Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nulladik csoportot már vendégül látta a megújult Ruttner-ház

2022. november 22. 11:16
Ismét nyilvános helyszínbejárást szerveztek a Jókai utcai Ruttner-házban, ahol már az utolsó simításokon dolgozik a kivitelező az egykori kereskedőházban, amely hamarosan, mint hostel és a várbörtön múzeum fogadótere nyitja meg kapuját.

Utoljára idén májusban, nem sokkal a munkaterület átadása után szerveztek olyan bejárást a Ruttner-házban, amelyen regisztráció után bárki részt vehetett, az eseményen pedig a polgármester mellett a tervező és a kivitelezők is válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Az első bejárás óta eltelt idő alatt szinte teljesen átalakult a sokáig leromlott állapotban lévő épület külseje és belseje is. Az utcafronti homlokzat már visszanyerte egykori pompáját, de például az udvarán is beépítették már azt a liftet, ami a múzeumhoz viszi fel a vendégeket, a kétszintes épületben pedig a restaurátoroknak köszönhetően sikerült megóvni az egykori falfestményeket is.

A péntek délutáni bejáráson ezúttal is Porga Gyula, polgármester köszöntötte a résztvevőket, mellette a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Markovits Alíz, a fejlesztés menedzsmentjét ellátó Veszprém 2030 Kft. illetékesei, a kivitelező Kuti és Fia Kft. ügyvezetője, valamint a tervező, Madarasi-Papp Rita is jelen voltak.

Rövid felvezetőjében a polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az EKF mindegyik infrastrukturális fejlesztése az ütemterveknek megfelelően halad, így a Ruttner-ház is, valamint hozzátette, ezek az épületek nem csupán azért épülnek, hogy kiszolgálják a 2023-as év programjait, hanem hosszú távon állnak majd a veszprémiek szolgálatába.

„Az EKF nem csak nekünk szól, hanem velünk történik” - fogalmazott Porga Gyula, utalva arra, hogy a cél az, hogy minél többen részesei legyenek a programsorozatnak.

Markovits Alíz a VEB2023 Zrt. részéről a Ruttner-ház kapcsán kiemelte, egy olyan hiányszolgáltatás problémáját fogja megoldani, amiben Veszprémnek eddig volt némi lemaradása. Azáltal, hogy egy közel 40 fő befogadására alkalmas hostelt alakítanak ki az épületben, a megyeszékhely elsősorban az osztálykiránduló csoportoknak szeretne kedvezni, akiknek eddig nem volt egyszerű megfelelő szállást találni a városban.

Ezenkívül összekapcsolódva egy másik egyedülálló programelemmel, 2023-ban a várbörtön múzeumot is felújítják, a Ruttner-ház pedig szállásfunkciója mellett ennek lesz a fogadótere, tehát immáron nem a törvényszék épületéből lehet bejutni a kiállításra, hanem innen egy liften keresztül.

Ezután a résztvevőket Madarasi-Papp Rita, tervező vezette körbe a házban, emellett pedig rövid történeti áttekintővel is szolgált. Eszerint a Ruttner-ház elődjét valamikor az 1850-es években építették, majd Ruttner Sándor vaskereskedőé lett, később mag- és fűszerkereskedéssel is bővült az elődök szolgáltatása. Az épületet később szecessziós stílusban építették át, majd az államszocializmus idejében lakásokat alakítottak ki benne, ezzel együtt elindult a hanyatlás útján az épület. 2001-ben magánkézbe került, de az új tulajdonos nem hasznosította, majd 2017-ben az önkormányzat visszavásárolta, hogy az EKF programnak köszönhetően most új funkciójában és felújítva térjen vissza a veszprémi mindennapokba.

Az épületben a mostani beruházásnak köszönhetően megoldották a sómentesítést az épület falain, kijavították a tetőszerkezetet, új szigetelést kapott a ház, valamint megépült a már említett liftszerkezet, ahol a tervezők és a kivitelezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy az harmonizáljon a rusztikus környezetével.

A ház falain belül korábbi kutatások során több szobában is előkerültek díszítőfestések. Ezeken több hónapon át restaurátorok dolgoztak, nekik köszönhetően sikerült megóvni a főleg tájképeket ábrázoló egykori festményeket. Habár az évtizedek alatt többször is lefestették őket, a rétegek alól sikerült előhozni az egykori képeket és alakokat, amelyekben felfedezhető egy híd, malomépület és erdős hegyoldal is, ezek minden bizonnyal veszprémi motívumok lehettek.

A Ruttner-ház felújítása 15 hónap előkészítés után 2021 novemberében kezdődött el. A nettó 1,3 milliárd forintos beruházást a VEB 2023 EKF program támogatja. A kivitelező a sikeres közbeszerzési eljárás után a Kuti és Fia Kft. lett, a tervezője pedig az I-Quadrat Kft. részéről Madarasi-Papp Rita. A munkálatok idén decemberben fejeződnek be, az épület ekkor elnyeri végleges formáját, majd az ezt követő utómunkálatok, műszaki átadás-átvétel és próbaüzem után a 2023-as EK programév elején már birtokba vehetik a Ruttner-házat a veszprémiek és a városba látogatók.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Veszprém ékszerdoboza – megújult a Ruttner-ház Veszprém ékszerdoboza – megújult a Ruttner-ház Megújult a város egyik történelmi, az 1850-es években épült, sokáig elhanyagolt háza a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával. 2023. május 10. 15:22 Szinte percre pontosan tartják az ütemtervet Szinte percre pontosan tartják az ütemtervet Csütörtökön fél napra lezárták a Jókai utca forgalmát, mivel a Ruttner-házba éppen akkor emelték be azt a liftet, ami a bejáratot is jelenti majd a várbörtön múzeumba hamarosan. Közben a város másik pontján egy újabb fontos mérföldkövéhez érkezett az egyik építkezés, aminek köszönhetően az egykori gyermekkórház mellett épülő parkolóház már az átadás napjától zöldbe burkolózik. Hogy a közelmúltban megtalált II. világháborús bomba hatástalanítása mennyire vetette vissza a Zöld város projekt beruházást, arra is, valamint az összes Európa Kulturális Főváros program égisze alatt megvalósuló építkezés aktuális állapotáról is megtudtunk több információt Lamos Pétertől, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjétől. 2022. augusztus 22. 15:30 A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők közélet A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk. 2022. május 21. 13:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.