2023. március 30.
//
Zalán névnap

Egy új környezettudatos megoldás lehetőségeit vizsgálja Veszprém, ami minden háztartást érintene

2022. december 13. 11:00
A sütőolaj felhasználási lehetőségei nem érnek véget a rántott hús elkészítésekor. Akár biogázként, vagy biodízelként is használható, ehhez viszont némi környezettudatos odafigyelésre van szükség. Veszprémben most ebben az irányban történhet előrelépés, amiről Kovács Áron, önkormányzati képviselő beszélt portálunknak.

A használt sütőolaj újrahasznosításának lehetősége sok esetben a hétköznapi környezettudatosság radarja alatt marad. Amíg a szelektív hulladékgyűjtés kezd egyre elterjedtebb lenni, az étolaj még mindig gyakran a WC-csészében végzi, abba viszont már kevesebben gondolnak bele, hogy mivel az zsír vízben nem oldódik, ez idővel lerakódik a csövek falán és duguláshoz vezet.

Ennek a kiküszöbölésére, valamint a használt sütőolajban rejlő lehetőségek kiaknázására több cég is ráépítette a tevékenységét, az egyik ilyen Győrben már egy éve sikeres mintaprojektet valósít meg azáltal, hogy a város több pontján kihelyezett gyűjtőkbe a lakosok egyszerűen, körülbelül akkora energiabefektetéssel, mint a szelektív hulladékgyűjtés esetében elhelyezhetik a használt sütőolajat, ami háztartásukban keletkezett.

Ezt a működő rendszert tanulmányozta az elmúlt napokban Kovács Áron, a veszprémi önkormányzat képviselője abból a célból, hogy a szakemberekkel együtt megvizsgálják, Veszprémben mennyire lenne működőképes egy ilyen rendszer.

A képviselő megkeresésünkre beszámolt a győri kollégái tapasztalatairól, mint mondta, a szomszédos megyeszékhelyen év elején kísérleti jelleggel 10 gyűjtőpontot helyeztek ki, áprilisban viszont már arról döntött az ottani önkormányzat, hogy a teljes városra kiterjesztik ezt a szolgáltatást, ma 36 ilyen pont van telepítve.

Lényege nem különösebben bonyolult, általában a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékére kihelyeznek még egy 240 literes gyűjtőedényt, amibe a helyi lakosok a használt sütőolajat önthetik, amit kéthetente összegyűjt a vállalkozó, és 10%-ából biogázt, 90%-ából pedig biodízelt készít.

Győrben évente átlagosan 55-60 tonna használt sütőolajat tudnak így összegyűjteni, a lakosságszámhoz arányosítva Veszprémben ez 35-40 tonnát jelenthetne körülbelül, a teljes várost pedig 10-15 gyűjtőponttal tudnák lefedni, számolt be Kovács Áron az előzetes kalkulációkról.

Megtudtuk azt is, Győrben a vállalat minden adatot az önkormányzat rendelkezésére bocsájt a begyűjtött étolajról, valamint mérnökök dolgoznak azon, hogy összehasonlítsák a gyűjtés előtti és utáni állapotokat a szennyvíz összetételében.

Ahogy Győrben, úgy Veszprémben is elkezdődtek az egyeztetések a szolgáltató, az önkormányzat és a vállalkozók között, jelenleg vizsgálják a lehetőségeit ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer bevezetésének.

A teljesség igénye kedvéért meg kell említeni, hogy Veszprémben már most is működnek ilyen gyűjtőpontok, több benzinkúton, a Zöld boltnál, valamint a Kistó utcai hulladékudvarban is, így a lehetőség most is adott, hogy környezettudatos módon, az újrahasznosítást segítve váljon meg valaki a használt sütőolajtól, a mostani rendszer viszont az utcai gyűjtők kihelyezésével még közelebb viheti az emberekhez ezt a környezettudatos lehetőséget, így jóval több használt olajat sikerülne újrahasznosítani.

vehir.hu

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.