hótolólapot, 1 sószórót, illetve 1 traktort vásároltak. A Kormány 15 millió forintot adott ezekhez, további 4,6 millió forintot az önkormányzat biztosította saját forrásból.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.
Minden feltétel adott a X. Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon
Minden feltétel adott a X. Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon
Jókedv, bőség, mulatság. Ezzel a három szóval lehet leginkább jellemezni a tizedik Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált.
Nagy aktivitás mellett zajlik az állatvédelmi témahét
Nagy aktivitás mellett zajlik az állatvédelmi témahét
December 5-9 között zajlik országosan az állatvédelmi témahét, amit Ovádi Péter, a területért felelős kormánybiztos hirdetett meg, célja pedig, hogy az iskolák tematikus tanórák és foglalkozások keretében ráirányítsák a figyelmet az állatvédelemre és a tudatos állattartásra. Veszprémben és a térségben is több intézmény kapcsolódott a felhíváshoz, szerda reggel a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában is több ilyen, a helyi adottságokra rászabott program indult el.
Futás történelmi helyszínen
Futás történelmi helyszínen
Közel négyszáz futó részvételével rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) a Mezei Futó Magyar Liga második fordulóját a balácai villagazdaságban.