Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Polgárdy: 1956 mutatta az irányt, amikor szabadságot és demokráciát teremtettünk

2022. október 23. 10:25
A megyei rendőr-főkapitányság épületében emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a Magyar Vidék ’56-os szervezet és Az ’56-os Forradalom és Szabadságharc Emlékéért Alapítvány szombat délelőtt.

A megemlékezésen Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. Kiemelte: 1956-emlékét elsősorban a szabadságharc vérbe fojtása határozza meg, az erőszakkal elvett szabadság és soha valóra nem váló lehetőségek vesztesége. Mégsem a gyász hatja át szívünket, mert a forradalom végül győzött, még ha ez csak évtizedekkel később történhetett is meg. 

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédetPolgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet

Polgárdy arra intette hallgatóságát, hogy a forradalmak által kivívott eredmények gyakran nem hosszú életűek, gyakran követi őket elnyomás és visszarendeződés. Éppen ezért az utókor feladata, hogy ne ne tekintse magától értetődőnek a forradalom eredményeit, minden nemzedéknek feladata, hogy tegyen ezek megőrzéséért.

Mint mondta, az ’56-os hősök egy nap alatt talpára állították Magyarországot, és az utolsó pillanatig kitartottak a szovjet birodalommal szemben. Hosszú évtizedeken át titkolni kellett a történteket, az iskolákban hazugságokat tanítottak. 1989-ben aztán ’56 emléke mutatta az irányt ahhoz, hogy szabadságot és demokráciát teremtsünk Magyarországon. 1956 tanulsága, hogy nekünk kell kiállnunk saját magunkért és amellett, hogy Magyarország nem hagyja magát sem megtörni sem legyőzni.

A város nevében Hegedűs Barbara alpolgármester koszorúzottA város nevében Hegedűs Barbara alpolgármester koszorúzott

Az ünnepségen koszorút helyeztek el az éppen harminc éve elhelyezett emléktáblánál a megyei és városi önkormányzatok, a rendőrség valamint az ’56-os civil szervezetek képviselői.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.