Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
8°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
8°C

Újra offline keretek között rendezik meg a diabétesz világnapot

2022. október 28. 13:44
A november 5-ére tervezett világnapi programon többek között a cukorbetegség idegrendszeri vetületéről és az önellenőrzés fontosságáról is szó lesz.

2007 óta minden évben november 14-én tartják a diabétesz világnapot, felhívva a figyelmet a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára. A betegség világszerte ma már 425 millió embert érint – többségük 2-es típusú cukorbeteg, s 280 millióan ugyancsak a diabétesz előszobájában élnek. A páciensek száma itthon is több százezerre tehető.

Veszprém megyében 33 éve működik a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, akik évek óta szervezik a Vanderlich Egészségcentrummal közösen a világnapi programot. Ez az elmúlt két évben a Covid miatt online valósult meg: 2020-ban a betegedukáció volt a középpontban, tavaly pedig a terhességi diabéteszt járták körbe.

Idén végre ismét személyesen találkozhatnak az érintettek és azok, akik szeretnének tájékozottabbak lenni és megelőzni a betegség kialakulását november 5-én, a Hittudományi Érseki Főiskolán.

A rendezvény témája és szlogenje ezúttal Ismeretterjesztés a holnap védelmére, azaz rengeteg hasznos tudnivaló hangzik majd el az előadásokon, többek között a diabétesz idegrendszerre tett hatásairól, hiszen a cukorbetegség köztudottan gyakran jár együtt időskori demenciával, Alzheimer-kórral és Parkinson-kórral is. Emellett szó lesz az urológiai problémákról, az önellenőrzés fontosságáról, az egészséges étkezésről, valamint mozgásbemutatót tart a Vanderlich Mozgáscentrum, illetve egészséges falatkák, kiállítások és szűrővizsgálatok is várják a résztvevőket, többek közt olyan új találmánnyal, amely pár perc alatt kimutathatók fontos EKG eredmények. Érdemes lesz kitölteni a helyszíni kérdőívet is, amelyből kiderülhet, mennyire vagyunk kitéve a cukorbetegség kockázatának a felmenőink kórképe alapján.

Dr. Vándorfi Győző, az egyesület elnöke és az egészségcentrum ügyvezető igazgatója a programot hirdető sajtótájékoztatón elmondta, a 2010-es évekre Magyarországon is jelentősen megnőtt az új előfordulások száma, ami 2016-ra mintha megállt volna, sőt azóta egy kicsit csökkent is az új esetek száma. S bár jók az ellátási lehetőségek is, hiszen minden olyan gyógyszer, amely külföldön létezik, elérhető nálunk is, illetve a kormány részéről is nőtt a betegek támogatottsága, ugyanakkor a legfontosabb még mindig a megelőzés lenne.

A rendezvény támogatója Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki barátai érintettségén keresztül maga is tudja, mekkora sokkot jelent kezdetben, amikor kiderül, cukorbetegek vagyunk. Ugyanakkor hálásak lehetünk, hiszen a 33 éve létező egyesület azt is jelenti, van egy közösség, akikhez fordulni tudunk a bajban, akik információval szolgálnak és megnyugtatnak, segítenek a betegség menedzselésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. ma 9:13 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. ma 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.