Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
1°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
1°C

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

2022. október 7. 4:00
A Török Ignác utcai emlékműnél rendezték meg az önkormányzat központi megemlékezését csütörtök délután.

A megemlékezésen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai, Battyányi-Nagy Annamária és Rábai Zsanett énekekkel és versekkel idézték meg a hősök emlékét, majd Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.

Az alpolgármester felelevenítette: nemzeti gyásznapunkon azokra az 1849. október 6-án Aradon kivégzett főtisztekre és az ugyanezen a napon Budapesten kivégzett Batthány Lajos miniszterelnökre emlékezünk, akik életüket áldozták a nemzet szabadságáért. Magyarországnak nem egyszer kellett szabadság és rabság közül választania, és időről időre születnek olyan nők és férfiak, akik számára a szülőföldjük szabadsága az életüknél is fontosabb. A forradalom jelmondta – legyen béke, szabadság és egyetértés – a mai napig iránymutató számunkra. 

Hozzátette: történelme során Magyarország nem egyszer került a nagyhatalmi érdekek harapófogójába, de szabadságáért nem félt kiállni a többszörös túlerővel szemben sem. Nincs az az egyeduralmi rendszer, amellyel szemben ne követelhetnénk meg az önrendelkezés jogát. 

Együtt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselőEgyütt hajtott fejet a hősök emléke előtt Hegedűs Barbara alpolgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő

Beszéde zárásaként az alpolgármester megemlékezett az 1848/49-es szabadságharc veszprémi áldozatairól is. Az ünnepség végén a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Ugyanezen a napon városrészi megemlékezést rendeztek Kádártán és Gyulafirtóton is – előbbin Wessetzky Szabolcs református lelkipásztor, utóbbin Jelinkó Katalin, a Gyulaffy László iskola intézményvezetője volt az ünnepség szónoka.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.