2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Lakatos Mónika & Mendelssohn Kamarazenekar a Hangvillában

A Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát idén december elsején Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma hallgatók, amiket ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatunk a veszprémi Hangvillában.A Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát idén december elsején Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma hallgatók, amiket ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatunk a veszprémi Hangvillában.

A Kossuth-díjas énekesnő és férje úgy zenélnek, hogy arra muszáj odafigyelni: a legtöbb dalukat még gyerekkorukból hozták magukkal, a szájhagyomány útján terjedő hallgatók az oláh cigányság mindennapjait örökítik meg. A széles zenei repertoárral rendelkező veszprémi alapítású Mendelssohn Kamarazenekar pedig azzal a tisztelettel és mélységgel, szimfonikusan kíséri a zenészpárt, ahogyan az a hallgató műfajához illik. Az eseményt Weyer Balázs nyitja meg, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tart majd előadást.

A Találkozások Zenevárosban egy korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozat, amelyet Veszprém UNESCO díja hívott életre 2022-ben. Magyarországon először a megyeszékhely nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként, ezt ünnepli és terjeszti az egyszeri zenei együttállások sorozata. A koncertek mindegyike egy zenei találkozás magyar és külföldi művészek között, amely megmutatja a zenei nyelvek átjárhatóságát.

Korábbi vendégeink, Jyotsna Srikanth és a Mendelssohn Kamarazenekar az indiai klasszikus zene és a kortárs magyar dallamvilág találkozását, Sena Dagadu és a Napfonat pedig a a ghánai és magyar énekhangok közös játékát hozták el Veszprémbe. A sorozat 2023-ban is folytatódik: a tervek szerint következő évadban is a legkülönlegesebb zenei együttműködéseknek ad majd helyet a Hangvilla, a közönség a kolumbiai cumbiával, a lengyel mazurkával és a szakrális marokkói műfajjal, a gnawa-val ismerkedhet meg. A koncerteket beszélgetések és hangszerbemutatók kísérik, mélyítve a befogadói élményt.

A koncert a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. A koncertsorozat szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás.

További információ a jegyvásárlással kapcsolatban a helyszínen vagy a Hangvilla weboldalán található.

vehir.hu

További cikkek

Találkozások Zenevárosban - Janusz Prusinowski Kompania & Erdőfű
Találkozások Zenevárosban - Janusz Prusinowski Kompania & Erdőfű
Velünk élő örökség – Bartók és Kodály big bandre
Velünk élő örökség – Bartók és Kodály big bandre
Mi sem természetesebb, mint hogy Bartók és Kodály darabjai felcsendüljenek Veszprémben, Európa egyik aktuális kulturális fővárosában. Az már kevésbé megszokott, hogy a zenei anyagot a Modern Art Orchestra improvizatív feldolgozásában halljuk, többek között a Kodály Kórus, Dresch Mihály, Harcsa Veronika és mások közreműködésével.
A humor terén elég konzervatív vagyok
A humor terén elég konzervatív vagyok
Laár András, a L’art pour l’art Társulat alapítója, Karinthy-gyűrűs humorista március nyolcadikán a veszprémi Hangvillában lép fel együttesével, a KFT-vel. A zenekar frontembere megadta a kérdezés lehetőségét, igaz, elég különleges időpontban. Az egyeztetés során úgy hittem, a L’art pour l’art jólismert Besenyő Pista bácsija tréfál azzal, hogy egy hétköznap éjszaka, egészen konkrétan éjfélre ad időpontot. Nem tréfált. Egyébként félreértés ne essék: cseppet sem bántam.
Márton András: A KFT zenekar az életem
Márton András: A KFT zenekar az életem
Március nyolcadikán a Hangvillában koncertezik a KFT. Az 1981-ben alakult zenekar széles tömegeket megmozgató dalaival különleges koncertet ad majd a veszprémi közönségnek. A részletekről Márton Andrást kérdeztük, aki azon túl, hogy az együttes dobosa, kézbe vette a koncertekkel, lemezkiadással, színpadi látvánnyal kapcsolatos irányítást is.
Veszprémiek – Szevasztok! – egy expresszós Bëlga-koncert margójára
Veszprémiek – Szevasztok! – egy expresszós Bëlga-koncert margójára
Expresszó és Bëlga-koncert szombat estére: mind a kettő már akkor ikonikus volt, amikor én még nagyjából pontot tettem a csattogós-lepke tologatós korszakom végére. Ennek ellenére, vagy éppen emiatt, huszonnyolc évesen megengedem magamnak azt, amit csak a nagyok szoktak csinálni - nosztalgikusan hangulatban tekintek a múltba.