Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Hogyan ne őrülj meg karácsonyra

2022. december 18. 19:53
Már csak napok választanak el minket a karácsonytól, ráadásul ezek a legrosszabb napok: az idő gyorsan fogy, a teendők listája viszont sehogy sem akar. A szeretet ünnepe előtt szeretjük egymást a legkevésbé.

Miután meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún, az ünnepi készülődés célegyenesébe fordulunk: már csak néhány napunk maradt, hogy minden ajándékot megvegyünk vagy elkészítsünk, hogy beszerezzük a hozzávalókat az ünnepi vacsorához, hogy megsüssük a süteményeket és kitakarítsuk a lakást.  Ahogy fogy az idő, úgy fogy a türelem is.

Ráadásul mindenki más is ugyanezt éli, éppen ezért hatalmas a tömeg mindenütt. Lépni sem lehet a bevásárlóközpontban, kígyóznak a sorok a pénztárnál, torlódnak az autók az utakon. Sokunknál elszakad a cérna, és még ha nem is mondjuk ki, a fejünkben valószínűleg megfordul, hogy miért kell annyit válogatni az almák között; miért most akarja megtanulni az önkiszolgáló kassza használatát a néni, aki még sose látott érintőkijelzőt; miért nem működik a cipzár-elv, amikor elfogy a sáv; és miért fordult be elém a másik, amikor nekem lett volna elsőbbségem?!! Belehergeljük magunkat, és ezzel csak fokozzuk a saját stresszünket. 

Mindenki ismeri a közmondást: aki keres, az talál. Az agyunk így működik: amire koncentrálunk, azt egy idő után automatikusan észrevesszük. Talán ismerős a helyzet, amikor új kabátot, sapkát, napszemüveget, táskát, cipőt, akármit szeretnénk venni, ilyenkor az utcán sétálva ezeket a kiegészítőket vesszük észre a többi emberen. Ugyanez a helyzet az érzelmekkel is: ha a negatív érzésekbe kapaszkodunk, akkor az agyunk automatikusan, tudat alatt is ezeket fogja keresni és erősíteni. Közben pedig elsétálunk millió apró hétköznapi csoda mellett, amiket élvezhetnénk. 

Szóval én ezt tanácsolom az ünnepek előtt, meg úgy általában a szürke hétköznapokra is: minden pillanatban keressük azt, aminek örülhetünk. A napsütésnek, a hangulatos karácsonyi zenének, a kürtőskalács illatának – ha elkezdünk ezekre tudatosan odafigyelni, az agyunk rááll erre a programra, és egy idő után már észrevétlenül is ezt futtatja. A mindennapok apró csodái mintha maguktól ugranának elénk, hogy jobb mederbe tereljék a napunkat.

Persze ettől nem lesz rövidebb a sor, nem terem kristálycukor a polcon és ugyanúgy araszolunk a dugóban. A világot nem tudjuk megváltoztatni, de azt, hogy hogyan éljük meg, azt igen.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.