Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
24°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
24°C

Nagy aktivitás mellett zajlik az állatvédelmi témahét

2022. december 7. 19:46
December 5-9 között zajlik országosan az állatvédelmi témahét, amit Ovádi Péter, a területért felelős kormánybiztos hirdetett meg, célja pedig, hogy az iskolák tematikus tanórák és foglalkozások keretében ráirányítsák a figyelmet az állatvédelemre és a tudatos állattartásra. Veszprémben és a térségben is több intézmény kapcsolódott a felhíváshoz, szerda reggel a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában is több ilyen, a helyi adottságokra rászabott program indult el.

Nemesvámoson terápiás kutyafoglalkoztatók, lovasok, állatorvos és kutató-mentő kutyások is érkeztek a helyi iskolába, ahol a diákok és pedagógusok mellett a szülők, valamint az iskola egykori tanulói is megmozdultak az állatvédelmi témahét kapcsán.

Birher Krisztina, az intézmény vezetője elmondta, ökoiskolaként a mindennapok során is nagy figyelmet szentelnek a környezettudatos nevelésre, az állatvédelmi témahét felhívásakor pedig egyértelmű volt számukra, hogy csatlakoznak ők is a kezdeményezéshez.

Mint fogalmazott, a témaajánlásokat, amiket kaptak igyekeztek úgy feldolgozni és kreatívan kiegészíteni, hogy az visszatükrözze a helyi adottságokat, az itt élő gyermekek állatokkal kapcsolatos tapasztalataira reflektáljon és segítsen nekik még inkább kitágítani az ismereteiket. Főleg annak tudatában, hogy sok gyermeknek otthon is van házi kedvence, de a tanári gárda tagjai közül is többen tartanak házi állatot, így testhez álló volt mindenki számára a témahét felhívása.

Az intézményvezető megmutatta azt a montázst is, amit a tanulók otthon, a saját kedvencükkel készült képekből állítottak össze, ezek között a kutya és macska mellett feltűntek nyulak, de még pillangók is egy esetben.

A témahét foglalkozásairól elmondta, a térségből hívtak kutyákkal foglalkozó szervezeteket, de versenylovas is tartott bemutatót a lotartás mibenlétéről, egy szülő, aki ezzel foglalkozik a madarak gyűrűzésének rejtelmeibe vezette be a gyerekeket, valamint ezeken kívül online is bekapcsolódtak olyan előadásokba, amit az állatvédelemért felelős kormánybiztos kabinetje tett közzé a témahét kapcsán.

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolát meglátogatta Ovádi Péter kormánybiztos is, aki elmondta, rendkívül nagy érdeklődést váltott ki a témahét felhívása, országosan 1100 intézmény kapcsolódott be, ez körülbelül 200 ezer fiatalt érint.

Megköszönte a pedagógusoknak az aktív részvételt és kiemelte, várakozáson felüli az a kreativitás, amit az egyes intézmények önállóan tettek hozzá a programhoz, mindenki a saját adottságaira szabva azt.

Külön örömét fejezte ki, hogy Veszprém térségében az országos átlaghoz képest is nagy a résztvevő iskolák száma, a jövőről pedig elmondta, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnék majd megismételni ezt a kezdeményezést.

A nemesvámosi iskolában egyébként hamarosan gyűjtést is szerveznek, amely során állateledel csomagokat várnak majd a családoktól, összesen 5000 kg-ot tűztek ki célul, amit helyi állatmenhelynek adományoznak majd.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.