Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lakatos Mónika & Mendelssohn Kamarazenekar a Hangvillában

2022. november 13. 11:40
A Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát idén december elsején Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma hallgatók, amiket ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatunk a veszprémi Hangvillában.A Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát idén december elsején Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma hallgatók, amiket ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatunk a veszprémi Hangvillában.

A Kossuth-díjas énekesnő és férje úgy zenélnek, hogy arra muszáj odafigyelni: a legtöbb dalukat még gyerekkorukból hozták magukkal, a szájhagyomány útján terjedő hallgatók az oláh cigányság mindennapjait örökítik meg. A széles zenei repertoárral rendelkező veszprémi alapítású Mendelssohn Kamarazenekar pedig azzal a tisztelettel és mélységgel, szimfonikusan kíséri a zenészpárt, ahogyan az a hallgató műfajához illik. Az eseményt Weyer Balázs nyitja meg, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tart majd előadást.

A Találkozások Zenevárosban egy korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozat, amelyet Veszprém UNESCO díja hívott életre 2022-ben. Magyarországon először a megyeszékhely nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként, ezt ünnepli és terjeszti az egyszeri zenei együttállások sorozata. A koncertek mindegyike egy zenei találkozás magyar és külföldi művészek között, amely megmutatja a zenei nyelvek átjárhatóságát.

Korábbi vendégeink, Jyotsna Srikanth és a Mendelssohn Kamarazenekar az indiai klasszikus zene és a kortárs magyar dallamvilág találkozását, Sena Dagadu és a Napfonat pedig a a ghánai és magyar énekhangok közös játékát hozták el Veszprémbe. A sorozat 2023-ban is folytatódik: a tervek szerint következő évadban is a legkülönlegesebb zenei együttműködéseknek ad majd helyet a Hangvilla, a közönség a kolumbiai cumbiával, a lengyel mazurkával és a szakrális marokkói műfajjal, a gnawa-val ismerkedhet meg. A koncerteket beszélgetések és hangszerbemutatók kísérik, mélyítve a befogadói élményt.

A koncert a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. A koncertsorozat szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás.

További információ a jegyvásárlással kapcsolatban a helyszínen vagy a Hangvilla weboldalán található.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci Május 27-én a Hangvillában lép fel a Djabe, valamint Chieli Minucci gitáros, aki a nyolcvanas évek elején alapította világhírű amerikai jazz/funk/world formációját, a Special EFX-t, melynek máig vezetője. Magyarországon a Djabe együttes irányítója, Égerházi Attila adta ki a legutóbbi Special EFX albumot vinylen. Ennek alkalmából a Djabe zenekar együtt játszott Chielivel a Budapest Jazz Clubban, a zenészek ekkor határozták el, hogy 2024 májusában közös turnéra indulnak. Ennek egyik állomása a veszprémi Hangvilla. A koncertsorozat a Tour of Waterfalls címet kapta. A Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója, a két szerzemény foglalja keretbe a műsort, melyben Chieli Minucci, Djabe és Special EFX számok hangzanak majd el. A veszprémi állomásról, a turné jelentőségéről, a zenekar jelenlegi helyzetéről beszélgettünk Égerházi Attilával, a Djabe vezetőjével. 2024. április 14. 11:52 Május elején ABBA zenéktől lesz hangos a Veszprém Aréna Május elején ABBA zenéktől lesz hangos a Veszprém Aréna Az év egyik, ha nem a legegyedülállóbb eseménye érkezik májusban Veszprémbe, a Veszprém Arénába, ahol is a hatalmas rajongásnak örvendő ABBA zenékkel körítve kerül megrendezésre a Mamma Mia! Dance Show! 2024. április 4. 13:34 Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek 2024-ben ötven éve lesz annak, hogy az ország egyik legismertebb rockzenekara az EDDA Művek megalakult és a rockzene szolgálatába állt. A Pataky Attila vezette legendás együttes e jeles alkalomból egy felejthetetlen és óriási bulira hív mindenkit 2024. május 11-én a Veszprém Arénába. 2024. január 12. 12:44 Négyes koncertsorozattal zárja az évet az ActiCity Négyes koncertsorozattal zárja az évet az ActiCity A két ünnep közt folytatódik az a programkavalkád, ami 2023-ban megszokottá vált Veszprémben. December 27. és 30. között az ActiCity-ben egy négyfelvonásos koncertsorozat lesz, aminek a zárása egy fergeteges salsa-est lesz. 2023. december 26. 16:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.