2023. január 31.
//
Marcella névnap

Lezárult a Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I projektműhely pályázata

A pályázati konstrukcióban az Európai Unió és Magyarország Kormánya 1 035 794 028 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a „Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I projektműhely” című, GINOP-2.3.2-15-2016-00054 azonosítószámú pályaművet. A 2017-ben indult projekt kezdeti megvalósítója a Pannon Egyetem Georgikon Kara, majd a felsőoktatás integrációs és modellváltással összefüggő folyamatok következtében a jogutód Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) keszthelyi Georgikon Campusa fejezte be 2022. novemberben.

A projekt alapvető célkitűzése legkorszerűbb genomikai csúcstechnológiák integrálása a Georgikonon folyó kutatási programokba, amely fenntartható módon biztosítja a tudományterületi kiválóságot.

A kutatások a klímaváltozás hatásai által is generált biotikus- és abiotikus stresszekkel szembeni ellenállóképesség genetikai hátterének feltárására és a kihívásokra adandó válaszok, mezőgazdasági technológiai ajánlások kidolgozására irányultak.

Az elnyert projekt Georgikon Campuson dolgozó egyetemi oktatók és kutatók számára a technikai lehetőségek bővülésén túl hozzájárult a tudományos álláshelyek megőrzéséhez és új kutatók alkalmazását is lehetővé tette.

A projekt futamideje alatt a Támogató által biztosított pénzügyi forrásból számos K+F eszköz laboratóriumi műszer, számítástechnikai eszköz közbeszerzése és üzembe helyezése valósult meg. A bioinnovációs és tudományos kiválóság szempontjából legjelentősebb eszközbeszerzés az a NextSeq 500 típusú nagy áteresztő képességű új generációs szekvenáló készülék, amely a molekuláris genetikai kutatások egyik csúcstechnológiát képviselő eszköze.

A projekt új tudományos eredményei 57 db folyóirat cikk, konferencia kiadvány, könyvrészlet ill. egyéb közlemény formájában kerültek közreadásra a nemzetközi és hazai kutató közösség számára. Ezek közül 12 db az adott tudományterület legrangosabb - Q1 minősítésű folyóirataiban került közlésre. A projekt vizsgálati eredményeiből ez idáig 5 sikeresen megvédett doktori (PhD) dolgozat született.

A projekt támogatta a tudományos eredmények nemzetközi konferenciákon történő közreadását szélesítve a kiválósági műhely Európai és Európán kívüli elismertségét.

A kutatások során rekonstruáltak egy keszthelyi nemesítésű burgonyafajta haplotípus-felbontású teljes genomi szekvenciáját. A keszthelyi nemesítésű burgonyafajtákban azonosították a PVY és PVX vírusokkal szembeni immunitásgéneket, valamint fitoftórával szembeni rezisztenciagéneket. Microarray technológiával megállapították a keszthelyi fajtákra és nemesítési vonalakra jellemző DNS profilt, mely jelentősen meggyorsíthatja a marker alapú burgonyanemesítést. Burgonyafajták nitrogén-hasznosító képességének vizsgálata eredményeként csökkenthetők a termesztési költségek és a környezeti nitrogén-terhelés.

Molekuláris genetikai eszközökkel vizsgálták és klasszifikálták a baromfi béltraktus mikrobiom összetételét, a bél-mikroflóra összetevőit és jellemezték gyakoriságukat, mellyel a különféle takarmányok és kiegészítők bél-mikroflórára gyakorolt hatásának a teljesítmény-paraméterekkel összefüggő vizsgálatát teszik lehetővé.

A méhészetek számára világszerte a legnagyobb problémát jelentő Varroa atka kontrollálására jelentős eredményeket értek el, melyek alapjait jelenthetik egy hatékony, alacsonyabb kockázatú atkaellenes eljárás kifejlesztésének. A kutatásoknak köszönhetően, az ivarallélok azonosítása és nyomon követése pontosabban és olcsóbban megvalósítható.

Összesen 288 értékes szőlő és 288 paprika genotípus részletes genetikai profilját készítették el több, mint 18 ezer, illetve több, mint 16 ezer SNP-t tartalmazó microarray eljárással.

A Keszthelyen 60 éve folyó tartamkísérleti kutatásokba új elemként a talaj mikroflóra metagenomikai vizsgálatát integrálták, ezáltal a fenntartható szántóföldi növénytermesztés, a tápanyagellátás hatékonysága növelhető. Valamint izolálták veszélyes hazai gyomnövények herbicid célgénjeit, és leírták a szer-rezisztencia molekuláris genetikai okait.

Microarray eljárással elemezték az örökletes sertés heresérv genetikai okait.

Kifejlesztésre került egy on-line informatikai alkalmazás, amely kutatások során keletkező DNS szekvenciák analizálására és szűrésére használható ingyenesen.

Kiváló biológiai tulajdonságokkal rendelkező új burgonya és parkfű növényfajta jelöltek kerültek kinemesítésre és állami elismerési eljárásra bejelentésre.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten.
Gerstmár az út- és járdafelületek javítását sürgeti a Jutasi egy részén
Gerstmár az út- és járdafelületek javítását sürgeti a Jutasi egy részén
Gerstmár Ferenc szerint sürgető az út- és járdafelületek javítása, valamint a közvilágítás bővítése a Jutasi úti lakótelep északkeleti részén. Erről tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt.
Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben
Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben
Január havi hírösszefoglalónkban megmutatjuk, hogy bár az EKF nyitóünnepségétől volt a leghangosabb Veszprém, azért ezenkívül is voltak fontos történések az elmúlt 30 napban.
Ezeken a mesedombokon igazi élmény a gyereknevelés
Ezeken a mesedombokon igazi élmény a gyereknevelés
Veszprém hét mesés dombján nemrégiben egy új játszóház épült: a pici gyerekek itt játékos módon tágíthatják világukat és saját képességeiket, miközben az anyukák is valódi feltöltődésben részesülnek. Mert élményekre nemcsak a gyerekeknek van szükségük, de a szüleiknek is. A 7 Mesedomb Játszóházban jártunk.
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.