Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel

2022. december 15. 4:00
December 16-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjét, a Viktóriát.

A szívre vagy az agyra hallgassunk egy nehéz döntésnél? Legyünk-e lojálisak egy jó emberhez, akivel ugyan összeköt az élet, a közös emlékek, s a maga módján szeretjük is, vagy válasszuk az igaz szerelmet, amelyről azt hittük, elvesztettük, ám visszatér, noha rossz időzítéssel?

Erről is szól a teátrum harmadik nagyszínpadi produkciója A címszereplő Viktória magyar grófnő ugyanis épp ebben a helyzetben találja magát: egykor megígérte szerelmének, Koltay Lászlónak, hogy hozzámegy, ha visszatér a háborúból, a férfi azonban orosz hadifogságba esett, halálhírét keltették, így hosszú évek várakozása és némi unszolás után hozzámegy John Webster nagykövethez. Egy nap azonban szökevények kérnek menedéket Webster rezidenciáján: Koltay és tisztiszolgája, Jancsi. Viktória és Koltay szerelme egyértelműen nem múlt el, ám a hűség férjéhez köti a grófnőt. Győzhet mégis az igaz szerelem?

Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjében igen, a szerelem legyőz minden akadályt, ám a darab mégis csak ad okot a töprengésre: mindig az érzelmeink után kell menni? Vagy a racionalitást követni? A címszereplőt alakító Szederjesi Teodóra szerint bár operettről van szó, az előadás komoly mélységeket rejt. „Számomra arról is szól ez a darab, hogy a szerelem, a szeretet milyen sokféle lehet, hogy két különböző ember iránt mennyire másként érzünk. Intenzitásában lehet mindkettő erős, de minőségében, fajtájában mégis más. Civilként is nagyon érdekes elgondolkodni azon, miként döntünk, és bevallom, én nem biztos, hogy ugyanazt a döntést hoznám meg, mint Viktória” – árulte el a színésznő az előadást megelőző médianapon. Mint mondta, ez a szerep minden alkalommal egy nagyon mély utazás, a darab pedig megmutatja, hogy a szerelem olykor fáj, nem mindig felhőtlen és boldog – éppen ezért olyan reális.

Persze, operett lévén a felhőtlen kacagásnak, a könnyedebb érzelmeknek is van helye. Erről leginkább a két táncos-komikus és két szubrett figura gondoskodik, Miki gróf (Keller Márton) és Ach Wong (Hirschl Laura), illetve Jancsi (Keresztes Gábor) és szerelme, Riquette, Viktória szobalánya (Kiss Eszter Júlia), akik egy kedves, vicces figurák, és egy felemelő szerelmet mutatnak meg.

Az előadást Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója rendezi, aki szerint az operettet nézve a közönség is megélheti a boldogság beteljesülését, az erkölcsi győzelmet, a szenvedélyeket, vágyakat, közben tud felhőtlenül szórakozni is, amelyre ahogy a darab és az élet is mutatja, nehéz időkben különösen szükség van. Közben egy kicsit ki lehet szakadni napjainkból: a direktor kifejezetten az 1934-es szövegkönyv szerint szerette volna megrendezni a darabot, ezt az időszakot idézik meg már a produkció előtt a színház előterében és a nézőtéren felhangzó Ábrahám slágerek és a korabeli vetített színházi reklámok.

Oberfrank Pál hozzátette, a válságos időszak más megoldásokat is kívánt: a díszletnél, jelmezeknél igyekeztek a meglévő kellékeket kreatívan felhasználni, közben a térbeli ugrásokat – Dorozsma, Szibéria, Kína, Szentpétervár – is megjeleníteni, illetve nagy tánckar és kórus híján színházszerűbb jeleneteket álmodott meg.

Képek: Veszprémi Petőfi Színház

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.