2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Fahulladékból készült műalkotás hullámzott be a plázába

Péntektől egészen év végéig a Balaton pláza egyik üzlethelyiségében nem azzal találkozhatnak az vásárlóközpontba betérők, mint arra elsőre számítanának. Az egyik ilyen üzlet ugyanis hulladékkal van tele, a csavar a történetben viszont az, hogy ezek az elhasznált termékek összeállva már egy műalkotást adnak ki.

Nem ez az első alkalom, hogy a fenntarthatósági törekvéseket a művészettel ötvöző HybridCycle a veszprémi plázába szervez ilyen rendhagyó kiállítást. Tavaly meg sikeresen debütált ez a kezdeményezésük, idén pedig ezt megismételve, ismét a nyári rezidencia programjuk kézzelfogható eredményeiből szerveztek tárlatot Veszprémbe.

A HybridCycle célja, hogy a művészet erejével hívja el a figyelmet a környezettudatosságra és a fenntarthatósági eszmékre, ehhez pedig a képzőművészeti ágat hívják segítségül, ugyanis a szervezetben tevékenykedő alkotók elhasznált hulladékokat gondolnak újra és alkotnak meg belőlük valami olyat, ami művészeti értékkel is bír.

Ezeknek az elsősorban fiatal alkotóknak szervezik meg nyaranként a HybridCycle rezidencia programját, amelyen a Balaton-felvidéken elvonulva alkothatnak, ki-ki a saját stílusában.

Most az idei rezidencia program eredményeiből nyílt kiállítás a plázában, ahol egy furcsa, fából készült alkotás áll a középpontban. Ahogy a megnyitón kiderült, ezt a Balaton Bútorgyár olyan faelemeiből készítették el a művészek, amelyek egyébként a selejt kategóriájába tartoztak a gyárban, így viszont egy műalkotásban élhetnek tovább.

A megnyitón jelen volt Porga Gyula polgármester is, aki beszédében három fontos tényezőt emelt ki a HybridCycle tevékenységével kapcsolatban.

A térségben működnek, fiatal művészeket vonnak be és nem elégszenek meg azzal, hogy műtermekben mutatják be az alkotásokat, hanem elviszik az emberek közé, ha kell olyan rendhagyó módon, ahogy most is tették. Mindez pedig egybevág azzal, amit az Európa kulturális fővárosa programban is kitűztek célnak, tette hozzá a polgármester.

Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosa a továbbiakban elmondta, az alapanyagnak számító hulladékot sokszor a mostanihoz hasonló selejtes termékekből gyűjtik össze, de fesztiválok után is került már hozzájuk olyan termék, aminek az újragondolásával gyarapították műalkotásaik számát.

Az ő nevükhöz fűződik a Tiszta Balaton, tiszta művészet kezdeményezés is, ebben kifejezetten a Balatont, az ide látogató turistákat célozzák meg és népszerűsítik köreikben is a környezettudatosságot, valamint a már említett rezidencia program is.

Ebben a programban vett részt Selyebi Dániel is, aki szintén megosztotta gondolatait a kiállításmegnyitón.

Elmondta, számára az elvonulásról szólt a Balaton-felvidéken a rezidencia programban való részvétel, és mivel általában este szeret dolgozni, napközben sokat sétált és figyelte a természetben jelenlévő káoszt, amiből aztán inspirálódott.

A mostani kiállítás szabadon látogatható bárki számára egészen az év végéig, ahol ráadásul a HybridCycle további alkotásairól és alkotóiról is meg lehet tudni még többet.

A HybridCycle tevékenységéről ide kattintva lehet még többet megtudni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.