Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan ne őrülj meg karácsonyra

2022. december 18. 19:53
Már csak napok választanak el minket a karácsonytól, ráadásul ezek a legrosszabb napok: az idő gyorsan fogy, a teendők listája viszont sehogy sem akar. A szeretet ünnepe előtt szeretjük egymást a legkevésbé.

Miután meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún, az ünnepi készülődés célegyenesébe fordulunk: már csak néhány napunk maradt, hogy minden ajándékot megvegyünk vagy elkészítsünk, hogy beszerezzük a hozzávalókat az ünnepi vacsorához, hogy megsüssük a süteményeket és kitakarítsuk a lakást.  Ahogy fogy az idő, úgy fogy a türelem is.

Ráadásul mindenki más is ugyanezt éli, éppen ezért hatalmas a tömeg mindenütt. Lépni sem lehet a bevásárlóközpontban, kígyóznak a sorok a pénztárnál, torlódnak az autók az utakon. Sokunknál elszakad a cérna, és még ha nem is mondjuk ki, a fejünkben valószínűleg megfordul, hogy miért kell annyit válogatni az almák között; miért most akarja megtanulni az önkiszolgáló kassza használatát a néni, aki még sose látott érintőkijelzőt; miért nem működik a cipzár-elv, amikor elfogy a sáv; és miért fordult be elém a másik, amikor nekem lett volna elsőbbségem?!! Belehergeljük magunkat, és ezzel csak fokozzuk a saját stresszünket. 

Mindenki ismeri a közmondást: aki keres, az talál. Az agyunk így működik: amire koncentrálunk, azt egy idő után automatikusan észrevesszük. Talán ismerős a helyzet, amikor új kabátot, sapkát, napszemüveget, táskát, cipőt, akármit szeretnénk venni, ilyenkor az utcán sétálva ezeket a kiegészítőket vesszük észre a többi emberen. Ugyanez a helyzet az érzelmekkel is: ha a negatív érzésekbe kapaszkodunk, akkor az agyunk automatikusan, tudat alatt is ezeket fogja keresni és erősíteni. Közben pedig elsétálunk millió apró hétköznapi csoda mellett, amiket élvezhetnénk. 

Szóval én ezt tanácsolom az ünnepek előtt, meg úgy általában a szürke hétköznapokra is: minden pillanatban keressük azt, aminek örülhetünk. A napsütésnek, a hangulatos karácsonyi zenének, a kürtőskalács illatának – ha elkezdünk ezekre tudatosan odafigyelni, az agyunk rááll erre a programra, és egy idő után már észrevétlenül is ezt futtatja. A mindennapok apró csodái mintha maguktól ugranának elénk, hogy jobb mederbe tereljék a napunkat.

Persze ettől nem lesz rövidebb a sor, nem terem kristálycukor a polcon és ugyanúgy araszolunk a dugóban. A világot nem tudjuk megváltoztatni, de azt, hogy hogyan éljük meg, azt igen.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.