2023. május 31.
//
Angéla névnap

A kozmosz, az őstenger és az élet a városházán

A Városháza évek óta adott helyet B. Hegedűs Piros kiállításainak, mostantól pedig hosszú távra is otthont biztosít a művésznő néhány alkotásának a földszinti tárgyalóterem falain.

Idén márciusban nyílt meg B. Hegedűs Piros Elengedés című kiállítása a Városházán, Dancs Judit jegyzőben pedig már akkor felvetődött a gondolat, mi lenne, ha hosszabban is az épület falait díszítenék. Erre most jött el az idő: az egykori büfé helyén kialakított tárgyalóterem fehér falaira három alkotás került fel.

A művésznő a teremavatón elmondta, az epoxi gyantával készült képeket kifejezetten az alkalomra készítette, hogy a ragyogó színű képek pótolják a természetes fény hiányát és üdeséget kölcsönözzenek a komoly tárgyalóteremnek – ehhez ez az anyag kifejezetten jó, hiszen nem sárgul és nem mattul az idővel.

Mivel nemcsak a kép fontos számára, hanem a harmónia, a tér is, ahova munkái kerülnek, s kevésbé festőnek, inkább elrendezőnek látja magát, ezt a szemléletet igyekezett ezúttal is szem előtt tartani a képek elkészítésénél.

Az inspirációt alapvetően Lugosi Mária Óváros téri Millenium emlékművének makettje adta. Az alkotás korábban a környezetéből kilógva, a recepció mögött volt, szerette volna azonban, hogy a kész műnél a szobrász bevallása szerint is jobban sikerült makett méltóbb helyre kerüljön, ezzel egy kicsit rehabilitálva is azt. Ez lett a terem első „berendezési tárgya”, amelyre eszmeiségében, változatos, szokatlan anyaghasználatában is igyekezett reflektálni saját képeivel. „Számomra ez a szobor a tisztaság, a soha véget nem érő idő szimbóluma, éppen ezért is lett a képsorozat címe Purissimum Fontem, azaz Tiszta forrás. A kifejezés a létünk, a környezetünk, a szavaink, a döntéseink tisztaságára utal” – árulta el.

A képek között van olyan, amely a szoborra reflektál, az élet pillanatait idézi, a bejárattal szemben egy őstengert, az örökkévalóságot reflektáló triptichon kapott helyet, a harmadik alkotás pedig egy kozmikus látomás a galaxisunkról. Ezzel az alkotások a mikro- és makrokörnyezetünk, de a mentális lét tisztaságára is igyekeznek felhívni a figyelmet, emellett a sorozat a 60. életévét betöltő B. Hegedűs Piros ünneplése is.

B. Hegedűs Piros számára nagyon fontos az enteriőr. Mindennapjaiban is arra törekszik, hogy szépség vegye körül. Gyermekkora óta fontos számára a lakberendezés: édesapja építészmérnöknek szánta, ám ő végül a képzőművészetet választotta, de a belső építészet ma is szíve csücske. Azt vallja, nem létezik művész, csak ember van, aki szeret létrehozni dolgokat, bármiről legyen is szó. A lényeg, hogy valamit csináló ember legyen, mai szóval alkotó.

Pedagógusként ad a fiatalok véleményére, fontos számára, hogy a fiatal generáció is szeresse képeit, emellett folyamatosan él benne a megújulásra törekvés. Így alkotta meg a Covid alatt első epoxi gyantával készült absztrakt képeit, melyeket azóta is nagy elismerés övez. Művészetében és hétköznapjaiban is szeret játszani az anyagokkal és a térrel. Alkotásaiban nem szereti a korlátokat, egyedi látásmódja teszi különlegessé.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.