Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
10°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
10°C

Hogyan ne őrülj meg karácsonyra

2022. december 18. 19:53
Már csak napok választanak el minket a karácsonytól, ráadásul ezek a legrosszabb napok: az idő gyorsan fogy, a teendők listája viszont sehogy sem akar. A szeretet ünnepe előtt szeretjük egymást a legkevésbé.

Miután meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún, az ünnepi készülődés célegyenesébe fordulunk: már csak néhány napunk maradt, hogy minden ajándékot megvegyünk vagy elkészítsünk, hogy beszerezzük a hozzávalókat az ünnepi vacsorához, hogy megsüssük a süteményeket és kitakarítsuk a lakást.  Ahogy fogy az idő, úgy fogy a türelem is.

Ráadásul mindenki más is ugyanezt éli, éppen ezért hatalmas a tömeg mindenütt. Lépni sem lehet a bevásárlóközpontban, kígyóznak a sorok a pénztárnál, torlódnak az autók az utakon. Sokunknál elszakad a cérna, és még ha nem is mondjuk ki, a fejünkben valószínűleg megfordul, hogy miért kell annyit válogatni az almák között; miért most akarja megtanulni az önkiszolgáló kassza használatát a néni, aki még sose látott érintőkijelzőt; miért nem működik a cipzár-elv, amikor elfogy a sáv; és miért fordult be elém a másik, amikor nekem lett volna elsőbbségem?!! Belehergeljük magunkat, és ezzel csak fokozzuk a saját stresszünket. 

Mindenki ismeri a közmondást: aki keres, az talál. Az agyunk így működik: amire koncentrálunk, azt egy idő után automatikusan észrevesszük. Talán ismerős a helyzet, amikor új kabátot, sapkát, napszemüveget, táskát, cipőt, akármit szeretnénk venni, ilyenkor az utcán sétálva ezeket a kiegészítőket vesszük észre a többi emberen. Ugyanez a helyzet az érzelmekkel is: ha a negatív érzésekbe kapaszkodunk, akkor az agyunk automatikusan, tudat alatt is ezeket fogja keresni és erősíteni. Közben pedig elsétálunk millió apró hétköznapi csoda mellett, amiket élvezhetnénk. 

Szóval én ezt tanácsolom az ünnepek előtt, meg úgy általában a szürke hétköznapokra is: minden pillanatban keressük azt, aminek örülhetünk. A napsütésnek, a hangulatos karácsonyi zenének, a kürtőskalács illatának – ha elkezdünk ezekre tudatosan odafigyelni, az agyunk rááll erre a programra, és egy idő után már észrevétlenül is ezt futtatja. A mindennapok apró csodái mintha maguktól ugranának elénk, hogy jobb mederbe tereljék a napunkat.

Persze ettől nem lesz rövidebb a sor, nem terem kristálycukor a polcon és ugyanúgy araszolunk a dugóban. A világot nem tudjuk megváltoztatni, de azt, hogy hogyan éljük meg, azt igen.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. ma 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. tegnap 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. tegnap 18:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.