Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Ovádi: a lelkeken nem fog a puskagolyó

2022. október 23. 8:57
Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek pénteken Hajmáskéren.

A település művelődési házában a Gábor Áron Általános Iskola tanulói és a Vadgesztenye népdalkör műsorával emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről. 

Az ünnepség szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt, aki rámutatott: 1956. október 23. sokkal többet jelent egy dátumnál vagy történelmi eseménynél: az akkori történések a mai napig kísérnek minket, hiszen amikor egy idegen hatalom próbálja meg elvenni a szabadságot, az összekovácsolja a nemzetet. Ovádi hozzátette: azok a népek, amelyeknek nem kellett megvívniuk a saját szabadságukért, nem értik, mi miért nem hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk. 

A képviselő azt mondta: 1956-ban együtt dobbant a nemzet szíve, nem számított, hogy tanár vagy munkás, fővárosi vagy hajmáskéri volt-e az, aki kiállt a szabadságért. Mint mondta, a puskagolyó ugyan kiolthat egy életet, de a lélek ellen mit sem érnek a fegyverek, a szabadságvágy 1956 után is ott élt az összes magyar lakásban, még ha csak suttogva beszléhettünk is róla, a magyarok nem felejtették el annak a dicsőséges 12 napnak az emlékét.  

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.