2023. január 31.
//
Marcella névnap

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Szilágyi Táncegyüttes

A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola táncegyüttese idén ünnepli fennállásának félévszázados jubileumát. A kerek évfordulót a hétvégén gálaműsorral ünnepelték az Agórában.

A Szilágyi Táncegyüttes története 1972-ben 12 lánnyal kezdődött szakkörként, Kiss Jánosné, Joli néni vezetésével. Ez volt a városban az első gyermek néptánc csoport. 1986-1987 között Molnárné Tóth Erzsébet vezette a csoportot, akinek az 1-2. osztályos csoportja 2008-ban az ország legjobb együttesei között szerepelhetett a Gyermektánc Antológián, Budapesten. 

A Szilágyi Táncegyüttest 1987 óta vezeti Nagy Marianna, aki maga is Joli néni tanítványa volt, és akiben már korán meglátta az eljövendő néptánc pedagógust. Marianna kezdetektől fogva szorgalmazta a művészeti oktatás beindítását, hogy ne csak szakköri keretekben működhessen a néptánc. Erre 2005 szeptemberétől kerülhetett sor. 

A táncegyüttes töretlen sikerét bizonyítja, hogy városi és megyei szinten rendezett versenyeken mindig rangos eredménnyel végez. Rendszeres szereplője a városi és megyei rendezvényeknek, kulturális programoknak és fesztiváloknak. A táncegyüttesből kikerülő táncosok adták és adják a veszprémi felnőtt táncegyüttesek utánpótlását. 

Ebben a tanévben közel 250 gyermeket tanítanak táncra. Ez a nagy létszám olyan lelkes és nagyszerű oktatóknak is köszönhető, mint például Vastag Richárd, Vetzl-Szerencsi Noémi és Hajdu Viktória. Az együttes minden évben több alkalommal is önálló műsorral mutatkozik be közönségének. A művészeti csoportot az öt évtized alatt többek között Pro Meritis, Pro Civitate és Pro Comitatu, míg idén Gizella-díjjal ismerték el.

A szombati gálaesten Ovádi Péter parlamenti képviselő is köszöntötte a táncosokat. Mint mondta, nem kis teljesítmény ötven éven keresztül életben tartani egy csapatot. Az évtizedek során elkerülhetetlenül többször is hullámvölgyben találhatták magukat, az pedig a közösség erejét dicséri, hogy ezekből továbblendülve a mai napig színesítik Veszprém kulturális életét. 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Latinos ritmus kopogott az iskolai könyvtár parkettáján
Koncertet és táncestet szervezett a Tango Misterio a hétvégén a tangó szerelmeseinek és azoknak, akik még csak most ismerkednének a tánccal.
Ha azt mondják, lehetetlen, én megcsinálom
Ha azt mondják, lehetetlen, én megcsinálom
Van Veszprémben egy tánciskola, ahol a hazaitól eltérő vérmérsékletű, színes világba csöppenhetünk, miközben kubai, angolai, dominikai táncokat tanulunk: salsát, sont, bachatát, kizombát vagy éppen reggaetont. De nem ez az igazi különlegessége. Hanem az a hatalmas szenvedéllyel végzett, már-már szociális munka, amit az iskola létrehozója, Szeri Tímea végez a közösségért.
Cheerleadingben is csúcsra érne a korábbi Európa- és világbajnok
Cheerleadingben is csúcsra érne a korábbi Európa- és világbajnok
A veszprémi születésű Raffai Bíbor még csak tizenhét esztendős, mégis Európa- és világbajnok táncosnak mondhatja magát. A Lovassy László Gimnázium lelkiismeretes tanulója portálunk megkeresésére elmondta, hamarosan már csak a tanulmányaira fog koncentrálni, de van még egy álma, amelyet szeretne valóra váltani.
Több mint félezer pomponlány látogatott Veszprémbe
Több mint félezer pomponlány látogatott Veszprémbe
A Vetési Albert Gimnázium nemzetközi cheerleding versenynek biztosított otthont vasárnap. A rangos eseményt a közelmúltban alakult helyi egyesület, a Veszprém Cheerleaders szervezte.
Ötödik jubileumi Ritmus gála
Ötödik jubileumi Ritmus gála
Két év pandémiás időszak után vasárnap jubileumi gálát tartotta Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület. Az Agórában megtartott előadáson táncosok, edzők és családok együtt ünnepelték az eddig elért eredményeket és zárhatták le az évet.