Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin

2022. szeptember 29. 12:55
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.

Hét évvel ezelőtt, egy júniusi napon indult útjára a régió gazdasági, kulturális és életmód magazinja, hogy kapcsolatot teremtsen a vállalkozók között, rávilágítson a jó gyakorlatokra és bemutassa a megyeszékhely, a Bakony és a Balaton térségének kincseit. Azóta a lap időről időre változott egy kicsit – reményeink szerint jó irányba –, mostanra pedig már a 30. lapszám is a szerkesztők mögött van.

A változást mutatja a legújabb címlapalany is, s rajta keresztül a témamegjelölés: Ozsváth Gergely „Mentha” nevét a Hősök zenekarból ismerhette meg a nagyközönség, az utóbbi időben azonban gyakran került szóba a veszprémi murálok kapcsán. A művészi falfestmények külföldön és a fővárosban már jó ideje hódítanak, nálunk tavaly jött el az idő Mentha kezdeményezése nyomán, hogy egy-egy veszprémi tűzfalat hasonló gigászi alkotás díszítsen, azóta pedig már négy is elkészült belőlük. Interjúnkban a graffiti művészet iránti érdeklődéséről, a Hősök erős középmezőnybeli helyzetéről, zenélésről és arról is beszélgettünk Gergővel, miként befolyásolta művészetét a Haszkovó lakótelep, ahol felnőtt.

Újdonságnak számíthat Veszprém filmes megjelenése is: a megyeszékhely az elmúlt években több hazai filmben is megjelent, hol saját magaként, hol más városok „bőrébe bújva”, gondoljunk csak az Ida regényére vagy a #sohavégetnemérősre. Valójában Veszprémben már a hatvanas-hetvenes években is forgattak, igaz, jó sok idő eltelt, mire a kezdeti néhány alkotást továbbiak követték, úgy látszik azonban, a filmes szakma figyelme ismét felénk fordul.

Művészeink mindenesetre régóta szívesen időznek el a környéken. Juhász Anna rendszeresen megfordul például Balatonfüreden a Katti Zoób Irodalmi Szalon egyik moderátoraként, akivel irodalmi kultúrmissziójáról és az élet megéléséről. De Bán Jánosnak sem idegen a Balaton, vele Alsóörsön találkoztunk, hogy hazai és külföldi produkciókban tett kirándulásairól, az Oscar-gáláról és arról is kifaggassuk, milyen érzés, hogy egy törpebolygót neveztek el róla.

Az Európa Kulturális Fővárosa programévhez közeledve korábbi EKF városokba invitáljuk az olvasót ráhangolódásként, mesélünk a Kultháló programról és új, egyedi vendéglátóhelyet is bemutatunk a Club Union nevében.

Látványos változáson esett és esik át a déli elkerülő, amelynek köszönhetően még dinamikusabbá válik a közlekedés a Balaton és Budapest, illetve a 82-es út felé. Ám, hogy miként is zajlik egy ilyen folyamat, mit kell figyelembe venni a tervezőasztalnál és aztán a konkrét építkezésnél, az kiderül legújabb lapszámunk cikkében.

Megmutatjuk emellett többek között azt is, merre érdemes indulni és mire kell figyelni, ha szeretnénk kifürkészni a csillagos ég titkait, elmeséljük, miért jó az élményfestés, amelyet már Veszprémben is kipróbálhatunk, Kállai-Kovács Zsófit kérdeztük a generációkat összehozó UNOKA projekt motivációiról, illetve ízletes kecskesajt lelőhelyet is mutatunk.

A legújabb szám már elérhető online és nyomtatott formában is a turisztikailag frekventált lelőhelyeken.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.