Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

Lebontották az Óváros téri emlékművet, hogy aztán új helyen, restaurálva térjen vissza

2023. január 10. 15:16
Kedden délután kiemelték helyéről az Óváros téri millenniumi emlékművet, amit hamarosan el is szállítanak, hogy restaurálása után egy másik, de szintén a belvárosban található központi helyre kerüljön át. Az áthelyezésről még júliusban döntött az önkormányzat, amihez az alkotó örökösei is hozzájárultak. Így az Óváros tér befogadóképessége nő, a szobor pedig másik méltó helyre kerül.

Az emlékművet még 2001-ben állította a város a millennium alkalmából, alkotója a Munkácsy-díjas szobrászművész Lugossy Mária volt.

Hogy miért került több mint 20 év után napirendre az áthelyezése, arról a városi közgyűlés júliusi ülésén zajlott vita. Ekkor Brányi Mária alpolgármester kifejtette: egyre több szabadtéri rendezvényt szerveznek a belvárosban, az emlékmű pedig egyfelől a tér a befogadóképességét csökkenti, másfelől a szobornak is méltóbb helye lehetne valahol, ahol nem épülnek köré vendéglátós faházak a fesztiválok idején.

További indokként merült fel az is, hogy az emlékmű alsó üvegprizmája erősen sérült, így szükségessé vált a szobor teljeskörű restaurálása és áthelyezése valahova, ahol nincs kitéve sérülésveszélynek.

Ezt a védettebb, mégis központ helyszínt a Szabadság téren jelölték ki, látótávolságon belül korábbi helyéhez képest.

A júliusi vitán az ellenzék soraiból többen is kritizálták az áthelyezést, egyfelől nem tartották méltónak az új tervezett helyszínt, balesetveszélyesnek ítélték, valamint kritika fogalmazódott meg, hogy ezzel precedenst teremt a város később más szobrok áthelyezésére is, holott a művész ide álmodta meg azt.

Utóbbi kapcsán szükséges megemlíteni, hogy Lugossy Mária örökösei, akik a hagyaték felett rendelkezhetnek, beleegyeztek az áthelyezésbe.

A keddi kiemelés után tehát először a restaurátorokhoz kerül a szobor, majd az előzetes tervek szerint idén nyár végén a Szabadság téri közlekedési hurok közepén helyezik el, gyakorlatilag az Óváros tér bejáratát fogja díszíteni.

LátványtervLátványterv

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken.    ma 14:29 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. ma 14:16 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.