2023. március 25.
//
Irén névnap

Lebontották az Óváros téri emlékművet, hogy aztán új helyen, restaurálva térjen vissza

2023. január 10. 15:16
Kedden délután kiemelték helyéről az Óváros téri millenniumi emlékművet, amit hamarosan el is szállítanak, hogy restaurálása után egy másik, de szintén a belvárosban található központi helyre kerüljön át. Az áthelyezésről még júliusban döntött az önkormányzat, amihez az alkotó örökösei is hozzájárultak. Így az Óváros tér befogadóképessége nő, a szobor pedig másik méltó helyre kerül.

Az emlékművet még 2001-ben állította a város a millennium alkalmából, alkotója a Munkácsy-díjas szobrászművész Lugossy Mária volt.

Hogy miért került több mint 20 év után napirendre az áthelyezése, arról a városi közgyűlés júliusi ülésén zajlott vita. Ekkor Brányi Mária alpolgármester kifejtette: egyre több szabadtéri rendezvényt szerveznek a belvárosban, az emlékmű pedig egyfelől a tér a befogadóképességét csökkenti, másfelől a szobornak is méltóbb helye lehetne valahol, ahol nem épülnek köré vendéglátós faházak a fesztiválok idején.

További indokként merült fel az is, hogy az emlékmű alsó üvegprizmája erősen sérült, így szükségessé vált a szobor teljeskörű restaurálása és áthelyezése valahova, ahol nincs kitéve sérülésveszélynek.

Ezt a védettebb, mégis központ helyszínt a Szabadság téren jelölték ki, látótávolságon belül korábbi helyéhez képest.

A júliusi vitán az ellenzék soraiból többen is kritizálták az áthelyezést, egyfelől nem tartották méltónak az új tervezett helyszínt, balesetveszélyesnek ítélték, valamint kritika fogalmazódott meg, hogy ezzel precedenst teremt a város később más szobrok áthelyezésére is, holott a művész ide álmodta meg azt.

Utóbbi kapcsán szükséges megemlíteni, hogy Lugossy Mária örökösei, akik a hagyaték felett rendelkezhetnek, beleegyeztek az áthelyezésbe.

A keddi kiemelés után tehát először a restaurátorokhoz kerül a szobor, majd az előzetes tervek szerint idén nyár végén a Szabadság téri közlekedési hurok közepén helyezik el, gyakorlatilag az Óváros tér bejáratát fogja díszíteni.

LátványtervLátványterv

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Ma éjszaka időutazásban lesz részünk
Ma éjszaka időutazásban lesz részünk
Szombatról vasárnapra egy órával kevesebbet alhatunk, ugyanis ekkor lép életbe a nyári időszámítás. Az órákat hajnali 2-kor 3 órára kell átállítani.
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsődét avattak Öskün, ami rögtön két csoporttal kezdi meg a működését.
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.