Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

A fiatalok elvándorlásának csökkentése volt a célja az EDUCEO projektnek

2022. október 27. 18:12
Csütörtök délelőtt a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar és az IDEUM Education GmbH között létrejött EDUCEO című projektet zárták.

A projekt hivatalosan augusztus végén zárult, csütörtökön a Pannon Egyetem B épületében ismertették a részleteit. A célja az volt, hogy a felnövő generációk megismerjék a régióban működő cégek- és szolgáltatásportfóliójának működését, illetve, hogy a szűkebb környezet vonzóvá tételével csökkentsék a fiatalok munkakeresés miatti elvándorlást.

A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. Beszédében kitért arra, hogy amikor a Pannon Egyetem két évvel ezelőtt csatlakozott a modellváltók sorához, akkor az első elképzelésük az volt, hogy csak úgy, mint a nyugat-európai, amerikai, angolszász felsőoktatási trendeknél, a Pannon Egyetemen sem csupán a kiválóságot próbálják szolgálni, hanem részben a gazdaság, részben pedig a társadalom egyre szofisztikáltabb volta miatt az adott régiót, a térség közösségeit is.

Az egyetemeknek nagy szerepük van abban, hogy mennyire nyitottak, s miként teszik lehetővé, hogy a szerencsés adottságú családokból érkezők mellett a kevésbé szerencsésből érkezők is eljussanak az egyetemre és lehetőséget kapjanak, hogy képességeik alapján mérettessenek meg. Ugyanakkor felelősség az is, hogy milyen mértékben vándorolnak el a fiatalok, a szakemberek, és ezzel mennyire képesek biztosítani a térség életfeltételeit. Ne csak erősödjenek a helyi kötelékek, de legyenek tartósak is!

Abonyi JánosAbonyi János

Abonyi János, a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai dékánhelyettese közös gondolkodásra hívta a megjelenteket, s feltette a kérdést: hogyan tehet még többet a Pannon Egyetem annak érdekében, hogy hozzájáruljon a régió gazdasági és társadalmi környezetének fejlesztéséhez.

A projekt során az általános iskolások részleteiben is megismerhették a régió gazdasági szervezeteinek, vállalatainak működését.

Senki sem lehet próféta a saját hazájában, fogalmazott Abonyi, utalva arra, hogy nem könnyű értékelni azt, ami körülöttünk van, így referenciát kell állítani annak érdekében, hogy felmutassuk a környezetünkben előforduló értékeket. Ha mindezt sikerül a fiatalok elé tárni, nagyobb az esély, hogy saját térségükben akarják majd megvalósítani saját magukat. Abonyi arra bíztatta a közönséget: legyünk próféták a saját hazánkban!

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt taglalta, mitől függ egy városnak a versenyképessége. Sok minden befolyásolja, így a lakhatás, a szolgáltatások, de legfőképpen az, hogy milyen elhelyezkedési lehetőségeket tud biztosítani a fiataloknak.

Bár a huszonegyedik század nemrég kezdődött, mégis számos globális kihívást állított elénk, ezekről a problémákról napi szinten szó esik.

Csillag szerint viszont kevesebbet beszélünk a lokális kihívásokról, noha hasonlóan fontos egy közösség életében, ez pedig a fiatalok elvándorlása. Sajnálatos trend és nem mostanában indult, de az ország fővárosközpontú, ezzel a kihívással szembe kell nézni; a szóban forgó projekt épp ezt szolgálja. Az iskolások valódi tapasztalatokat, átfogó képet kaphattak a projekt során.

Beszédet mondott még többek között Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, aki humán oldalról közelítette a témát. Mindenki vágyik az otthonra, a nyugalomra, a békességre, valamint a sikeres életre. Kérdés, hogy ez hol valósulhat meg? A világ összement, a fiatalok sokfelé el tudnak jutni, ehhez pedig rengeteg információ áll a rendelkezésükre. Cél, hogy az otthon, a biztos jövő saját térségükben valósulhasson meg.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. 2024. február 29. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.