Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Óriás Gizella bábutól a nagy Himnusz ünnepig: látványos show-val kezdi Veszprém január 21-én az Európa Kulturális Fővárosa évadot

2023. január 9. 14:29
Bárzongoristák és kórusok az utcákon, PomPom Party, kirakatkoncert, fényfestés és mapping, különleges tánckoreográfiák és zenei produkciók, Himnusz200 ünnep, Petőfi ősbemutató, hajnalig tartó utcabuli és egész hétvégés ünneplés. Mindez csak töredéke annak, amellyel január 21-22-én Veszprém és a Bakony-Balaton régió egy nagyszabású megnyitó keretében belevág az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évadba. Mutatjuk, mire számíthatunk a „nagy napon”.

Hosszú „jegyesség” volt ez: öt éve tudjuk, hogy eljön a nap, amikor Veszprém immár a gyakorlatban is Európa kulturális fővárosává válik. Olyan időszak veszi ezzel kezdetét, amely minden itt élő és idelátogató számára új ajtókat nyithat meg: arra az évezredeken átívelő gazdag kultúrkincsre, amelyek minden magyar ember számára büszkeséget jelenthetnek. Az első ajtó kinyílására pedig már nem is kell sokat várni: január 21-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához csatlakozva egy nagyszabású ünnepséggel hivatalosan is kezdetét veszi a 2023-as évad.

A megnyitó programjáról hétfőn Budapesten tartottak sajtótájékoztatót, ahol dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter emlékeztetett, még soha nem adatott meg akkora lehetőség a térségnek, mint amit az Európa Kulturális Fővárosa cím jelent. „Ez a program azért indult, hogy felhívja az európai közvélemény figyelmét az európai kulturális közösség olyan közös pontjaira, amelyek bizonyítják azt a tézist, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mint ami elválasztja őket egymástól. A titulus egy belépőt ad a térségnek ahhoz, hogy megjelenjen abban a klubban, ahol a már jól ismert és méltán népszerű turisztikai célpontok szerepelnek, és amelyekkel mind a táj szépségét, mind az emberek szofisztikáltságát, mind a programok sokszínűségét illetően fel tudjuk venni a versenyt” – fogalmazott a miniszter. Ugyanakkor a cím nemcsak a már meglévő értékek megmutatására alkalmas: a kultúra közösségteremtő és területfejlesztő erővel is bír, Veszprém pedig a régióval együttműködve most arra tesz kísérletet, hogy Közép-Európában elsőként kulturális-kreatív ipari térséggé váljon és az előnyeit kihasználva olyan gazdasági modellt alakítson ki, amely bizonyos fokig önellátóvá és önfenntartóvá teszi.

Porga Gyula polgármester elmondása szerint a címre kezdetektől fogva egyfajta ösztöndíjként, tanulási lehetőségként, közösség- és városépítő programként tekintettek. „Minden ösztöndíj lényege, hogy közben megtanuljunk valamit, amit aztán a hasznunkra tudunk fordítani: az a fontos, hogy a város jövőképéhez illeszkedjen a program, ami pedig az, hogy Veszprém 2030-ig Európa legélhetőbb városainak top20-as listáján szerepeljen. Ehhez a cím nagy magabiztosságot adhat.” Igazán erősek viszont együtt tudunk lenni, ezért is szerették volna az „ösztöndíjba” bevonni a Bakony-Balaton régiót is, hiszen a tanulási folyamat része pedig az is, hogy elsajátítjuk az együtt gondolkodás képességét. A polgármester hozzátette, büszkék arra, hogy 116 önkormányzattal kezdték meg a tervezést, és ennyivel indul el most az évad is.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, októberben elindítottak egy applikációt, amelyen folyamatosan nyomon követhetők, milyen programok várják a térségben élőket és az ide látogatókat.

Ami a megnyitót illeti, az ünneplés tulajdonképpen már január 17-én elindul: az Interurbán program keretében ebben az évben Veszprémbe látogat a világ csaknem 30 városa, akik kétheti váltásban kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel várják a látogatókat. Elsőként a litvániai Kaunas, Európa 2022-es kulturális fővárosának művészei mutatkoznak be.

Ugyanekkor a Művészetek Házában egy Retro kiállítás nyílik, amelyet naponta követnek újabb események.

Január 21-én aztán egy reggeltől hajnalig tartó örömünnep veszi kezdetét a belvárosban. Az UNESCO Zene városa címhez hűen a zene különösen nagy szerepet kap majd: a Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmesei, míg a Hangvilla előtti téren bárzongoristák szórakoztatják a nagyérdemű szombat délután 2-től egészen vasárnap hajnalig. A Városháza előtti téren veszprémi és régiós énekkarok dalolnak, a Papírkutyában egész nap jazz, soul és blues zenekarok lépnek fel, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától egy különleges családi party, a PomPom Party veszi kezdetét.

Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció zenészei zenélnek délutántól éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelő találhatják meg a maguknak kedves szórakozást.

Az örömünnep részeként aztán kétszer is megnyitják az EKF évadot: 17 órakor egy zárt körű, protokolláris megnyitón látják vendégül a programban résztvevő települések polgármestereit és a nemzetközi képviselőket, az M. Tóth Géza filmrendező által összeállított programot azonban az MTVA élőben közvetíti.

20 órakor pedig egy nagyszabású, populáris show veszi kezdetét három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a Szentháromság téren. A kb. 50 perces előadás alatt fényfestés és mapping, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei és látványelemek szövik át Veszprém utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. „Egy álomszerű látomás lesz ez a város jövőképéről” – fogalmazott Can Togay, a program művészeti és kreatív főtanácsadója, amelyben egy 8 méteres Gizella bábu, valamint az emblematikusan európai, ugyanakkor jelenleg még kicsit alulértékelt veszprémi polihisztor, Verancsics Faustus is megjelenik, a közreműködők között pedig ott találjuk Bozsik Yvette-et, ifj. Zsuráfszky Zoltánt és a Kiégő Izzók csapatát is. A show-t egyébként szintén élőben közvetíti az M5 csatorna, de érdemes ott lenni a helyszínen, mert a programokba a jelenlévőket is szeretnék bevonni.

Az ünneplés pedig ezzel nem ér véget: a látványos show után 9 órától utcaszínházi dob show-val, DJ-kkel és NECC party-val folytatódik az este. Másnap, a magyar kultúra napján egy laza piacozással és városi sétákkal kezdhetjük meg a napot az Óváros piacon, este a Himnusz 200. születésnapjához kapcsolódva a Nagy Himnusz sztori elnevezésű eseményen Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélgetnek a műről, miközben a Mendelssohn Kamarazenekar játszik, a Veszprémi Petőfi Színház társulata a színházkertben a lakossággal együtt szavalja a Himnuszt, a Forte Társulat pedig Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából A helység kalapácsa című eposzparódiát mutatja be.

A megnyitó további eseményei ide kattintva érhetők el, az évad programjai pedig az applikációban, illetve negyedévente megjelenő nyomtatott formában is elérhető programfüzetekben követhetők.

Fotók: VEB2023 EKF

Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.