2023. január 28.
//
Károly, névnap

Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál

Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.

Ha rosszmájúak lennénk, a Balaton Wine & Gourmet fesztivált aposztrofálhatnánk úgy is, mint egy újabb olyan rendezvényt, ami szeretné meglovagolni az éppen aktuális trendeket és a gasztronómia valamelyik irányzatát felhasználva kínálja a térség sokadik eszem-iszom programsorozatát. Viszont, ha a csütörtökön kezdődő fesztivál programjait tüzetesebben megnézzük, egyik kritika sem állná meg a helyét.

Ugyanis a Balaton Wine & Gourmet koncepciója már akkor létezett, amikor az első ilyen gasztrorendezvények megjelentek a környéken, majd a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program kezdeti koncepciójában is szerepelt, a nyertes pályázat után, közelítve az ünnepi 2023-as évhez pedig testet is öltött.

De, hogy pontosan milyen formában, arról már Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet egyik ötletgazdája beszélt portálunknak.

Mészáros Zoltán a BWG beharangozó sajtótájékoztatóján. Mellette Porga Gyula, Veszprém polgármestereMészáros Zoltán a BWG beharangozó sajtótájékoztatóján. Mellette Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Viszont mielőtt erre rátérnénk, muszáj egy rövid, alig 200 éves kitekintőt tenni a balatoni térség gasztronómiájának történetében, valamint megfogalmazni egy jogos kritikát is. Persze ez a kritika nem a 200 évvel ezelőtti szőlészeket illeti, akik megalapozták a mai balatoni borkultúrát az első tőkék elültetésével, majd a filoxéra betegséget átvészelve, úgy adták át a mai kor borászainak a térséget, mint egy sokoldalú, számos borászati lehetőséget magában rejtő vidéket.

Ez a sokoldalúság mégsem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. „Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - magyarázza Mészáros Zoltán a Balaton-térség gasztronómiai kínálatában tapasztalható hiányosságot.

Hogy ennek mi lehet az oka, arra is egyszerű magyarázat van, az éttermek vezetői sok esetben egyszerűen nem rendelkeznek elegendő háttértudással arról, hogy milyen borok készülnek a környék pincészeteiben. „Néha nagyobb háttértudással rendelkeznek chilei, vagy argentin borokról, mint a helyi termékekről, holott, ha egy külföldi hozzáértő vendég érkezik a Balatonhoz, mindig meglepődik, hogy milyen jó borok és ezekhez kapcsolódó ételkülönlegességek készülnek ezen a vidéken is. Éppen ezért a Balaton Wine & Gourmet-n erre a szakmai edukációra is nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni” - fogalmazta meg Mészáros Zoltán a kritikáját és az arra adott válaszukat.

Ráadásul lokálaptrióta szellemben a veszprémi vendéglátóhelyek 50%-os kedvezménnyel is számolhatnak, ha regisztrálják kollégáikat a fesztivál valamelyik szakmai kurzusára, amelyek közt ugyan nagy hangsúlyt kapnak a borok, de különböző konyhai megoldásoknál is olyan szereplők és módszerek fognak felvonulni, amely valódi kuriózumként jelenik meg a hazai gasztronómiai palettán, nem utolsó sorban inspirációként a vendéglátásban dolgozóknak.

A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren már állnak a faházak A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren már állnak a faházak

Az effajta tanulást starzsolásnak hívják a szakmában, amikor egy séf meglátogat egy másik éttermet, ott részt vesz a konyhai munkákban, elles trükköket, megoldásokat, amelyeket aztán hazatérve beépít a saját konyhájának kínálatába. Ezzel is fejlesztve a saját képességeit, azáltal pedig gazdagítva a vendégeinek élményeit a gasztronómiai kalandokban.

A Balaton Wine & Gormet-n két vendég ország, két különböző kultúra is kiemelt szerepet kap majd a programok között. A pénteki napon egészen a Távol-Keletig viszik el a vendégeket, pontosabban a japán gasztronómiai kultúrát hozzák el Veszprémbe. Eiryo Kudo, japán mesterszakács egyenesen Tokióból érkezik a Veszprémvölgybe, és egy nyolcfogásos Japán élményebédet prezentál a templomban, míg kollégája a színpadon bemutatja a halbontás, és a sushikészítés fortélyait, a végeredményből pedig ingyenes kóstolót rendeznek, de a programok közt japán tea-ceremónia is szerepel, valamint kiderül az is, hogy a „felkelő Nap országának” szeszesital-kultúrája nem csupán a sakéban merül ki, számos whisky és gin kerül a Balaton Wine & Gourmet-n kínált poharakba. A tematikus nap kulturális programjain pedig kimono és Taiko dobshow, valamint este csellókoncerttel is találkozhatnak a résztvevők.

Ezt a nemzetközi kitekintést folytatva szombaton a spanyol gasztrokultúra köré szervezték a fesztivál programjait. A madridi Mario Valles mesterszakács egy spanyol élményebédet celebrál a temlomban, a spanyol Cherry-t, a Jerez-t szintén avatott spanyolt borszakemberek mutatják be kóstoló keretében, a Barcelonából érkezett vendégek a színpadon vasárnap délben  bakonyi mangalicát grilleznek a spanyol faszenes csodagrillen de flamenco-bemutató is várja az érdeklődőket.

Ahogy Mészáros Zoltán megfogalmazta, a Balaton Wine & Gourmet nem titkoltan a prémium gasztronómiai kínálat élmezőnyében szeretne elindulni, hiszen érzékelhetően egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a felső kategóriás termékek és élmények iránt ezen a területen is. Az igazi élményeket viszont csak megfelelő hozzáértéssel lehet megtapasztalni, vallják a szervezők Zoltánnal együtt, ezért olyan, nem csupán a szakmának szóló programokkal és kurzusokkal is készültek, ahol ezt a tudást lehet bővíteni. Ilyen lesz például a Borszakmai Sátor, ahol a borhibákkal is meg lehet ismerkedni, de az illatolás fortélyai is kiderülnek, és a Gyerek Konyha, ahol Kals Györgyi vezetésével a gyerekek tanulhatnak főzni és a főzésről kiscsoportokban, de persze gyerek animáció is lesz a hétvégén, érdemes tehát gyerekkel is kilátogatni.

A Balaton Wine & Gourmet ezenkívül igazodik az aktuális trendekhez is, mind a gasztroterületeken, mind az éttermek, borbárok kínálatában. Ennek szellemében a nagyszínpadi programok között Jásdi István, csopaki borász vezetésével rizlingkóstolót és bemutatót szerveznek, de képletesen terítékre kerülnek olyan közéleti témák is, mint például a natúr borok képviselői által ismét életre hívott tradicionális borkészítés, valamint a hagyományos borkészítés közti viszony, vagy akár ellentét kérdésköre is.

Ugyancsak a Balatont, pontosabban a balatoni tájhasználatot, „nyaraló vagy szőlőhegy” címmel veszik górcső alá egy másik kerekasztal-beszélgetésen, amelynek az a Gianni Annoni lesz a moderátora, aki amellett, hogy a rendezvény házigazdája, a Balaton-felvidék mellett Toszkánában is otthonosan mozog a szőlőültetvények között, így jó összehasonlítási alappal indul majd ez a vita is.

A négynapos fesztivál csütörtökön indul és a szakmai programok mellett számos ingyenes kóstolóval, bemutatóval, de még gyerekprogramokkal is készültek a szervezők, mindegyik a gasztronómia valamelyik területét körüljárva.

Annak érdekében, hogy a Balaton Wine & Gourmet-n kínált lehetőségeket a realitásokhoz arányosítsuk, Mészáros Zoltánnal egy rövid becslést is végeztünk, miszerint, ha valaki minden péntek és szombat estéjét rászánná arra, hogy végigjárja azokat az éttermeket, borászatokat, akik itt felvonulnak most négy napon keresztül Veszprémben, két év sem lenne elég számára hogy mindenhova eljusson.

Hajas Bálint

További cikkek

Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.