Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három európai túraútvonal, ahol még hallod a saját gondolataidat

2023. január 5. 8:26
Ha nem akarsz sorba állni a Trevi-kútnál, hogy beledobhass pár eurocentet, vagy nem szeretnél lábujjhegyen, három sornyi turista válla fölött vetni egy pillantást a velencei kanálisokra, érdemes alternatív úti célokat keresned. A jelszó: lassítás és mindfulness.

Egyre több lelkes híve van az úgynevezett lassú turizmusnak, akik a fenntartható, önerővel teljesítendő útvonalakat keresik, és szeretnék testközelből megtapasztalni a minket körülvevő világot, és legfőképpen a természetet. Nekik ajánlok három európai helyszínt, ahol az utazás egyben tanulságos lelki gyakorlat is. 

A Balkán hegycsúcsai túraútvonal, Koszovó–Albánia–Montenegró

Az Albán-Alpok három országon át húzódó hegyvonulatai különleges kincset rejtenek. A 192 kilométeres körtúra Albániát, Montenegrót és Koszovót köti össze, és olyan vidékeken vezet keresztül, ahol nyomát sem látni az emberi beavatkozásnak. Mintha egy időgéppel visszautazhattunk volna azokba a korokba, amikor őseink még kőeszközöket pattintgattak a barlangjaikban, a természet pedig a maga teljességében burjánzott.

 

Fotó: peaksofthebalkans.com

A letaglózó szépségű vidék egészen a közelmúltig Európa darázsfészke volt: Jugoszlávia 1918-as létrejötte eltérő vallású, nemzetiségű és kultúrájú népeket kényszerített egy államformációba, hogy aztán a nagy közös ország felbomlásakor véres konfliktus bontakozzon ki a leendő határok miatt. A szomszédos országok – különösen Szerbia és Koszovó – között a mai napig feszült a viszony, a harcok azonban már véget értek, a hegyvidéken újra béke honol.

Fotó: peaksofthebalkans.com

A korábban csak pásztorok által ismert útvonalakat összekötve megalkotott szakasz kristálytiszta vízű tengerszemek, égbe nyúló sziklaormok között vezet, utunk során megtapasztalhatjuk a balkáni emberek vendégszeretetét, beszélgethetünk azokkal a pásztorokkal, akik tenyerükként ismerik a legelőket és hágókat, akik magukénak tudhatják az egyszerű élet boldogságát, és akiknek a lelkén soha nem gyógyuló sebeket ejtett a háború.

 Fotó: peaksofthebalkans.com

Lépcsők a mennybe, Norvégia

A veszprémiek már hozzászokhattak, hogy minden magaslatra vezetnek lépcsők, Norvégiában azonban ez hatványozottan igaz.

A Preikstolen Norvégia egyik ikonikus látványossága. A lapos tetejű szikla hatszáz méterrel magasodik az alatta húzódó fjord fölé, tetejéről olyan kilátás tárul elénk, amiről nehéz elhinni, hogy valóban létezik. A csúcsra egy nyolckilométeres, 4-5 óra alatt teljesíthető körtúra vezet, hol mocsárvidéken, hol erdőn keresztül, hol nepáli serpák által épített kőlépcsőn.

Fotó: preikestolen365.com

Nem tévedés, a lépcsőt tényleg nepáli serpák építették – Norégiában az elmúlt két évtizedben háromszáz ilyen lépcsősort hoztak létre a Himalájában élő népcsoport segítségével egyfelől azért, hogy az egyszerű halandók számára is megközelíthetővé tegyék az ország csodálatos csúcsait, csökkentsék a hegyi balesetek számát, másrészt pedig környezetvédelmi okokból: így a turistákat egy megszabott útvonalon lehet tartani, és nem tapossák szét az egész hegyoldalt. 

Fotó: visitnorway.com

Noha a már említett Preikstolen rendkívüli népszerűségnek örvend – a képeket látva ez is nem is meglepő – a helyi túraútvonal fenntartóinak józan paraszti ésszel is belátható tanácsait követve elkerülhetjük a tumultust: ők azt javasolják, hogy a napnyugta előtti órákat válasszuk, és hanyagoljuk a hétvégéket valamint a turistaszezont, vagyis a nyári hónapokat. A csúcs egész évben látogatható, szeptemberben és októberben gyönyörű színkavalkádot fest elénk a növényzet, februárban és márciusban igazi téli mesevilággá változik a környék, áprilisban és májusban pedig virágillat tölti meg a levegőt – a turisták seregei pedig ekkor még sehol sincsenek. 

Fotó: preikestolen365.com

Gleccsertől a tengerig, Ausztria–Szlovénia–Olaszország

Ausztria legmagasabb hegyének lábánál, a Grossglocknernél indul, és az Adriai-tenger partján, az olaszországi Muggiában ér véget az Alpe-Adria-Trail 750 kilométeres túraútvonal. Az útvonalat úgy tervezték meg, hogy minél több élményt nyújtson és majdnem mindenki számára teljesíthető legyen. Elkerüli az Alpok meredek vonulatait, és a domborzat adta lehetőségekhez mérten kicsi szintkülönbséget kell leküzdenünk a szakaszokon. 

Fotó: alpe-adria-trail.com

A teljes távot húszkilométeres etapokra osztották úgy, hogy a végpontoknál találjunk alkalmas szállást és a nagyjából hat óra alatt teljesíthető szakaszokat járva a régió kulináris kínálatát is felfedezhessük. Ahogy azt a hazai túramozgalmaknál is megszokhattuk, a résztávok külön-külön és mindkét irányban teljesíthetők – és mindegyik tartogat olyan lélegzetelállító helyszíneket, ahol rácsodálkozhatunk a természet nagyszerűségére.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.