Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek a halálról?

2022. november 1. 10:13
Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek előbb-utóbb szembesüljenek az elmúlással: akár a saját életükben történő veszteségek, akár a mesék világán keresztül. De mit tegyen, hogyan válaszoljon a szülő a nehéz kérdésekre?

Egészen a huszadik század derekáig fel sem merült a kérdés: hogyan beszéljünk a gyerekeknek a halálról? Az elmúlás a mindennapok része volt, az elhunytakat saját otthonukban ravatalozták fel, a gyerekek mindent láttak. Sőt, szomorú igazság, hogy az orvostudomány robbanásszerű fejlődése, a mindenki számára elérhető gyógyszerek és a védőoltások előtt a halál elsősorban a gyerekeket sújtotta. Ha átlapozzuk a 19. századi halotti anyakönyveket, azzal szembesülünk, hogy a halálesetek felében öt évnél fiatalabb az áldozat – szinte minden felnőtt elvesztette egy vagy több testvérét gyerekkorában. 

Az elmúlt száz-százhúsz évben az emberiség jelentősen visszaszorította a halálozást, kitoltuk az élettartamunkat, és ezzel együtt a halál eltűnt a mindennapokból, tabutémává vált. Sokak számára  fejtörést okoz, hogyan beszéljenek a gyerekeknek az elmúlásról.

Az első és legfontosabb tanács, amit a pszichológusok gyakran elmondanak: ha veszteség ér minket, ne fojtsuk el az érzéseinket. Nem baj, ha a gyerek látja, hogy szomorúak vagyunk, sírunk. A kicsik így is, úgy is tisztában vannak vele, hogy valami nincs rendben. Ha meg akarjuk kímélni őket a fájdalmunktól, azzal olyan példát mutatunk, hogy az érzéseinket nem kimutatni, hanem elfojtani kell. Egészségesebb, ha azt tanulják meg, hogy szabad szomorúnak lenni, szabad gyászolni, az érzések feldolgozásának módja az, ha megéljük őket.

Illusztráció: Jordan Whitt on UnsplashIllusztráció: Jordan Whitt on Unsplash

Ha már szóba került az érzelmek feldolgozása: a gyerekek a játékon, mozgáson keresztül tudják kifejezni magukat, éppen ezért nem kell aggódni, ha a kicsik játékában megjelenik a halál, esetleg a babáikkal, figuráikkal újra és újra eljátsszák a temetésen látottakat: ők így tudják feldolgozni az érzéseiket. 

A mesék is sokat segíthetnek: találunk a könyvesboltokban olyan kiadványokat, amiket kifejezetten a gyerekek számára írtak, hogy a mesék világán keresztül az ő szintjükhöz mérten magyarázzák el bennük az elmúlást. De a nem célirányosan felvilágosító jellegű történetek is nyújthatnak megoldókulcsot a kicsiknek. A Pixar animációs filmje, a Coco arra tanít, hogy amíg emlékezünk rájuk, elvesztett szeretteink nem tűnnek el teljesen. A Disney klasszikusa, az Oroszlánkirály többféle megközelítést is nyújt: beszél arról, hogy őseink a csillagok közül néznek le ránk, felhívja a figyelmünket arra, hogy az emlékezés révén velünk maradnak, és hogy mindig ott élnek bennünk, hordozzuk őket a mozdulatainkban, hanglejtésünkben, tetteinkben. 

Az általános tanács az, hogy ne titkolózzunk. Beszéljünk őszintén az elmúlásról, mert az ismeretlen még félelmetesebb a kicsik számára. Merjük kimutatni az érzéseinket, hogy gyerekeink ne elfojtásokkal küzdő felnőtté váljanak. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.