Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy siker volt az EKF Minipályázata

2022. november 27. 17:04
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt célja erősíteni és támogatni a régió kulturális életét. A kiemelten a helyi kisközösségek kulturális tevékenységét támogatni hivatott Minipályázatok során nem csak a cél, de az alkalmazott eszközrendszer is rendkívül innovatív: tabletekkel felszerelt közösségi zsűri dönt az EKF-régió helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgáló pályázatok sorsáról.

A zsűri kellemes környezetben, Balatonszőlősön, a Bib Gourmet-díjas Casa Christa birtokon szervezett, egésznapos folyamat során döntött róla, mely ötletek kapjanak támogatást. Az ilyen közösségi döntéshozatal évezredes múltra tekint vissza, hiszen a kis közösségekben mindig jellemző volt, hogy a mindenkit érintő ügyekről együtt határoztak, és az elmúlt évtizedekben újra felfedezte magának ezt a módszert az üzleti világ, majd a közélet is.

2022. november 19-én a régiós pályázatok, november 20-án pedig a veszprémi pályázatok értékelése történt.

Talán közhelyesnek tűnhet a mondat: a zsűri tényleg nehéz helyzetben volt, hiszen a várakozásainkat messze meghaladó számú pályázatból kellett kiválasztani a nyerteseket. Az önkéntesen jelentkező 109 helyi lakosból kiválasztott 18 tagú zsűri a hétvégéjét, szabadidejét feláldozva, példamutató lelkesedéssel végezte feladatát. A jó hangulatú, konstruktív kiválasztási folyamat eredménye mindannyiunk közös sikere!

A beérkezett 113 pályázat közül 58 kaphat ebben a fordulóban támogatást a zsűri döntése alapján. Nyertes pályázatonként 350.000 Ft, mindösszesen 20.300.000 Ft támogatást került kiosztásra.

A települések, ahonnan a mostani forduló nyertes pályázatai érkeztek: Balatonfüred, Óbudavár, Balatoncsicsó, Vindornyafok, Káptalantóti, Tapolca, Nyirád, Tihany, Balatonudvari, Keszthely, Várpalota, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Olaszfalu, Lesencefalu, Balatonalmádi, Dörgicse, Hegymagas, Alsópáhok, Balatonakali, Köveskál, Szentbékkálla, Vászoly, Zirc, Lesenceistvánd, Városlőd, Balatonfűzfő, Vöröstó, Vonyarcvashegy, Balatonfenyves, Lókút, Zánka és Veszprém.

A társadalmi zsűri által támogatott ötletek sokféle tevékenységet ölelnek fel, a sokszínűség és az újító kreativitás jellemző rájuk. Ezen túlmenően nagy örömmel fogadtuk a természetközeli, helyi kulturális értékeket bemutató pályaműveket. Döntési szempontként érvényesültek továbbá a közösség javát szolgáló, tartós és maradandó értéket teremtő, a támogatás nélkül üzleti alapon nagy valószínűséggel nem megvalósítható pályázati elképzelések, amelyek a helyi közösségek kulturális életét gazdagíthatják.

Az EKF csapata arra bíztatja a mostani fordulóban nem kiválasztott pályázókat, fontolják meg a következő körök valamelyikében az újraindulást.

Újabb Minipályázat fordulók

A mostani első ciklus után újabb pályázati lehetőség nyílik majd 2022. december 15 – 2023. január 15., 2023.március 15 –2023. április 15., végül 2023.június 15 – 2023.július 15. között.

Tájékoztató roadshow

A következő fordulóra is konzultációs alkalmakkal segítenek a pályázni szándékozókat, a sikeres pályázatok benyújtásának lehetőségét. Az évvégi ünnepek miatt az alábbi időpontokban és helyszíneken várják az érdeklődőket:

Siófok Siófok Városháza – Házasságkötő Terem (8600 Siófok, Fő tér 1.)

2022.11.30.

16:00
Marcali Kulturális Korzó Marcali, Múzeum köz 2. 2022.12.01. 16:00
Ajka Városi Múzeum és Fotógaléria Ajka, Szabadság tér 4., Templomdomb 2022.12.06. 16:30
Várpalota Várpalotai Inkubátorház, Várpalota, Szent István u 16. 2022.12.08. 16:00
Veszprém Kossuth utcai EKF iroda 2022.12.07. 09:00-15:00

A pályázat következő fordulójának részletes feltételei megtalálhatóak itt.

Fotók: VEB2023

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.