2023. március 30.
//
Zalán névnap

A fiatalok elvándorlásának csökkentése volt a célja az EDUCEO projektnek

Csütörtök délelőtt a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar és az IDEUM Education GmbH között létrejött EDUCEO című projektet zárták.

A projekt hivatalosan augusztus végén zárult, csütörtökön a Pannon Egyetem B épületében ismertették a részleteit. A célja az volt, hogy a felnövő generációk megismerjék a régióban működő cégek- és szolgáltatásportfóliójának működését, illetve, hogy a szűkebb környezet vonzóvá tételével csökkentsék a fiatalok munkakeresés miatti elvándorlást.

A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. Beszédében kitért arra, hogy amikor a Pannon Egyetem két évvel ezelőtt csatlakozott a modellváltók sorához, akkor az első elképzelésük az volt, hogy csak úgy, mint a nyugat-európai, amerikai, angolszász felsőoktatási trendeknél, a Pannon Egyetemen sem csupán a kiválóságot próbálják szolgálni, hanem részben a gazdaság, részben pedig a társadalom egyre szofisztikáltabb volta miatt az adott régiót, a térség közösségeit is.

Az egyetemeknek nagy szerepük van abban, hogy mennyire nyitottak, s miként teszik lehetővé, hogy a szerencsés adottságú családokból érkezők mellett a kevésbé szerencsésből érkezők is eljussanak az egyetemre és lehetőséget kapjanak, hogy képességeik alapján mérettessenek meg. Ugyanakkor felelősség az is, hogy milyen mértékben vándorolnak el a fiatalok, a szakemberek, és ezzel mennyire képesek biztosítani a térség életfeltételeit. Ne csak erősödjenek a helyi kötelékek, de legyenek tartósak is!

Abonyi JánosAbonyi János

Abonyi János, a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai dékánhelyettese közös gondolkodásra hívta a megjelenteket, s feltette a kérdést: hogyan tehet még többet a Pannon Egyetem annak érdekében, hogy hozzájáruljon a régió gazdasági és társadalmi környezetének fejlesztéséhez.

A projekt során az általános iskolások részleteiben is megismerhették a régió gazdasági szervezeteinek, vállalatainak működését.

Senki sem lehet próféta a saját hazájában, fogalmazott Abonyi, utalva arra, hogy nem könnyű értékelni azt, ami körülöttünk van, így referenciát kell állítani annak érdekében, hogy felmutassuk a környezetünkben előforduló értékeket. Ha mindezt sikerül a fiatalok elé tárni, nagyobb az esély, hogy saját térségükben akarják majd megvalósítani saját magukat. Abonyi arra bíztatta a közönséget: legyünk próféták a saját hazánkban!

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt taglalta, mitől függ egy városnak a versenyképessége. Sok minden befolyásolja, így a lakhatás, a szolgáltatások, de legfőképpen az, hogy milyen elhelyezkedési lehetőségeket tud biztosítani a fiataloknak.

Bár a huszonegyedik század nemrég kezdődött, mégis számos globális kihívást állított elénk, ezekről a problémákról napi szinten szó esik.

Csillag szerint viszont kevesebbet beszélünk a lokális kihívásokról, noha hasonlóan fontos egy közösség életében, ez pedig a fiatalok elvándorlása. Sajnálatos trend és nem mostanában indult, de az ország fővárosközpontú, ezzel a kihívással szembe kell nézni; a szóban forgó projekt épp ezt szolgálja. Az iskolások valódi tapasztalatokat, átfogó képet kaphattak a projekt során.

Beszédet mondott még többek között Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, aki humán oldalról közelítette a témát. Mindenki vágyik az otthonra, a nyugalomra, a békességre, valamint a sikeres életre. Kérdés, hogy ez hol valósulhat meg? A világ összement, a fiatalok sokfelé el tudnak jutni, ehhez pedig rengeteg információ áll a rendelkezésükre. Cél, hogy az otthon, a biztos jövő saját térségükben valósulhasson meg.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.
Átadták a felújított sümegi várat
Átadták a felújított sümegi várat
A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá.
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.