2023. február 1.
//
Ignác névnap

Összemérhették kolbászaikat a hajmáskériek

Harmadik alkalommal rendeztek kolbászöltő versenyt Hajmáskéren szombaton.

Az idei megmérettetésre tíz csapat nevezett, akik a művelődési ház tereiben állhattak asztal mellé, és készíthették el saját receptjeik alapján a hústermékeiket, amiket a nap végén zsűri értékelt. A frissen kisütött kolbászok mellett a füstölőbe is kerül néhány rúd, amiket egy későbbi időpontban szintén értékelnek majd. A munkát a Vadgalamb Néptánccsoport és a Gerlék, a Tikhegyi Gyöngytyúkok Néptánccsoport valamint a Várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes fellépései tették színesebbé.

Köbli Miklós polgármestertől megtudtuk, hogy a versenyhez szükséges húst az önkormányzat biztosította a csapatok részére. A rendezvényt a Cselekvő közösségek pályázati program révén finanszírozták, amelyben három évre 54 millió forintot nyert el a település, és a szombati program mellett számos módon használják fel a közösség építésére, hiszen a faluban számos szakkör, kultúrcsoport működik. 

A Hajmáskéren zajló közösségépítést méltatta Ovádi Péter parlamenti képviselő is, aki megemlítette, hogy nemrégiben több környékbeli település résztvételével futballtornát is rendeztek a faluban, ami szintén ezt a célt szolgálta. Mint mondta, az ilyen találkozások jó lehetőséget adnak arra, hogy az ismerősök beszélgessenek, a falubeliek megvitassák egymással problémáikat. A jelenlegi nehéz helyzetben, ami a családokat és az önkormányzatokat is nehéz kihívások elé állítja, különösen fontos a közösség szerepe – húzta alá a képviselő.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint