Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor

2023. január 11. 15:07 // Forrás: MTI
Az átlagosnál alacsonyabb volt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a karácsonyi időszakban, december legalacsonyabb napi csúcsterhelését karácsony első napján regisztrálta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tavaly, ahogy tavalyelőtt is.

A rendszerirányító honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint 2021-ben 5192 megawatt (MW), 2022-ben 4670 MW volt ez az érték, ennél alacsonyabb fogyasztás csak a pünkösdi és az augusztus 20-i ünnepekkor figyelhető meg. Hozzátették, hogy tavaly karácsonykor ráadásul annyira enyhe volt az idő, hogy napi hőmérsékleti rekordok is megdőltek, ebből adódott, hogy a decemberben regisztrált napi csúcsterhelések még a megszokottnál is alacsonyabb értékeket értek el. Volt olyan időszak, amikor mintegy 500-1000 MW-tal is kevesebbet fogyasztott az ország, mint 2021 ugyanazon időszakában.

Az enyhe időjárás másik eredménye a megújulók, különösen a naperőművek nagyobb térnyerése az energiamixben. Ezek részaránya átlagosan 10 százalék körül mozgott a napközbeni időszakban, míg a teljes megújuló termelés 5-20 százalék között váltakozott; ez az arány egy évvel korábban 5-10 százalék volt.

Idén az első napokban folytatódott a tendencia. A rendszerterhelés napi csúcsértéke megközelítőleg 200 MW-tal volt alacsonyabb 2023. január elsején, mint 2022 első napján. Az enyhe idő, valamint a meghosszabbított téli és a közigazgatási szünet az idei első héten is jóval alacsonyabb, mintegy 500-600 MW-tal kisebb fogyasztást eredményezett az előző évihez képest. Az időjárásfüggő megújulók, jellemzően a napelemes kapacitások részvétele az energiamixben a déli órákban az új év első napjaiban meghaladta a 20-25 százalékot.

A Mavir jelezte azt is, hogy tavaly év végére az összes napelem és naperőmű beépített teljesítőképessége meghaladta a 4005 MW-ot, ami duplája a Paksi Atomerőmű teljesítőképességének. Az ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége csaknem 700, a háztartási méretű naperőművek együttes kapacitása pedig az előzetes adatok alapján több mint 350 MW-tal, vagyis a napelemes kapacitások együttesen több mint ezer MW-tal gyarapodtak egy év alatt. Ezek a kapacitások azonban este, illetve borús időben nem tudnak termelni.

vehir.hu
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.