2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin

2022. szeptember 29. 12:55
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.

Hét évvel ezelőtt, egy júniusi napon indult útjára a régió gazdasági, kulturális és életmód magazinja, hogy kapcsolatot teremtsen a vállalkozók között, rávilágítson a jó gyakorlatokra és bemutassa a megyeszékhely, a Bakony és a Balaton térségének kincseit. Azóta a lap időről időre változott egy kicsit – reményeink szerint jó irányba –, mostanra pedig már a 30. lapszám is a szerkesztők mögött van.

A változást mutatja a legújabb címlapalany is, s rajta keresztül a témamegjelölés: Ozsváth Gergely „Mentha” nevét a Hősök zenekarból ismerhette meg a nagyközönség, az utóbbi időben azonban gyakran került szóba a veszprémi murálok kapcsán. A művészi falfestmények külföldön és a fővárosban már jó ideje hódítanak, nálunk tavaly jött el az idő Mentha kezdeményezése nyomán, hogy egy-egy veszprémi tűzfalat hasonló gigászi alkotás díszítsen, azóta pedig már négy is elkészült belőlük. Interjúnkban a graffiti művészet iránti érdeklődéséről, a Hősök erős középmezőnybeli helyzetéről, zenélésről és arról is beszélgettünk Gergővel, miként befolyásolta művészetét a Haszkovó lakótelep, ahol felnőtt.

Újdonságnak számíthat Veszprém filmes megjelenése is: a megyeszékhely az elmúlt években több hazai filmben is megjelent, hol saját magaként, hol más városok „bőrébe bújva”, gondoljunk csak az Ida regényére vagy a #sohavégetnemérősre. Valójában Veszprémben már a hatvanas-hetvenes években is forgattak, igaz, jó sok idő eltelt, mire a kezdeti néhány alkotást továbbiak követték, úgy látszik azonban, a filmes szakma figyelme ismét felénk fordul.

Művészeink mindenesetre régóta szívesen időznek el a környéken. Juhász Anna rendszeresen megfordul például Balatonfüreden a Katti Zoób Irodalmi Szalon egyik moderátoraként, akivel irodalmi kultúrmissziójáról és az élet megéléséről. De Bán Jánosnak sem idegen a Balaton, vele Alsóörsön találkoztunk, hogy hazai és külföldi produkciókban tett kirándulásairól, az Oscar-gáláról és arról is kifaggassuk, milyen érzés, hogy egy törpebolygót neveztek el róla.

Az Európa Kulturális Fővárosa programévhez közeledve korábbi EKF városokba invitáljuk az olvasót ráhangolódásként, mesélünk a Kultháló programról és új, egyedi vendéglátóhelyet is bemutatunk a Club Union nevében.

Látványos változáson esett és esik át a déli elkerülő, amelynek köszönhetően még dinamikusabbá válik a közlekedés a Balaton és Budapest, illetve a 82-es út felé. Ám, hogy miként is zajlik egy ilyen folyamat, mit kell figyelembe venni a tervezőasztalnál és aztán a konkrét építkezésnél, az kiderül legújabb lapszámunk cikkében.

Megmutatjuk emellett többek között azt is, merre érdemes indulni és mire kell figyelni, ha szeretnénk kifürkészni a csillagos ég titkait, elmeséljük, miért jó az élményfestés, amelyet már Veszprémben is kipróbálhatunk, Kállai-Kovács Zsófit kérdeztük a generációkat összehozó UNOKA projekt motivációiról, illetve ízletes kecskesajt lelőhelyet is mutatunk.

A legújabb szám már elérhető online és nyomtatott formában is a turisztikailag frekventált lelőhelyeken.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.