Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C

Egy új környezettudatos megoldás lehetőségeit vizsgálja Veszprém, ami minden háztartást érintene

2022. december 13. 11:00
A sütőolaj felhasználási lehetőségei nem érnek véget a rántott hús elkészítésekor. Akár biogázként, vagy biodízelként is használható, ehhez viszont némi környezettudatos odafigyelésre van szükség. Veszprémben most ebben az irányban történhet előrelépés, amiről Kovács Áron, önkormányzati képviselő beszélt portálunknak.

A használt sütőolaj újrahasznosításának lehetősége sok esetben a hétköznapi környezettudatosság radarja alatt marad. Amíg a szelektív hulladékgyűjtés kezd egyre elterjedtebb lenni, az étolaj még mindig gyakran a WC-csészében végzi, abba viszont már kevesebben gondolnak bele, hogy mivel az zsír vízben nem oldódik, ez idővel lerakódik a csövek falán és duguláshoz vezet.

Ennek a kiküszöbölésére, valamint a használt sütőolajban rejlő lehetőségek kiaknázására több cég is ráépítette a tevékenységét, az egyik ilyen Győrben már egy éve sikeres mintaprojektet valósít meg azáltal, hogy a város több pontján kihelyezett gyűjtőkbe a lakosok egyszerűen, körülbelül akkora energiabefektetéssel, mint a szelektív hulladékgyűjtés esetében elhelyezhetik a használt sütőolajat, ami háztartásukban keletkezett.

Ezt a működő rendszert tanulmányozta az elmúlt napokban Kovács Áron, a veszprémi önkormányzat képviselője abból a célból, hogy a szakemberekkel együtt megvizsgálják, Veszprémben mennyire lenne működőképes egy ilyen rendszer.

A képviselő megkeresésünkre beszámolt a győri kollégái tapasztalatairól, mint mondta, a szomszédos megyeszékhelyen év elején kísérleti jelleggel 10 gyűjtőpontot helyeztek ki, áprilisban viszont már arról döntött az ottani önkormányzat, hogy a teljes városra kiterjesztik ezt a szolgáltatást, ma 36 ilyen pont van telepítve.

Lényege nem különösebben bonyolult, általában a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékére kihelyeznek még egy 240 literes gyűjtőedényt, amibe a helyi lakosok a használt sütőolajat önthetik, amit kéthetente összegyűjt a vállalkozó, és 10%-ából biogázt, 90%-ából pedig biodízelt készít.

Győrben évente átlagosan 55-60 tonna használt sütőolajat tudnak így összegyűjteni, a lakosságszámhoz arányosítva Veszprémben ez 35-40 tonnát jelenthetne körülbelül, a teljes várost pedig 10-15 gyűjtőponttal tudnák lefedni, számolt be Kovács Áron az előzetes kalkulációkról.

Megtudtuk azt is, Győrben a vállalat minden adatot az önkormányzat rendelkezésére bocsájt a begyűjtött étolajról, valamint mérnökök dolgoznak azon, hogy összehasonlítsák a gyűjtés előtti és utáni állapotokat a szennyvíz összetételében.

Ahogy Győrben, úgy Veszprémben is elkezdődtek az egyeztetések a szolgáltató, az önkormányzat és a vállalkozók között, jelenleg vizsgálják a lehetőségeit ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer bevezetésének.

A teljesség igénye kedvéért meg kell említeni, hogy Veszprémben már most is működnek ilyen gyűjtőpontok, több benzinkúton, a Zöld boltnál, valamint a Kistó utcai hulladékudvarban is, így a lehetőség most is adott, hogy környezettudatos módon, az újrahasznosítást segítve váljon meg valaki a használt sütőolajtól, a mostani rendszer viszont az utcai gyűjtők kihelyezésével még közelebb viheti az emberekhez ezt a környezettudatos lehetőséget, így jóval több használt olajat sikerülne újrahasznosítani.

vehir.hu
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. tegnap 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. tegnap 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. 2024. július 17. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.