Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Autizmusbarát intézmény lett a Veszprémi Petőfi Színház

2022. december 12. 14:02
Az autizmussal élők a jövő évtől nemcsak kedvezményesen vehetnek részt az előadásokon, de többek között támogató készletet is igényelhetnek a jegypénztárban.

A kezdeményezés jelenleg egyedülállónak számít az országban: bár autizmusbarát előadásra már több példa is akadt, olyan még nem fordult elő, hogy egy teátrum teljes körű támogatást nyújtson az autizmussal élőknek. Holott rendkívül sok érintettről beszélünk – ma minden 54. ember autista –, egy-egy ilyen, látszólag kicsinek tűnő lépés pedig nagyon fontos segítséget jelent abban, hogy ők is kellőképpen élvezhessék a kultúrát – mondta el Brokés Judit, az Autispektrum Egyesület elnöke a kezdeményezés sajtótájékoztatóján.

A gyakorlatban ez a következőket jelenti: 2023. január 1-jétől a színház az Autisták Országos Szövetségének kártyarendszeréhez csatlakozva kedvezményes jegyet biztosít az autista személyek, illetve hozzátartozóik számára az AOSZ kártya felmutatásával. A jegypénztárban lehetőség van támogató készlet átvételére is: ez egy eligazodást segítő térképet, hangtompító és stresszcsökkentő játékot, a házirendet, valamint egy segítségkérő kis kártyát is tartalmaz, amelyet felmutatva az érintetteket a nézőtéri személyzet nyugodt helyre kíséri.

Emellett a teátrum egy kisfilmet is készített, mely bemutatja a főbejárattól a nézőtérig vezető utat, továbbá az előadások kreatívjain és a honlapon is feltüntetik, ha egy-egy produkció esetleg külön kihívást jelenthet az érintetteknek: például erős hang- és fényhatások vannak benne – számolt be a részletekről Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

Utóbbiak egyébként nemcsak az autistáknak fontosak, de mindazoknak, akik szenzoros érzékenységgel rendelkeznek vagy kicsi gyerekekkel érkeznek.

Az eseményen részt vett Tímár Veronika, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi tagkönyvtárának vezetője, aki szintén autizmussal él. Ő úgy fogalmazott, jó érzés, hogy a színház törődik velük, s ezzel másoknak is példát mutat, hiszen a cél az, hogy minél többen váljanak autizmusbarát intézménnyé.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.