Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C

Újra offline keretek között rendezik meg a diabétesz világnapot

2022. október 28. 13:44
A november 5-ére tervezett világnapi programon többek között a cukorbetegség idegrendszeri vetületéről és az önellenőrzés fontosságáról is szó lesz.

2007 óta minden évben november 14-én tartják a diabétesz világnapot, felhívva a figyelmet a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára. A betegség világszerte ma már 425 millió embert érint – többségük 2-es típusú cukorbeteg, s 280 millióan ugyancsak a diabétesz előszobájában élnek. A páciensek száma itthon is több százezerre tehető.

Veszprém megyében 33 éve működik a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, akik évek óta szervezik a Vanderlich Egészségcentrummal közösen a világnapi programot. Ez az elmúlt két évben a Covid miatt online valósult meg: 2020-ban a betegedukáció volt a középpontban, tavaly pedig a terhességi diabéteszt járták körbe.

Idén végre ismét személyesen találkozhatnak az érintettek és azok, akik szeretnének tájékozottabbak lenni és megelőzni a betegség kialakulását november 5-én, a Hittudományi Érseki Főiskolán.

A rendezvény témája és szlogenje ezúttal Ismeretterjesztés a holnap védelmére, azaz rengeteg hasznos tudnivaló hangzik majd el az előadásokon, többek között a diabétesz idegrendszerre tett hatásairól, hiszen a cukorbetegség köztudottan gyakran jár együtt időskori demenciával, Alzheimer-kórral és Parkinson-kórral is. Emellett szó lesz az urológiai problémákról, az önellenőrzés fontosságáról, az egészséges étkezésről, valamint mozgásbemutatót tart a Vanderlich Mozgáscentrum, illetve egészséges falatkák, kiállítások és szűrővizsgálatok is várják a résztvevőket, többek közt olyan új találmánnyal, amely pár perc alatt kimutathatók fontos EKG eredmények. Érdemes lesz kitölteni a helyszíni kérdőívet is, amelyből kiderülhet, mennyire vagyunk kitéve a cukorbetegség kockázatának a felmenőink kórképe alapján.

Dr. Vándorfi Győző, az egyesület elnöke és az egészségcentrum ügyvezető igazgatója a programot hirdető sajtótájékoztatón elmondta, a 2010-es évekre Magyarországon is jelentősen megnőtt az új előfordulások száma, ami 2016-ra mintha megállt volna, sőt azóta egy kicsit csökkent is az új esetek száma. S bár jók az ellátási lehetőségek is, hiszen minden olyan gyógyszer, amely külföldön létezik, elérhető nálunk is, illetve a kormány részéről is nőtt a betegek támogatottsága, ugyanakkor a legfontosabb még mindig a megelőzés lenne.

A rendezvény támogatója Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki barátai érintettségén keresztül maga is tudja, mekkora sokkot jelent kezdetben, amikor kiderül, cukorbetegek vagyunk. Ugyanakkor hálásak lehetünk, hiszen a 33 éve létező egyesület azt is jelenti, van egy közösség, akikhez fordulni tudunk a bajban, akik információval szolgálnak és megnyugtatnak, segítenek a betegség menedzselésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. tegnap 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.