Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C

Közösségi kert hozza közelebb egymáshoz a lakókat

2022. október 10. 15:00
A Mester utcai játszótér mellett számos magaságyás díszíti a teret, hogy a lakók kedvükre kertészkedhessenek akkor is, ha éppen nincsen saját kertjük.

A közösségi kert részleteit a hétfőre összehívott sajtótájékoztatón ismertették. Virt Emese ötletgazda, valamint Kovács Áron önkormányzati képviselő számolt be arról, miként jutottak el az ötlettől a megvalósításig. Emese két évvel ezelőtt vetette fel, hogy jó volna létrehozni egy közösségi kertet, amelynek nem csupán az ültetés szempontjából lenne hozadéka, de összehozná a lakóközösséget is, valódi találkozási pont lehetne. Így hát a lakások lépcsőházaiban elhelyezték a felhívást, melyben igényelni lehetett magaságyást, méghozzá ingyen.

A közösségi kert gondozásakor generációk találkozhatnak, a kisgyerekeknek pedig külön élmény, hogy végig kísérhetik a zöldségek fejlődését. Emese kiemelte, a magaságyásokhoz szükséges zöld hulladék a város hulladéka, a trágyát is egy közeli telepről szállították, nem áruházak termékeit vásárolták drágán, hanem újrahasznosítottak helyi dolgokat.

Kovács Áron hozzátette, rögtön a magáénak érezte a kezdeményezést, nem is volt kérdés, hogy az ügy mellé álljon. Úgy véli, élet költözött a házak közé, hiszen a játszótéren kívül nem igazán volt a térségben találkozási pont. A tapasztalat az, hogy rendkívül nagy igény volt a kiskertekre, hiszen manapság az emberek egyre inkább elszigetelődnek egymástól.

A megvalósításhoz – mint finanszírozó - hozzájárult a VEB 2023 Zrt., a működtető pedig a VKSZ Zrt. volt.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.