2023. március 25.
//
Irén névnap

Három európai túraútvonal, ahol még hallod a saját gondolataidat

2023. január 5. 8:26
Ha nem akarsz sorba állni a Trevi-kútnál, hogy beledobhass pár eurocentet, vagy nem szeretnél lábujjhegyen, három sornyi turista válla fölött vetni egy pillantást a velencei kanálisokra, érdemes alternatív úti célokat keresned. A jelszó: lassítás és mindfulness.

Egyre több lelkes híve van az úgynevezett lassú turizmusnak, akik a fenntartható, önerővel teljesítendő útvonalakat keresik, és szeretnék testközelből megtapasztalni a minket körülvevő világot, és legfőképpen a természetet. Nekik ajánlok három európai helyszínt, ahol az utazás egyben tanulságos lelki gyakorlat is. 

A Balkán hegycsúcsai túraútvonal, Koszovó–Albánia–Montenegró

Az Albán-Alpok három országon át húzódó hegyvonulatai különleges kincset rejtenek. A 192 kilométeres körtúra Albániát, Montenegrót és Koszovót köti össze, és olyan vidékeken vezet keresztül, ahol nyomát sem látni az emberi beavatkozásnak. Mintha egy időgéppel visszautazhattunk volna azokba a korokba, amikor őseink még kőeszközöket pattintgattak a barlangjaikban, a természet pedig a maga teljességében burjánzott.

 

Fotó: peaksofthebalkans.com

A letaglózó szépségű vidék egészen a közelmúltig Európa darázsfészke volt: Jugoszlávia 1918-as létrejötte eltérő vallású, nemzetiségű és kultúrájú népeket kényszerített egy államformációba, hogy aztán a nagy közös ország felbomlásakor véres konfliktus bontakozzon ki a leendő határok miatt. A szomszédos országok – különösen Szerbia és Koszovó – között a mai napig feszült a viszony, a harcok azonban már véget értek, a hegyvidéken újra béke honol.

Fotó: peaksofthebalkans.com

A korábban csak pásztorok által ismert útvonalakat összekötve megalkotott szakasz kristálytiszta vízű tengerszemek, égbe nyúló sziklaormok között vezet, utunk során megtapasztalhatjuk a balkáni emberek vendégszeretetét, beszélgethetünk azokkal a pásztorokkal, akik tenyerükként ismerik a legelőket és hágókat, akik magukénak tudhatják az egyszerű élet boldogságát, és akiknek a lelkén soha nem gyógyuló sebeket ejtett a háború.

 Fotó: peaksofthebalkans.com

Lépcsők a mennybe, Norvégia

A veszprémiek már hozzászokhattak, hogy minden magaslatra vezetnek lépcsők, Norvégiában azonban ez hatványozottan igaz.

A Preikstolen Norvégia egyik ikonikus látványossága. A lapos tetejű szikla hatszáz méterrel magasodik az alatta húzódó fjord fölé, tetejéről olyan kilátás tárul elénk, amiről nehéz elhinni, hogy valóban létezik. A csúcsra egy nyolckilométeres, 4-5 óra alatt teljesíthető körtúra vezet, hol mocsárvidéken, hol erdőn keresztül, hol nepáli serpák által épített kőlépcsőn.

Fotó: preikestolen365.com

Nem tévedés, a lépcsőt tényleg nepáli serpák építették – Norégiában az elmúlt két évtizedben háromszáz ilyen lépcsősort hoztak létre a Himalájában élő népcsoport segítségével egyfelől azért, hogy az egyszerű halandók számára is megközelíthetővé tegyék az ország csodálatos csúcsait, csökkentsék a hegyi balesetek számát, másrészt pedig környezetvédelmi okokból: így a turistákat egy megszabott útvonalon lehet tartani, és nem tapossák szét az egész hegyoldalt. 

Fotó: visitnorway.com

Noha a már említett Preikstolen rendkívüli népszerűségnek örvend – a képeket látva ez is nem is meglepő – a helyi túraútvonal fenntartóinak józan paraszti ésszel is belátható tanácsait követve elkerülhetjük a tumultust: ők azt javasolják, hogy a napnyugta előtti órákat válasszuk, és hanyagoljuk a hétvégéket valamint a turistaszezont, vagyis a nyári hónapokat. A csúcs egész évben látogatható, szeptemberben és októberben gyönyörű színkavalkádot fest elénk a növényzet, februárban és márciusban igazi téli mesevilággá változik a környék, áprilisban és májusban pedig virágillat tölti meg a levegőt – a turisták seregei pedig ekkor még sehol sincsenek. 

Fotó: preikestolen365.com

Gleccsertől a tengerig, Ausztria–Szlovénia–Olaszország

Ausztria legmagasabb hegyének lábánál, a Grossglocknernél indul, és az Adriai-tenger partján, az olaszországi Muggiában ér véget az Alpe-Adria-Trail 750 kilométeres túraútvonal. Az útvonalat úgy tervezték meg, hogy minél több élményt nyújtson és majdnem mindenki számára teljesíthető legyen. Elkerüli az Alpok meredek vonulatait, és a domborzat adta lehetőségekhez mérten kicsi szintkülönbséget kell leküzdenünk a szakaszokon. 

Fotó: alpe-adria-trail.com

A teljes távot húszkilométeres etapokra osztották úgy, hogy a végpontoknál találjunk alkalmas szállást és a nagyjából hat óra alatt teljesíthető szakaszokat járva a régió kulináris kínálatát is felfedezhessük. Ahogy azt a hazai túramozgalmaknál is megszokhattuk, a résztávok külön-külön és mindkét irányban teljesíthetők – és mindegyik tartogat olyan lélegzetelállító helyszíneket, ahol rácsodálkozhatunk a természet nagyszerűségére.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Ma éjszaka időutazásban lesz részünk
Ma éjszaka időutazásban lesz részünk
Szombatról vasárnapra egy órával kevesebbet alhatunk, ugyanis ekkor lép életbe a nyári időszámítás. Az órákat hajnali 2-kor 3 órára kell átállítani.
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsődét avattak Öskün, ami rögtön két csoporttal kezdi meg a működését.
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.