Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy éve még közelebb jött egymáshoz az egyetem és a város

2022. október 20. 10:55
Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pannon Köztér, amely azóta 261 rendezvénynek adott helyet, melyeken ötezernél is több látogató fordult meg.

Néha nem az jelenti a legnagyobb akadályt, hogy nincsenek tenni akaró emberek, nincsenek közösségek, csak az, hogy nincs hely, ahol összegyűlhetnének, ahol elindulhatna az aktivitás. Ezt a problémát ismerte fel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program lebonyolításáért felelős csapata, amikor a tavalyi évben elindították a KözTér hálózatot szoros összefüggésben azzal a missziójukkal, hogy erősítsék a helyi közösségeket, összekapcsolják az embereket annak érdekében, hogy abból valamilyen újabb érték szülessen.

A hálózat első elemeként 2021. szeptember 30-án meg is nyílt a Pannon KözTér az intézmény E épületében két, összesen 30 fő befogadására alkalmas projektteremmel és egy nagyobb, terasszal is rendelkező közösségi térrel.

„A célunk elsősorban az volt ezzel, hogy hidakat építsünk a generációk között, megerősítsük a Pannon Egyetem közösségét és élettel töltsük meg ezt a teret” – mondta el Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt vezérigazgatója a köztér egy éves születésnapja alkalmából tartott ünnepségen.

Dr. Gelencsér András rektor szerint ezzel az egyetem régi álmát is sikerült megvalósítani, hiszen korábban egy kicsit mindig úgy érezték, az intézmény és a város között mintha fal húzódna, nem igazi az átjárás. A köztér segített abban, hogy a hallgatók szorosabban bekapcsolódhassanak Veszprém vérkeringésébe, a városban élők pedig közelebbi képet kapjanak arról, mi zajlik az egyetem falai között a programokon résztvevők összekapcsolásával.

Utóbbiak között egyébként akadtak az EKF-hez kapcsolódó kulturális és önkéntes programok, meskör, véradás, hajfonó workshop, fiatalok éneke, rap est, fotókiállítás és versíró est is- szinte bármi, ami a veszprémieknek eszébe jutott.

A koncepció ugyanis nem az volt, hogy az EKF csapata találjon ki programokat, ők mindössze kreatív helyszínt, fizikai teret szerettek volna biztosítani a közösségeknek, illetve az EKF pályázatának nyertesei számára ötleteik megvalósításához – tudtuk meg Bonyhádi Szilvia projektmenedzsertől, az EKF közösségi bevonásért felelős munkatársától.

Ezt a helyet persze úgy kellett létrehozni, hogy azt a közösség – középiskolások, egyetemisták, nyugdíjasok, aktív dolgozók is magukénak érezzék, s meg tudjanak nyílni, oldottabban menjen az egymással való ismerkedés, amire a Covid óta nagy szükségünk van: a pandémia némi pozitív hatása, hogy felerősödött a valahová tartozás igénye, amelyhez a tér segítséget tud nyújtani – osztotta meg gondolatait dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem oktatója, EKF kapcsolattartója.

A számok – 261 rendezvény, több mint ötezer látogató – pedig azt mutatják, ez sikerült. A köztér programjai közül például hamar igen nagy népszerűségre tett szert a Társasjáték Est, a VEB2023 Hangjáték projektjének zenei estjei, az Ők is köztünk élnek sorozat, de az egyetemi karok rendezvényei is, mint például a SIKKed, a Gazdaságtudományi Kar startupokat támogató sikersorozata. Emellett a köztérben talált otthonra a CoolLaunch ifjúsági szervezet, az Európa Kulturális Fővárosa program városainak egyetemeit egyesítő UneCC titkársága, valamint a Generációs Híd projekt is, melynek kapcsán Steigervald Krisztián generációkutató beszélgetett a projekt eddigi eredményeiről az ötletgazdákkal.

A Pannon KözTér mellett egyébként az idén februárban megnyílt Jutasi KözTér is gyorsan népszerű találkozási ponttá vált, amely már tucatnyi önszervező közösségnek ad otthont, és közel 150 rendezvényt fogadott be.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.