2023. március 29.
//
Auguszta névnap

A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel

December 16-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjét, a Viktóriát.

A szívre vagy az agyra hallgassunk egy nehéz döntésnél? Legyünk-e lojálisak egy jó emberhez, akivel ugyan összeköt az élet, a közös emlékek, s a maga módján szeretjük is, vagy válasszuk az igaz szerelmet, amelyről azt hittük, elvesztettük, ám visszatér, noha rossz időzítéssel?

Erről is szól a teátrum harmadik nagyszínpadi produkciója A címszereplő Viktória magyar grófnő ugyanis épp ebben a helyzetben találja magát: egykor megígérte szerelmének, Koltay Lászlónak, hogy hozzámegy, ha visszatér a háborúból, a férfi azonban orosz hadifogságba esett, halálhírét keltették, így hosszú évek várakozása és némi unszolás után hozzámegy John Webster nagykövethez. Egy nap azonban szökevények kérnek menedéket Webster rezidenciáján: Koltay és tisztiszolgája, Jancsi. Viktória és Koltay szerelme egyértelműen nem múlt el, ám a hűség férjéhez köti a grófnőt. Győzhet mégis az igaz szerelem?

Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjében igen, a szerelem legyőz minden akadályt, ám a darab mégis csak ad okot a töprengésre: mindig az érzelmeink után kell menni? Vagy a racionalitást követni? A címszereplőt alakító Szederjesi Teodóra szerint bár operettről van szó, az előadás komoly mélységeket rejt. „Számomra arról is szól ez a darab, hogy a szerelem, a szeretet milyen sokféle lehet, hogy két különböző ember iránt mennyire másként érzünk. Intenzitásában lehet mindkettő erős, de minőségében, fajtájában mégis más. Civilként is nagyon érdekes elgondolkodni azon, miként döntünk, és bevallom, én nem biztos, hogy ugyanazt a döntést hoznám meg, mint Viktória” – árulte el a színésznő az előadást megelőző médianapon. Mint mondta, ez a szerep minden alkalommal egy nagyon mély utazás, a darab pedig megmutatja, hogy a szerelem olykor fáj, nem mindig felhőtlen és boldog – éppen ezért olyan reális.

Persze, operett lévén a felhőtlen kacagásnak, a könnyedebb érzelmeknek is van helye. Erről leginkább a két táncos-komikus és két szubrett figura gondoskodik, Miki gróf (Keller Márton) és Ach Wong (Hirschl Laura), illetve Jancsi (Keresztes Gábor) és szerelme, Riquette, Viktória szobalánya (Kiss Eszter Júlia), akik egy kedves, vicces figurák, és egy felemelő szerelmet mutatnak meg.

Az előadást Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója rendezi, aki szerint az operettet nézve a közönség is megélheti a boldogság beteljesülését, az erkölcsi győzelmet, a szenvedélyeket, vágyakat, közben tud felhőtlenül szórakozni is, amelyre ahogy a darab és az élet is mutatja, nehéz időkben különösen szükség van. Közben egy kicsit ki lehet szakadni napjainkból: a direktor kifejezetten az 1934-es szövegkönyv szerint szerette volna megrendezni a darabot, ezt az időszakot idézik meg már a produkció előtt a színház előterében és a nézőtéren felhangzó Ábrahám slágerek és a korabeli vetített színházi reklámok.

Oberfrank Pál hozzátette, a válságos időszak más megoldásokat is kívánt: a díszletnél, jelmezeknél igyekeztek a meglévő kellékeket kreatívan felhasználni, közben a térbeli ugrásokat – Dorozsma, Szibéria, Kína, Szentpétervár – is megjeleníteni, illetve nagy tánckar és kórus híján színházszerűbb jeleneteket álmodott meg.

Képek: Veszprémi Petőfi Színház

Bertalan Melinda

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.