Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között

2022. december 1. 11:49 // Forrás: veszpremfest.hu
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.

◉ Cikkünk hamarosan további részletekkel frissül

Alvaro Soler

Alvaro Soler koncertjével kezdődik a jubileumi, huszadik alkalommal megrendezett VeszprémFest július 12-én a História kertben. Az énekes 2015-ben El mismo sol című dalával vált ismertté, a szerzeménnyel Európa-szerte, Latin-Amerikában, valamint Mexikóban is hatalmas sikert aratott. A debütáló dalnak különleges, kétnyelvű spanyol-angol változata is készült, amelyet Jennifer Lopez közreműködésével rögzítettek. 2016-ban bemutatkozó albumának nemzetközi verzióján megjelent Sofia című számával tarolt a sikerlistákon. Soler összesen három stúdióalbumot adott ki: 2015-ben az Eterno Agosto-t 2018-ban a Mar de Colores-t, 2021-ben pedig a Magia című lemezt.

Mariza

A második napon Marizát láthatja a veszprémi közönség. A fado szupersztár, Mariza énekel a História Kertben.  A 48 éves portugál – mozambiki származású művésznőt tartják jelenleg a portugál kultúra egyik legnagyobb nagykövetének, aki nem csupán kiválóbb fado-énekesnő, de a világ színpadainak egyik nagy dívájais egyben. Egyedülálló zenei stílusa a fadoban gyökerezik, de repertoárjában a műfaj klasszikus és kortárs tételei mellett zöld-foki-szigeteki morna, valamint brazil és spanyol klasszikusok dallamok is szerepelnek. 2001-ben robbant be a világzene élmezőnyébe azóta pedig a világ csaknem összes jelentős előadóhelyén fellépett és olyan zenei nagyságokkal muzsikált együtt, mint Gilberto Gil, Lenny Kravitz vagy éppen Sting. Több ízben jelölték Latin Grammy-díjra, a BBC Radio 3 pedig három ízben is a legjobb európai világzene előadónak járó díjjal ismerte el tehetségét – méltatja a művésznőt a fesztivál honlapja.

Anna Netrebko és Yusif Eyvazov

Már hagyomány a VeszprémFest történetében, hogy egy napot az opera szerelmeseinek szentelnek. Jövőre a pénteki lesz ez a nap. 

A 21. század vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lesz annak a gálának a világsztár fellépője, amelynek Verdi operákból összeállított műsorát a fesztivál második napján élvezheti a közönség. Az előadáson elhangzanak az Aida, a Nabucco, a Rigoletto, a Trubadúr és A végzet hatalma egyes tételei. Anna Netrebko mellett színpadra lép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Michelangelo Mazza.

Anna Netrebko jelenleg a világ legkeresettebb operaművészeinek egyike. 1994-től kezdődő illusztris karrierje során fellépett a műfaj összes jelentős szentélyében, így a milánói Scalában és a New York-i Metropolitan Operában is, de a művésznő volt a 2014-es téli olimpia nyitóünnepségének kiemelt szólistája és koncertezett a moszkvai Vörös téren is. Netrebko volt továbbá az első komolyzenei művész, akit a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé választott.

Koncertrepertoárjában számos operaklasszikus szerepel, de Yusif Eyvazovval előadott szerelmes duettjei is hihetetlenül népszerűek. Karrierje során elnyerte a német Bambi-díjat és az Egyesült Királyság Classical BRIT Awards díját „Az év énekese” és „Az év női előadója” kategóriában, valamint három Grammy-jelölést is kapott.

Joss Stone

Szombaton visszatér Veszprémbe Joss Stone. Öt évvel ezelőtti, zajos sikert arató veszprémi koncertje után “20 Years of Soul“ című műsorával ismét a fesztivál vendége lesz Joss Stone. A Grammy- és Brit-díjas énekesnő és dalszerző mindössze 16 éves volt, amikor berobbant a nemzetközi zenei élet elitjébe debütáló albumával a „The Soul Sessions” című anyaggal. Azóta összesen nyolc lemezzel örvendeztette meg rajongóit, és még tovább tökéletesítette sajátos, soul, r’n’b, reggae, világzene vagy éppen hip-hop ihlette zenei stílusát. 

Norah Jones

A fesztivál záró koncertjét Norah Jones adja vasárnap. 50 millió eladott lemez, kilenc Grammy-díj és hatmilliárd dal letöltés – többek között ez Norah Jones több, mint 20 éves zenei pályafutásának mérlege. Az indiai származású énekesnő gyakorlatilag beleszületett a zenébe: édesapja Ravi Shankar, háromszoros Grammy-díjas indiai szitárjátékos és zeneszerző, édesanyja Sue Jones, New York-i koncert producer. 

Rost Andrea és barátai

Mindeközben idén is bevonják a jezsuita templom intimebb miliőjét a fesztivál programjába: ezúttal négy estén keresztül Rost Andrea lesz a helyszín háziasszonya, aki estéről estére más barátokkal veszi körül magát. Itt lesz Lukács Miklós cimbalomművész, hallhatjuk a művésznő mesterkurzusának növendékeit, és vendégszerepel a Budapest Hot Jazz Band.

A sajtótájékoztatón elsőként Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit. Jövőre húszéves a fesztivál, ahogy Mészáros fogalmazott, eltelt két évtized, az ünnepi vonal tehát érezhető lesz a fesztiválon, például úgy, hogy visszatér az opera műfaja. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta: összefogások, barátságok, szponzorok nélkül, valamint a VeszprémFest csapata nélkül nem sikerülhetett volna idáig eljutni. 

A fesztivál eddigi történetében összesen kétszázezer jegyvásárló volt, több mint 150 nemzetközi fellépő koncertjére váltották ezeket. Ha megszámoljuk hány Grammy-díj érkezett ezalatt Magyarországra, több mint kétszáz felett van a száma. A 2023-as év tehát több szempontból lesz ünnepi. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón emlékeztetett mindenkit: Veszprém 2019-ben elnyerte a Zene Városa címet is, egy tudományos kutatást felidézve pedig kifejtette, akik zenélnek, boldogabb emberek. A VeszprémFest nívós koncertjei ehhez is hozzásegítik az embereket, a minőségi zenével inspirálva őket. Markovits kiemelte, cél, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol a legtöbben zenélnek. 

Porga Gyula polgármester elmondta, többek között ennek a sikeres fesztiválnak is köszönhető, hogy Veszprém elnyerte anno az Európa Kulturális Főváros címet. Miért fontos a fesztivál a helyi közösségnek? - tette fel a kérdést a polgármester. Meggyőződése, hogy a város fontos építő elemei ezek, melyek ahhoz segítik a várost, hogy minél élhetőbb legyen. 

Rost Andrea Kossuth-díjas magyar operaénekes is részt vett a programbejelentőn. Mesélt arról, milyen jellegű estekre számíthatunk tőle a fesztivál napjain. Igyekezett minél színesebb műsorokat összerakni, hiszen mint elmondta, a mai napig érdekli, hogyan lehet új dolgokat megmutatni a zenén keresztül. 

A zárszó dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszteré volt. A fesztivál az, ami közös nyelvet jelent a tánc, jelen esetben pedig a zene révén. Nincs beszorítva a nyelvtan szabályai közé, mégis értjük. Találkozási pontok is nem csupán a fellépő művészek és a közönség között, de a közösség tagjainak is jó lehetőség, fogalmazott Navracsics. Örül annak, hogy Veszprém mer nyitni, ennek köszönhető az a sok kulturális siker, amire méltán lehet büszke mindenki. 

 

Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje A Veszprém Arénában rendezik meg a Toto koncertjét. 2024. július 20. 13:49 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.