Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
1°C

Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére

2022. október 1. 12:01
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.

Elsőként Csík Richárd önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, Tata város önkormányzatának külön köszönetet mondva. Az építész életében kiemelt szerepet játszott Tata, halála is ott érte. A kiállítást dr. Tevesz Mária (Laczkó Dezső Múzeum) művészettörténész és Stegmayer Máté (Kuny Domonkos Múzeum, Tata), történteti muzeológus nyitotta meg. A királynék városához olyan jelentős munkái kötötték, mint az Érseki Palota, mely 1765-1776 között épült meg, Fellner tervei alapján.

Fellner Jakab az 1760-as években vált ismert és keresett építésszé. Az uradalmi építkezések és főúri kastélyok tervezésén túl számos megbízást kapott magasabb egyházi körökből is.

Koller Ignác veszprémi püspök a tatai várkastély terveinek hatására kérte fel a püspöki palota megtervezésére, felépítésére. A palota végül Fellner főműve lett.

A veszprémi várban több épület az ő terveinek köszönhetően jött létre, így az aggpapok otthona és a szeminárium épülete is, Fellner munkássága így alapvetően határozza meg a veszprémi vár ma is ismert látképét.

A Városháza aulájában megtekinthető kiállítás október 14-ig várja az érdeklődőket.

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.