Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére

2022. október 1. 12:01
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.

Elsőként Csík Richárd önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, Tata város önkormányzatának külön köszönetet mondva. Az építész életében kiemelt szerepet játszott Tata, halála is ott érte. A kiállítást dr. Tevesz Mária (Laczkó Dezső Múzeum) művészettörténész és Stegmayer Máté (Kuny Domonkos Múzeum, Tata), történteti muzeológus nyitotta meg. A királynék városához olyan jelentős munkái kötötték, mint az Érseki Palota, mely 1765-1776 között épült meg, Fellner tervei alapján.

Fellner Jakab az 1760-as években vált ismert és keresett építésszé. Az uradalmi építkezések és főúri kastélyok tervezésén túl számos megbízást kapott magasabb egyházi körökből is.

Koller Ignác veszprémi püspök a tatai várkastély terveinek hatására kérte fel a püspöki palota megtervezésére, felépítésére. A palota végül Fellner főműve lett.

A veszprémi várban több épület az ő terveinek köszönhetően jött létre, így az aggpapok otthona és a szeminárium épülete is, Fellner munkássága így alapvetően határozza meg a veszprémi vár ma is ismert látképét.

A Városháza aulájában megtekinthető kiállítás október 14-ig várja az érdeklődőket.

Szabó Eszter
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? A Petőfi színház nyolcvanas évekbeli felújításáról szólt volna a Magyar Művészeti Akadémia szerdai eseménye, azonban csakhamar az előttünk álló rekonstrukcióra terelődött a szó. A tervek ellen több művész is felszólalt a lakossági fórummá avanzsált beszélgetős esten. 2024. január 19. 11:24 Veszprém apró arcai Veszprém apró arcai Megszülethetett az ezredik cikk is Veszprémről a századik turisztikai magazinban, amikor a város egyedi hangulatáról írnak az újságírók, talán még ők sem tudják pontosan, hogy mire alapozzák ezt az állítást. Veszprém híres látványosságait, szobrait, épületeit nem nehéz felsorolni és turistaként megtalálni. De a valódi gyöngyszemek nem ezek, hanem amik ott vannak a legtöbb polgári épület homlokzatán. Minden nap az utca embere előtt, de von mennyire veszik észre a szemek? Mielőtt felpörögnénk 2024-re, lassuljunk le egy pillanatra és vegyük észre ezeket. Ebben segít szigorúan a teljesség igénye nélkül képriportunk. 2024. január 3. 11:20 Világítótorony Veszprémben? építészet Világítótorony Veszprémben? Se tengere, se óceánja nincs a városnak, mégis született egy koncepció arra, hogyan lehetne Veszprémben is megépíteni egy ilyen monumentális tornyot. 2023. szeptember 26. 22:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.