Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A bántalmazott nők gyakran magukat okolják

2022. november 26. 4:00
A nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet pénteki rendezvényével a Zonta klub.

A klub a Városházán szervezett kerekasztal-beszélgetést a nők elleni erőszak visszaszorításának világnapja alkalmából. November 25-ét 1999-ben nyilvánította világnappá az ENSZ, megemlékezve arra, hogy 1960-ban ezen a napon ölték meg a dominikai emberjogi aktivista Mirabal nővéreket Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A nők elleni erőszakot – bár sokakat érint – tabuként kezeljük, és emiatt látens marad – vezette fel a témát Rostáné Ritz Andrea, az esemény moderátora.

Rostáné Ritz Andrea, Hollósi Lajos, dr. Horváth Lívia, dr. Illy Gabriella, dr. Purda ZsuzsannaRostáné Ritz Andrea, Hollósi Lajos, dr. Horváth Lívia, dr. Illy Gabriella, dr. Purda Zsuzsanna

A szakemberek több úton is kapcsolatba kerülhetnek bántalmazás áldozatával. Dr. Purda Zsuzsanna, a Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény jogtanácsosa sok esetben találkozik bántalmazott nőkkel, akiknek nagy részét nem is fizikai, hanem lelki támadás éri: az érzelmi zsarolás például tipikus esete a bántalmazásnak. “Sok sorssal találkozom, sok esetben a gyerekkel zsarolják a nőket” – magyarázta Purda, miért nem mernek kiszállni a kapcsolatból a bántalmazottak. – “Jellemző az áldozatokra, hogy »a békesség kedvéért« nem lépnek. Ez egy csapda, ami egyre vadabb helyzeteket eredményez, amiből nagyon nehéz kimászni.”

Az ő támogatásukra hozta létre a kormány az áldozatsegítő központok hálózatát. A veszprémi intézményben hárman dolgoznak: egy szociális munkás, egy pszichológus és egy jogász, akik a maguk területén igyekeznek támogatni a hozzájuk fordulókat. Amellett, hogy közvetlenül is meg lehet keresni őket, a rendőrség is küld hozzájuk áldozatokat, akiknek az ügyét felvállalják – tudtuk meg dr. Illy Gabriellától, a veszprémi központ vezetőjétől. 

Horváth Lívia pszichológus a központon keresztül kerül kapcsolatba az áldozatokkal. Az elmúlt másfél évben nagyjából negyven klienssel foglalkozott, akiknek majdnem fele volt családon belüli erőszak áldozata. Mint mondta, szkeptikus a prevencióval kapcsolatban: a családon belüli erőszak annyira látens jelenség és annyira zárt világban történik, hogy az áldozat gyakran maga sem tudja, hogy áldozat, és mire ez nyilvánvalóvá válik, már beletörődött a sorsába. Van, hogy a bántalmazás csak több évtizednyi házasság után kerül a rendőrség látókörébe, és a közvetlen környezetnek ez idő alatt nem tűnik fel. 

A pszichológus azt tanácsolta azoknak, akik a környezetükben ilyen problémát tapasztalnak, hogy ne azt kérdezgessék az áldozattól, miért tűri el, miért nem lép tovább. Inkább mutassanak irányt, konkrét szervezeteket, elérhetőségeket, akikhez fordulhatnak. 

Meg kell értenünk ugyanis, hogy ezekre a kérdésekre mindig lesz válasza az áldozatnak, ennek különféle pszichológiai okai lehetnek. Kilépni egy kapcsolatból egy krízishelyzet, amiben elveszítik a megszokott életkörülményeiket és szembe kell nézniük az ismeretlennel: sokak számára a kiszámítható rossz vonzóbb ennél. Egy idő után ráadásul az áldozatok a saját felelősségüket keresik és nem hiszik el, hogy ez másként is lehetne. Elvesztik az önbecsülésüket, önértékelésüket, a személyiségüket, és nem hiszik el, hogy a másik fél nélkül is életképesek lennének. 

Ezt erősítette meg Hollósi Lajos rendőr őrnagy is. Mint mondta, bár már 2006 óta létezik az ideiglenes megelőző távoltartás intézménye, amit a rendőrség 72 órára rendelhet el, a bíróság pedig legfeljebb 60 napra hosszabbíthat meg. Sok esetben azonban innen nem egy végleges távoltartás irányába mozdul el az ügy, hanem maguk az áldozatok kérik a végzés feloldását. A bántalmazó így visszakerülhet a családba, aminek sajnos több alkalommal is halálos eredménye lesz – intett a főnyomozó.

Amellett, hogy az áldozatok számos szervezethez fordulhatnak segítségért, a kerekasztal résztvevői első lépésként az ingyenesen hívható lelki segélyszolgálatot ajánlották. A bántalmazott nők ugyanis itt úgy tudnak beszélni az őket ért traumákról, hogy közben nem kell felvállalniuk a nevüket, arcukat, nem kell a másik fél szemébe nézniük, a beszélgetés azonban így is megszilárdíthatja bennük az elhatározást, hogy változtassanak sorsukon, és tanácsokat kaphatnak arra vonatkozóan is, miként tegyék ezt. 

 

Ha segítségre van szüksége, tárcsázza
a lelki segélyszolgálat 24 órában ingyenesen hívható számát:
116-123

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.